MEDULIN: prva Općina u Hrvatskoj

ODLUČNO REKLI "NE" PLASTICI - Uvode kartonske čaše u aparatima i drvene žličice za kavu

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ

Općina Medulin, trgovačka društva i javne ustanove čiji je osnivač Općina, će u svoje poslovanje uvesti ekološki prihvatljive materijale i opremu, racionalno će koristiti električnu energiju i ostale energente u cilju smanjenja onečišćenja okoliša

 
 

 

Općinsko vijeće Medulina na idućoj sjednici koja će se održati u četvrtak, donosi odluku o prestanku korištenja plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu i mjerama za sprječavanje onečišćenja okoliša u upravnim tijelima Općine Medulin te trgovačkim društvima i javnim ustanovama kojima je osnivač Općina. Odluka Općine Medulin temelji se i na smjernicama iz Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš donesene 28. svibnja 2018. godine. Tom odlukom, Općina Medulin će biti prva jedinica lokalne samouprave u državi, koja je odlučno rekla "ne" jednokratnoj plastici, rekao nam je načelnik Goran Buić.

Prvi koraci na vlastitom primjeru

- Općina Medulin donošenjem ove odluke, uvodi val promjene čineći prve korake na vlastitom primjeru poslovanja. Općina Medulin prepoznala je koliko problem za naš okoliš predstavlja onečišćenje, osobito jednokratnom plastikom te ovom mjerom pokušava dati svoj doprinos u borbi protiv plastike i onečišćenja okoliša. Ovom odlukom donose se konkretne mjere s ciljem posljedičnog poticanja mještana, kao i poslovnih subjekata, na razvijanje svijesti o zaštiti okoliša i konkretnog djelovanja u skladu s time. Sukladno navedenome Općina Medulin, trgovačka društva i javne ustanove čiji je osnivač Općina, će u svoje poslovanje uvesti ekološki prihvatljive materijale i opremu, racionalno će koristiti električnu energiju i ostale energente u cilju smanjenja onečišćenja okoliša, kaže Buić.

Ta odluka konkretno znači da će se dogoditi zamjena jednokratnih plastičnih čaša sa staklenim ili papirnatim čašama za vodu, kavu i ostala pića te korištenje zamjenskih papirnatih slamki umjesto plastičnih. Zatim zamjena jednokratnog plastičnog pribora za jelo i plastičnih žličica za kavu raspoloživim alternativama koje se izrađuju od prirodnih i biorazgradivih materijala (drvo, papir, vlakna šećerne trske, trske, bamusa i sl.) ili metalnim priborom. U planu je nabava ekološki prihvatljivog uredskog materijala (reciklirani papir, uredski pribor bez plastike, rokovnici izrađeni od recikliranog papira) te tiskani materijal na recikliranom papiru, zamjena i nabava sredstva za čišćenje, sapuna i drugih kupaonskih sadržaja sa isključivo biološkim sredstvima.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum