ENERGETSKA OBNOVA DRUGOG PAZINSKOG NEBODERA U DOBRILINOJ ULICI

Grijanje će za "neboderce" biti jeftinije  


Višestambena zgrada u Ulici Jurja Dobrile 7, poznata kao jedan od pazinskih nebodera, nedavno je u sklopu projekta energetske obnove dobila novu fasadu, ali i još neku opremu koja doprinosi učinkovitijem utrošku energije za grijanje. No, među dijelom stanara pojavile su se nedoumice pa su posredstvom gradske vijećnice Hani Glavinić poduzeću Pazin, koje upravlja tom zgradom, postavili nekoliko pitanja.

Zanima ih na temelju kojih je zakona pokrenut projekt energetske obnove kada nisu dobivene suglasnosti suvlasnika. Zatim, kolika je vrijednost radova i što je njima obuhvaćeno, koliki udio ukupne vrijednosti investicije podmiruje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koliki suvlasnici. Dodaju, kako se s ciljem odobrenja kredita za obnovu zajedničkih dijelova zgrade povećao iznos mjesečne pričuve, stoga ih zanima kakav je plan otplate kredita putem mjesečne pričuve i kako će se sada troškovi grijanja odraziti na režijske troškove.

Rekonstrukcija fasade i krovišta

- Nakon prezentacijskog sastanka održanog 23. ožujka 2015. na radnom sastanku predstavnika zgrade sa suvlasnicima održanom 29. travnja 2015. suvlasnici su natpolovičnom većinom iskazali suglasnost da se pokrene postupak za energetsku obnovu zgrade. Postupak je proveden u skladu s odredbama Zakona o energetskoj učinkovitosti, pojašnjava Vlasta Guštin, direktorica Pazina. Vrijednost izvođenja radova na energetskoj obnovi zgrade, koji uključuju rekonstrukciju fasade i krovišta, izolaciju negrijanog podruma i tavana, te zamjenu stolarije na zajedničkim dijelovima zgrade i pojedinim pojedinačnim prostorima zgrade iznosi 4,17 milijun kuna. Dok ukupna procijenjena vrijednost investicije prema dostavljenoj dokumentaciji Fondu iznosi 4,56 milijuna kuna. Prema ugovoru o sufinanciranju energetske obnove višestambene zgrade u Ulici Jurja Dobrile 7, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje sa sredstvima donacije u visinu 32,68 posto opravdanih troškova investicije, ali najviše do 1,4 milijuna kuna. Uz to iznosi sredstava donacije od 17,32 posto, odnosno ostatak do 50 posto investicije, sufinancira Grad Pazin.

Ugrađeni precizni kalorimetri

- Ugovor o namjenskom kreditiranju sklopljen je na rok otplate do 120 mjeseci, odnosno deset godina, te su suvlasnici sukladno tomu donijeli odluku o povećanju zajedničke pričuve koja je od 1. srpnja 2017. do 31. prosinca 2017 iznosila osam kuna po metru četvornom, a tako će biti i u naredna četiri mjeseca, pojašnjava Guštin. Nakon toga će se iznos obračunavati prema obračunu banke u skladu sa subvencijama i otplatom kredita.

Što se grijanja tiče ova višestambena zgrada koristi sustav grijanja putem centralne kotlovnice kojoj je energent lož ulje. Ta kotlovnica, osim ove zgrade, opskrbljuje i dvije susjedne zgrade, od kojih je jedna energetski obnovljena, a druga nije. Zbog toga su rekonstrukcijom u kotlovnici, ugrađeni precizniji mjerni uređaji - kalorimetri, kako bi se točno izmjerila potrošnja toplinske energije u svakoj zgradi. Prema podacima od početka ove sezone grijanja vidljivo je kako je potrošnja toplinske energije za zgrade koje su energetski obnovljene puno manja od one koja to nije. To će se, kaže Guštin, značajnije odraziti na smanjenje troškova grijanje. U budućim kalkulacijama, naglašava, cijena grijanja za svaku zgradu od tri višestambene zgrade ili nebodera u Ulici Jurja Dobrile, koristit će se podaci s preciznih kalorimetara. (M. RIMANIĆ) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater