ZARATILI BIVŠI I SADAŠNJI NAČELNIK OPĆINE

VESELO U MEDULINU: Buić poimence nabrojao koga je Kirac sve zaposlio, a predbacuje mu i da ne zna komunicirati, pa mu drugi pišu govore. KIRAC: "Kad smo kod govorničkih sposobnosti, ti i tvoji ćete svoje vrlo brzo iskazati pred nadležnim institucijama"

| Autor: Marcello ROSANDA
Damir Buić i Ivan Kirac

Damir Buić i Ivan Kirac


Nakon što je prošli tjedan u Glasu Istre načelnik Medulina Ivan Kirac prozvao prijašnju vlast i bivšeg načelnika općine Gorana Buića za nedjelotvornost u borbi protiv bespravne gradnje, ubrzo je između njih zaiskrilo na društvenim mrežama.

- Ponovno sam prozvan u medijima od nove medulinske vlasti, isprazno, bezidejno, jednako kao što su to činili i u izbornoj kampanji. Do mjesec dana prije izbora bili smo prvi suradnici, budući da je Kirac bio predsjednik MO-a Medulin 1. Zajednički smo radili na svim projektima bitnima za mjesto. Čak smo zajednički radili na mom predizbornom programu, sa širom skupinom mještana, dok je sadašnji viši stručni suradnik za poslove načelnika Gianni Bužleta i prije bio zaposlenik Općine. U kampanji odjednom više ništa nije valjalo, da bi nakon nje aktualni načelnik preuzeo Općinu ne čineći ama baš nikakve značajne organizacijske pomake, kaže Buić i napominje da je, preuzimanjem vlasti, ako Općina zaista nije funkcionirala, načelnik trebao napraviti preustroj upravnih odjela, izraditi rebalans, bilo što.

- On je samo preuzeo očito dobro posložen sustav i nastavio raditi. Znači da su kritike bile lažne! Primjerice, Kirac je MedulinFM (općinski radio, op.n.) u izborima predstavljao kao moju mega PR agenciju. On sada funkcionira na potpuno jednak način jer se, naravno, radi o dobrom projektu. Nije izmijenio sustav financiranja, a promijenio je samo upravu koja ni od mene nije dobila razrješnicu. Ispada da angažman na izborima nije bio radi organizacijskih promjena, nego isključivo za dodjelu funkcija. Ono što sam u ovih šest mjeseci vidio je isključivo bavljenje kadrovskom politikom rodbinsko-obiteljski vrlo umreženom, a o tome u javnosti nema ni glasa, navodi Buić.

Iako zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka nije htio navoditi rodbinsko obiteljske odnose, samo je naveo imena i funkcije, a tiču se recentnih političkih imenovanja i prijedloga imenovanja.

- To su predsjednik NO-a MedEko Servisa i član NO Buže (općinska poduzeća, op.n.) Saša Mihaljević, kandidat za člana NO Herculanee Vedran Bakija, direktor Buže Neno Lorencin i predsjednica UV-a Kamenjak Petra Burić, naveo je Buić.

Iz drugih izvora saznajemo da je Mihaljević sin načelnikove tajnice, Bakija glasnogovornik Kirčeve nezavisne liste i ujedno nevjenčani suprug vijećnice Dine Bužleta. Potonja je, pak, sestra prvog Kirčevog suradnika, otprije zaposlenika Općine, a sada na novom radnom mjestu višeg stručnog suradnika za poslove načelnika Giannija Bužlete. Kad je Lorencin u pitanju, on je nevjenčani suprug donedavne vijećnice i predsjednice UV-a Kamenjak Petre Burić. Svi spomenuti, osim Bakije, članovi su nezavisne liste koju je uoči izbora predvodio Kirac.

- I tu dolazimo do razloga zbog čega načelnik, ili tko već, u svakoj medijskoj objavi ima potrebu prozivati mene, a to je nedostatak ideja i svjesnost o vlastitoj neučinkovitosti i neznanju. Jednako je interesantan ogroman nesrazmjer u elokvenciji načelnika u pisanim medijima u odnosu na njegov nastup uživo, bilo na Vijeću, televiziji, konferencijama ili negdje drugdje. Stječe se dojam da načelnik zapravo uopće nije rekao to što piše, već netko drugi, kaže Buić.

- Osim razlike u elokvenciji uživo, a gotovo je neaktivan na sjednici Vijeća, jedini čita odgovore na pitanja prilikom panel rasprave Mladi za Medulin, u odnosu na elokvenciju u medijima, i vi ste kao medij razotkrili da Bužleta zapravo piše tekst. Objavom u online izdanju naveli ste njega kao autora izjave, dok je autor identične izjave u tiskanom izdanju bio načelnik. Iz pouzdanih izvora znam da je i Vladimir Veljović (predsjednik Vijeća, op.n.) autor i recenzent tekstova, ali i još određeni pojedinci koji nemaju nikakve formalne uloge u općinskom ustroju. Za sada. Zbog toga se stječe dojam da Općinom upravlja netko drugi, a ne sam načelnik. Ukoliko njegovo mišljenje piše netko drugi, pa onda je valjda taj drugi trebao biti načelnik, napominje Buić.

U istoj prepisci na društvenim mrežama načelnik Kirac oštro je odgovorio Buiću.

- Kad smo kod govorničkih sposobnosti, ti i tvoji kompanjoni ćete svoje vrlo brzo iskazati pred nadležnim institucijama jer, kako stvari stoje, materijala ne fali, poručio je Kirac bivšem načelniku, na što je Buić, na naš upit zna li nešto o tome, odgovorio da Kirac ne može odlučivati o radu nadležnih institucija.

