PROBILI SVE ROKOVE: DOVRŠETAK REKONSTRUKCIJE ULICE 1. SVIBNJA KASNI ČETIRI MJESECA

Glavna ulica u Bujama još uvijek u prašini, građani i investitor nezadovoljni


Daleko je iza nas posljednji dan siječnja ove godine kada je bio ugovorom predviđen i na prometnoj signalizaciji naznačen rok završetka rekonstrukcije Ulice 1. svibnja i Trga J. B. Tito u Bujama. Dogovorom izvođača radova buzetske Ekspert gradnje i investitora (Grad Buje, komunalno poduzeće 6. maj, Hrvatske vode, Istarski vodovod) rok je, uvažavanjem problema s lošim vremenom, izmjenama u projektu i dodatnim radovima, produžen do kraja veljače. Tada je dogovoreno na jednom od svakotjednih sastanaka da će Ulica 1. svibnja do 25. veljače biti prohodna. I taj je rok sada daleko, ulica još nije osposobljena za prometovanje vozilima.

Kamene ploče tek u rujnu

Posebna je i neobična slika na nogostupima gdje su djelomično postavljene stare kamene ploče, koje su tamo i bile. Međutim, kako ih nema dovoljno, jer su prilikom vađenja mnoge oštećene i razbijene, odlučeno je da se umjesto njih postave nove ploče od buzetskog sivca, kamena s najsličnijim izgledom s postojećim starim debelim pločama. Ispod novih ploča postavit će se betonska podloga, jer su one tanje. Međutim, tijekom ugradnje vidjelo se da ploče brzo pucaju, da se ne mogu brzo proizvoditi s obzirom na dimenzije, pa je sada dogovoreno između investitora i izvođača da se završe svi drugi poslovi, a ploče ugrade kasnije.

- Na posljednjem sastanku s izvođačima, s kojim redovito analiziramo stanje, dogovoreno je da sve bude gotovo u toj ulici do 15. lipnja. To je krajnji rok, s tim da se zbog problema s kamenim pločama one sada neće biti postavljene, ali će se moći hodati, jer će biti betonska podloga, istina niža za tih sedam do devet centimetara. Kad se izrade sve kamene ploče, onda će se u rujnu sve zajedno postaviti za sedam do deset dana. Nismo mi krivi za pucanje ploča, izvođač nam je ponudio takav kamen, istina manjih dimenzija, što nismo mogli prihvatiti s obzirom i na projekt i zahtjeve konzervatora. To je za sada jedina mogućnost i nadam se da će taj rok biti održan, da će radovi u ulici biti završeni osim tih ploča, prenio nam je zaključke sa zajedničkog dogovora gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin.

Na pitanje zašto su radovi toliko kasnili, član uprave Ekspert gradnje Siniša Vivoda, krivnju prebacuje na investitore, odnosno slabo pripremljene projekte i naknadne poslove.

Sastajali smo se redovito

- Mi smo okrivljeni za kašnjenja, stvoren je negativan publicitet o nama, a u cijeloj investiciji jedna trećina se odnosi na radove po izmjenama projekta, pa se u hodu mnogo toga rješavalo. Građani vide ono što je na površini, a mnogi ne znaju da je pod zemljom urađen jako veliki posao i za narednih sto godina. U Bujama se stekao dojam da nemamo dovoljno ljudi, ali u nekim fazama nije bilo ni potrebe. Ne bježimo od toga da je nešto i naša krivica, bilo je i lošeg vremena, ali nismo krivi za sve. Evo, u Poreču smo veliki posao završili i prije roka, jer je sve bilo pripremljeno kako treba. A što se tiče kvalitete radova u Bujama, to smo održali, to ćemo pokazati atestima, izjavio je Vivoda.

Građani su bili iznenađeni što je, pred Uskrs postavljen grubi sloj asfalta, nedavno gotovo u cijelosti dignut. Već tada se vidjelo da nešto ne štima sa šahtovima koji su stršili ili su bili udubljeni, a vidjelo se prostim okom da poklopci šahtova ne prate nagib ulice. To su radnici Ekspert gradnje popravili, ali sada je ulica skoro kao na početku, prašnjava, s hrpama šljunka.

- Sloj asfalta u toj ulici je stavljen prvenstveno na zahtjev investitora radi građana kako bi se u vrijeme Uskrsa lakše išlo tom ulicom. To je bilo privremeno da se može kako tako prometovati, to je išlo na naš trošak. Zbog neke neusklađenosti visina prometnice i nogostupa nije bilo moguće tada povući asfalt na određenu visinu. Idući tjedan se stavlja nosivi i završni sloj, uvjeravao je Vivoda, iako je malo neobično da se poduzeće olako razbacuje s asfaltom na cijeloj ulici. Trg J. B. Tita s kružnim tokom je asfaltiran posljednjih dana travnja, postavljen je i završni sloj. Mnogi su građani primijetili veliku granulaciju i različitu strukturu asfalta, razlike na spojevima, prijelazima. Vivoda dodaje da je takva granulacija i sve ostalo po projektu, a kvaliteta neupitna.

Penali za izvođača radova

O cijeloj situaciji bilo je riječi gotovo na svakoj sjednici Gradskog vijeća, građani negoduju, a prvi na udaru je gradonačelnik Vižintin koji je želio naglasiti i ovo: "Radnici Ekspert gradnje su na gradilištu točno 240 dana, dvostruko više nego što je bilo u početku planirano. Zbog raznih objektivnih poteškoća i izmjena u projektima, kiše, dodatnih poslova i sličnih poteškoća priznali smo im 56 dana kao opravdan produžetak roka. Bili smo stalno maksimalno tolerantni u tome, ali 120 dana kašnjenja ne možemo nikako prihvatiti. Istina, bilo je dodatnih radova, ali ne toliko da bi cijelo kašnjenje bilo opravdano. Mi samo želimo da se posao završi što prije, odnosno kako smo dogovorili, pa već je svima dosta, građani i poduzetnici su zaista tolerantni, ali sada opravdano negoduju. Žao mi je što je sve tako ispalo. Cijelo ovo vrijeme s predstavnicima izvođača sastajali smo se redovito, svaki tjedan, imamo o tome 32 službena zapisnika, pa zapisnike o nadzoru i svemu ostalom iz kojih se vidi cijeli tijek posla. Što se tiče dizanja asfalta, mi smo mislili da je to grubi sloj i da on ostaje, što bi bilo i normalno. Mislim da se boljom organizacijom sve moglo brže i kvalitetnije obaviti, šteta i za njih i za nas jer gubimo svi, dodaje bujski gradonačelnik Vižintin.

Građani su s odobravanjem dočekali početak radova, jer je rekonstrukcija te ulice zaista bila neophodna, naročito zbog problema s kanalizacijom i oborinskom odvodnjom. Puno su svi podnijeli, naročito poduzetnici koji posluju u toj ulici. Nitko nije očekivao da će radovi trajati tako dugo, a zbog kašnjenja izvođač je već izgubio 327.000 kuna "penala", što je pretvoreno u kamene ploče kojih još nema. (L. J.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater