Loris Peršurić (snimio M. MIJOŠEK)
Prije nekoliko tjedana u Poreču je svoja vrata otvorio Umi - azijski streetfood restoran. Dobra posjeta i interes lokalaca potvrdili su da su Porečani, ali i svi oni koji gravitiraju ovom gradu, spremno dočekali otvorenje jednog egzotičnog lokala, pa makar se to sve događalo u 2020. godini koja nije odviše blagonaklona prema ugostiteljima.
Još je lani na Ribarskom trgu otvoren Chili fusion streetfood, koji je u Poreč donio najveće hitove azijske kuhinje - od curryja do tuna poke ili dan-dan noodlesa. Takva, ali i brojna druga egzotična jela sada nudi restoran Umi u Prvomajskoj, pa Porečani i gosti u takvoj kuhinji mogu uživati tijekom cijele godine, dok je za 2021. najavljeno otvorenje još nekoliko lokala koji će se specijalizirati za određene žanrove poput pivnica, sushija i slično. Trend otvaranja novih restorana i dućana ove je godine kulminirao, usprkos problemima koje je ona uz sebe donijela, posebno za turističku sezonu. Tijekom proljeća i ljeta ove godine podignuta je razina restoranske i barske ponude, otvorilo se nekoliko novih atraktivnih lokala u i oko starogradske jezgre, a oni stariji uglavnom su unaprijedili kuhanje, servis i vinske karte.
Nedavno otvoreni azijski restoran Umi
Starogradske jezgre jadranskih gradova oduvijek su bile jedan od glavnih turističkih mamaca. Posebno se tu ističe porečka starogradska jezgra, koja na relativno malom prostoru okuplja jedinstvenu Eufrazijevu baziliku, ali i brojne slojeve vlastite povijesti - od prapovijesti do tragova života u rimskom, bizantinskom, mletačkom i svim ostalim razdobljima koja su slijedila. Upravo se u bogatoj scenografiji porečke starogradske jezgre krije veliki potencijal za razvijanje turističke ponude, u kojoj presudnu ulogu igraju ljudski faktor, kreativne ideje, novi koncepti i veliki rad.
Tunaholic za tunaholičare
Pohvala ovdje prije svega ide svim ljudima koji stoje iza novih projekata - oni su ti koji stvaraju pozitivnu priču o našem gradu. Kad sam postao gradonačelnik prije gotovo četiri godine, jedna od velikih želja bila mi je revitalizacija starogradske jezgre. Prvo smo krenuli s Adventom Poreč u srcu staroga grada, koji je vrlo brzo postao jako popularan upravo zbog te kulise starogradske jezgre i posebne atmosfere. Nastavili smo s financijskim podrškama za obnove fasada, krovišta i stolarije, potom obnovom gradske rive - ogromnim projektom koji je godinama dorađivan i usklađivan sa strukom kako bi vratio ljude na rivu i lijepo se uklopio u okruženje. Potom, izglasane su odluke i elaborati vezani za uređenje starogradske jezgre, kao i uvođenje električnog dostavnog vozila... Jedino je još preostao onaj, uvijek presudni, ljudski faktor - širenje ponude i podizanje na jednu višu razinu. A ove godine mislim da smo napravili veliki korak i u tom smjeru, komentira Peršurić.
Chili Fusion je tu od lani
Svoja je vrata otvorio jedinstveni streetfood koncept Tunaholic u ulici Decumanus u kojem poslužuju svježe ulovljenu ribu - tunu, srdele, morske pse. U neposrednoj blizini, u Eufrazijevoj ulici, nalazi se prekrasna Casa Manzolin koja je obnovljena i nudi vrhunska istarska vina i specijalitete, dok će palača iz 18. stoljeća postati butik hotel. Radovi na još jednom butik hotelu trenutno se odvijaju na trgu Maraforu i Ribarskom trgu. La Vecia Cantina vinski je bar smješten u spektakularnom ambijentu stare Istarske sabornice, u desakraliziranoj crkvi izgrađenoj prije skoro 700 godina. Podrum je ove godine otvoren za širu javnost, a radi se o ambijentu kojeg je vrlo teško pronaći ne samo u Hrvatskoj već i šire.
Veganski raj Artha
- I podrum Istarske sabornice, ali i nekoliko gradskih prostora na atraktivnim pozicijama u gradu, ove su godine putem javnog natječaja dani u najam na osnovu interesantnih prijedloga za razvijanje ponude. Drago mi je da bar u gradskim prostorima možemo provesti svojevrsni odabir najzanimljivijih i najkreativnijih ponuda za naš grad, jer tako direktno utječemo na to da se ponuda Poreča podiže na jednu novu razinu.
Jedinstven ambijent lokala La Vecia Cantina
Jedinstvena priča razvija se i na drugoj strani porečkog poluotoka - u Peškeri. Cheese bar Barolin na jednom mjestu nudi 50 vrsta sireva iz pet zemalja i isto toliko vina. Barolin je jedan od samo tri takva ugostiteljska objekta u cijeloj Hrvatskoj, a tu je primjerice i jedini vegetarijanski i veganski restoran u Istri - Artha.
Casa Manzolin
Svi ovi projekti ostvaruju se zahvaljujući svima onima koji porečku gastro-priču razvijaju već godinama. Tu su brojne etablirane istarske konobe u zaleđu, riblji restorani i ostali u gradu koje rade tijekom cijele godine. Oni su bili ti koji su pokazali da se može i ohrabrili druge da se u tome okušaju. Ugostiteljima ova godina sigurno nije laka, ali mi je drago da lokalna zajednica podržava njihov rad. U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Poreča trenutno razvijamo i katalog Best of Poreč, u koji ćemo uvrstiti ono najbolje od Poreča - od pića, jela, smještaja, izleta… sve ono što turistima može pomoći da dožive Poreč na najbolji mogući način. Svjesni smo da je puno još posla pred nama, ali sam siguran da će se pozitivne promjene nastaviti i u budućnost, za dobrobit našeg grada. Zato pozivam sve da dođu i isprobaju što sve naš grad nudi i van turističke sezone!
Barolin - za ljubitelje sira stvoreno mjesto