- On prejudicira nešto za što nije ovlašten. To je klasična prijetnja koja politizira sustav sudske vlasti, kaže Buić.

Nadalje, načelnik Kirac je na društvenim mrežama prozvao Buića i pozvao ga da ne moralizira, jer se njegovim postupcima bavilo Povjerenstvo za sukob interesa jer je za reviziju poslovanja Općine angažirao tvrtku u kojoj mu je zaposlena sestra.

Pitali smo Buića što kaže na to, budući da o tome postoji odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

- Rješenje Povjerenstva postoji, no ne radi se o sukobu interesa niti o reviziji Općine Medulin. Ono što je u suštini Povjerenstvo tražilo jest da ja, kao Skupština, ne imenujem revizora za MedEko Servis i Albanež, već da se za imenovanje putem punomoći ovlasti moj nažalost pokojni zamjenik Damir Demarin. Nisam platio nikakvu kaznu, a revizija je po izradi punomoći nadalje mogla biti uredno provođena. Međutim, radi se o odličnom poligonu za politikanstvo, što moji donedavni suradnici vješto koriste, odgovorio je Buić koji naglašava da Kirac, kao neposredno i legitimno izabran kandidat, ima njegovu punu potporu u mandatu kojeg je osvojio.

- Međutim, zabrinjava me značajno usporavanje svih aktivnosti i upravljanje općinom tako da se stagnira na svim poljima, pogotovo na izgradnji komunalne infrastrukture, navodi Buić i u nastavku tvrdi da je Kirac naslijedio akte za gradnju, odluke Općinskog vijeća te ugovorene ili započete radove koji se ne provode, usporavaju se i kasne ili se propuštaju prijaviti na EU fondove, na što smo ga upitali da pojasni i argumentira takve tvrdnje.

- Na primjer, kasni realizacija prometnice Munida - Katikulić, groblja Medulin, projekata koji su trebali biti gotovi najkasnije u srpnju. Groblje nije otvoreno ni povodom Dana Svih svetih, a mala zaobilaznica još čeka službeno otvorenje. Ovim putem mogu čak iskazati zadovoljstvo konačnim početkom radova na dionici obilaznica - groblje Pomer, koja je ugovorena još na proljeće. Nije započet projekt nogostupa Belvedere - Kažela, iako je proljetos provedena odluka o odabiru izvođača, kaže Buić.

K tome, bivši načelnik navodi da su izuzetno usporene aktivnosti na izgradnji male komunalne infrastrukture, primjerice parking-tržnice u Pješčanoj Uvali, te da je obustavljen projekt izgradnje doma umirovljenika, iako je Općinsko vijeće prihvatilo lokacije, projekt i model izgradnje.

- Propuštena je prilika apliciranja većeg projekta na Natječaj za provedbu tipa operacije 7.4.1 "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu", iz kojeg je ranije izgrađen vrtić Pomer, budući da je rok od 16. srpnja do 30. rujna omogućavao financiranje projekata vrijednosti do milijun eura uz intenzitet potpore 80 posto.

Mogućnost aplikacije imale su jedinice lokalne samouprave, trgovačka društva, javne ustanove i dobrovoljna vatrogasna društva. Bilo je dovoljno vremena i za usklađenje pojedine projektne dokumentacije, ukoliko u najavi natječaja (7. lipnja) nije bila u potpunosti dovršena, naglasio je Buić, nakon čega se dotičemo glavnog razloga nedavne prepirke - problema bespravne gradnje.

- Moram naglasiti da je medijski privid o "poduzimanju mjera" u borbi protiv bespravne gradnje aktualnog načelnika samo kopija mojih dosadašnjih izjava i aktivnosti. Tome svjedoči i moja objava iz 2017. godine. No, naravno da ga u borbi protiv bespravne gradnje u potpunosti podržavam. U biti, u potpunosti podržavam to što načelnik predlaže, jer sam iste mjere i sam predlagao, kaže Buić.

- Ono što me smeta jest da pri svakom medijskom istupu ima potrebe kritizirati prijašnju vlast bez ikakve osnove. Ono što bih mu preporučio jest čvršće uspostavljanje suradnje s Ministarstvom, organizaciju sastanka s ministrom kako bi na najvišoj razini pokušao riješiti problem. Uvjeren sam da isključivo medijskim nastupom, osim eventualne samopromocije, suštinski radi kontraefekt u rješavanju problema. Mišljenja sam da je nužna izmjena zakona koja bi ovlasti rušenja bespravnih objekata spustila na razinu gradova i općina. Ja sam već imao takve inicijative kod samog ministra, pa bi bilo potrebno nastaviti s time, tvrdi Buić.

Kad je riječ o najavljenim kaznenim prijavama, bivši medulinski načelnik kaže da su one legitiman i krajnji način rješavanja nezakonitih radnji.

- No, ako već poduzima takvu mjeru, onda načelnik treba biti principijelan i kazneno prijaviti sve bespravne graditelje, a ne samo pojedince, zaključio je Buić.

Vezano za Buićeve navode obratili smo se načelniku Kircu, njegovom prvom suradniku Bužleti i predsjedniku Vijeća Veljoviću. Ponudili smo im da iznesu svoje viđenje situacije te im jučer uputili pitanja. Međutim, oni su eksplicitno kazali da na njih neće odgovoriti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater