GRADONAČELNIK POREČA LORIS PERŠURIĆ:

Od rujna više od tisuću porečkih osnovaca u jutarnjoj smjeni


Glavna gradska investicija u ovoj godini jest dovršetak izgradnje osnovne škole s dvoranom Finida, koja zajedno s lani otvorenom školom i dvoranom u Žbandaju vrijedi gotovo 73 milijuna kuna, istaknuo je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić na današnjem druženju s novinarima na kojem je rezimirao lani ostvarene projekte i najavio najvažnije u ovoj godini. Dovršetkom Finide, gdje je obavljeno 40 posto posla, u rujnu će više od tisuću porečkih osnovaca krenuti na nastavu u jutarnjoj smjeni, što će značajno poboljšati kvalitetu života građana. Tom je prigodom Peršurić iznio i podatak da će se samo u ovoj godini u Poreču u javnom i privatnom sektoru sve zajedno u nove poslovne objekte, hotele te turističku i komunalnu infrastrukturu investirati čak pola milijarde kuna!

Zaobilaznica je posve ispunila očekivanja

- Zbog škole na Finidi izgradit će se potpuno nova cesta s dva kružna toka od Kauflanda do škole, vrijedna oko sedam milijuna kuna. Sve potrebne dozvole imamo, rješavaju se imovinsko-pravni odnosi, a javna nabava objavit će se u veljači. Izgradit ćemo i rotor u Baderni koji će stajati oko 1,2 milijuna kuna, koliko iznosi procijenjena projektantska vrijednost, najavio je gradonačelnik. Dodao je da će uskoro zaposliti v. d. ravnateljicu koja će za početak rada škole Finida, u kojoj će nastava startati 3. rujna, obaviti sve potrebne pripremne radnje. Također, napomenuo je Peršurić, nakon što s radom krene škola Finida, koja će primiti 600 učenika, prestat će djelovati područna škola Veli Maj, za koju je u proračunu predviđen novac za projekt prenamjene. Ta će mala škola postati društveni dom s uredima mjesnog odbora i prostorima za vrtić s jaslicama.

Prošlu je godinu obilježio i dovršetak zaobilaznice kojom su gradske ceste rasterećene za 40 posto, prometnih nesreća ima tri puta manje, a nema više ni prometnih čepova, koji su ljeti bili česti.

- Zaobilaznica je ispunila očekivanja i donijela olakšanje domaćima i gostima. K tome, u protekle tri godine uređeno je šest gradskih plaža, od kojih je lani uređena ona nadomak Gradskog kupališta, kojom je valorizirano 200 metara obale koja se do tada gotovo nije ni koristila. "Do sezone ćemo urediti plažu na Materadi. Redovito se prijavljujemo i na sredstva Ministarstva turizma, odakle smo dobili već više od dva milijuna kuna za uređenje plaža", napomenuo je čelni čovjek Poreča. Samo u prosincu, nastavio je on, uspješno su iz EU fondova povukli gotovo pet milijuna kuna i to za izgradnju ceste Garbina-Valkarin i izgradnju reciklažnog dvorišta.

- Oba projekta uskoro kreću u realizaciju, a još čekamo i odluku za sredstva iz EU fondova za vrtiće u Varvarima i Dračevcu za 96 mališana. Prioritet je imati spremne projekte i stalno se prijavljivati na otvorene natječaje, kako bi maksimalno rasteretili gradski proračun, kazao je gradonačelnik.

Za Poreč Major tražili čak 2,5 milijuna eura

Spomenuo je obnovu gradske rive u nekoliko faza, za što će krajem godine krenuti rekonstrukcija dijela od carinskog gata do gradske kavane, te najavio da će se ove godine pokrenuti izrada urbanističkog plana uređenja Peškere, za što će biti otvoreno više javnih rasprava kako bi građani mogli iznijeti što bi na tom vrijednom prostoru željeli. Spomenuo je i manifestacije kazavši da će se sve održati kao i dosad, uz pokoju novu, osim turnira u odbojci na pijesku Poreč Major za što su organizatori tražili za pokrivanje troškova sufinanciranje od 2,5 milijuna eura (18,6 milijuna kuna op.u.), odnosno, kako je simbolično objasnio, vrijednost dviju novih škola u Žbandaju. Sada se zajedno s Turističkom zajednicom te Valamar Rivierom i Plavom lagunom traži zamjenska manifestacija. K tome, još nije potpisan ni ugovor za glazbeni festival MTV Summerblast, jer i njegovi organizatori traže znatno veća sredstva nego prošle godine.

- Broj prometnih i komunalnih redara nećemo povećati, ali od lipnja do rujna angažirat ćemo zaštitare da pomažu u uvođenju reda. Imaju veće ovlasti i pomagat će komunalnim redarima, za što smo u proračunu osigurali 300 tisuća kuna. Za isti taj iznos povećali smo i sredstva za sport, a ponovno je uveden i fond izvrsnosti kojim će se nagrađivati najbolji od brojnih porečkih sportaša i rekreativaca, zaključio je gradonačelnik Loris Peršurić. (Tanja KOCIJANČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum