JOŠ JEDNA NAGRAĐENA INOVACIJA

GORDAN SINĐIĆ IZ ROVINJA osmislio spravu za vježbanje na otvorenom na kojoj se može izvoditi ČAK 90 VJEŽBI

S gradonačelnikom Markom Paliagom dogovorili smo instalaciju prototipa tako da je plan da tijekom proljeća iduće godine sprava bude na šetnici Valdibora, veli Sinđić

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Sprava za vjezbanje s LCD zaslonom inovatora Gordana Sinđića bit ce postavljena na rovinjskoj šetnici

Sprava za vjezbanje s LCD zaslonom inovatora Gordana Sinđića bit ce postavljena na rovinjskoj šetnici


 Gordan Sinđić, 60-godišnji informatički stručnjak, svoje je umirovljeničke dane produktivno iskoristio u svrhu osmišljavanja inteligentne inovacije. Za njegovu "višenamjensku spravu za vježbanje", za koju je na Arci 2021 (Međunarodna izložba inovacija) u Zagrebu dobio srebrnu medalju, plan je da se na proljeće instalira na rovinjskom šetalištu Valdibora. Ispričao nam je kako je nastala ova originalna ideja i koje je to korake morao prijeći da bi se i realizirala.

- Budući da redovito vježbam, opći strah koji se zbog Covida pojavio pri vježbanju u zatvorenom prostoru potaknuo me da projektiram spravu za vježbu na otvorenom. Sprave na otvorenom nisu nikakva novost, međutim ono što nedostaje svakoj toj spravi koju možemo vidjeti u parkovima i drugdje de facto je poticaj da ljudi vježbaju na njoj, priča Sinđić.

Naime, njegova inovacija spaja ljestve (spravu) i aplikaciju koja prikazuje devedeset mogućih vježbi na njoj.

- Iako tu spravu neki mogu percipirati samo kao ljestve, kao običan inoks, ona je više od toga. Kada dobiješ aplikaciju koja ti nudi toliko različitih vježbi, cijela ta sprava poprima drugačije okvire, kaže pa dodaje da je sprava izrađena od inoksa 316 koji je izrazito otporan pa je primjeren ovom kraju i može se instalirati u blizini mora.

Sinđićeve ljestve omogućavaju izvođenje aerobnih i anaerobnih vježbi te naprednih vježbi namijenjenih razvoju snage i povećanju mišićne mase, a posebna specifičnost ove sprave je da sadrži display s aplikacijom koja će, ovisno o tjelesnim osobinama i kondiciji vježbača, predložiti optimalan program vježbanja i pojasniti sastavnice pojedinih vježbi. Aplikaciju za spravu pod nazivom "Outfit" osmislio je sam iskoristivši svoje znanje iz informatike, a dizajn potpisuje Studio Tumpić Prenc.

Ideja je da se na displayu daju i obavijesti o gradskoj ponudi sadržaja za korisnike i posjetitelje, reklame lokalnih ugostiteljskih objekata te druge objave koje promoviraju zdravu hranu i fitness centre u Rovinju.

Sinđić napominje da je naišao na veliku podršku Grada Rovinja.

- U razgovoru s gradonačelnikom Markom Paliagom dogovorili smo instalaciju prototipa tako da je plan da tijekom proljeća iduće godine sprava bude na šetnici Valdibora. U budućnosti bi se mogla instalirati i u turističkim naseljima, kampovima, dvorištima privatnih kuća i slično, a veličine je četiri s dva i pol metra.

U kreiranju vježbi Sinđiću je pomogao fitness trener Alen Kolombo, a za realizaciju inovacije zaslužan je njegov sin Tihomir Sinđić, vlasnik obrta VAR-IN koji se bavi izradom metalne galanterije. Upravo je Sinđićeva želja pri realizaciji inovacije bila da je izradi njegov sin, što se i ostvarilo.

- Riječ je o spravi kojom se vježba snaga a ne kardio, a predviđena je za one koji su u dobroj formi. Na sprave se mogu pričvrstiti i popularne trake za vježbanje, kaže Sinđič. Objašnjava da, u pravilu, sve inovacije dok ne dođu do realizacije i izrade prototipa, moraju financirati sami inovatori. Investicija njegova projekta - višenamjeske sprave za vježbanje vrijedna je oko 50 tisuća kuna, a osmišljavanje je trajalo dvije godine.

Zadnjih šest godina Sinđić je predsjednik Udruge tehničke kulture "Galileo Galilei" iz Rovinja koja radi s mladima. Napominje da su kroz Udrugu organizirali puno kvalitetnih radionica, što su djeca, koja su vrlo entuzijastična i marljiva u radu, odlično prihvatila.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini