DRAKONSKE SANKCIJE

DRŽAVA TRENIRA STROGOĆU Čak 25.200 kuna kazne rovinjskom ugostitelju zbog računa za macchiato i čaj!

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
(S. DRESCHSLER)

(S. DRESCHSLER)


Prema tvrdnjama kažnjenog ugostitelja račun za macchiato i čaj je izdan i stavljen gostima na stol. Međutim, gosti na odlasku, ne čekajući konobara, odlučili su konzumirano platiti za šankom, kod pipničara. On ih je pitao što su popili te im potom naplatio račun od 22 kune. Carinskim inspektorima koji nisu našli smislenim zatražiti račun od gostiju, ovo je bio dovoljan razlog za prekršajni postupak

Izgleda kako slučaj novigradskog poduzetnika koji je zbog viška od 23 kune pronađene u novčaniku jednog od konobara morao platiti gotovo sto puta višu cijenu kazne nije ni izbliza izolirani primjer treniranja strogoće inspektora Ministarstva financija.

Naime, vrlo sličan te po prirodi stvari nakaradan primjer tretiranja ugostitelja kao najvećih podrivača "crne" ekonomije zabilježen je i u Rovinju. Tamo je zbog navodnog neizdavanja računa za macchiato i čaj, ukupne vrijednosti 22 kune, vlasniku ugostiteljskog objekta također odrezana mnogostruko viša kazna - 25.200 kuna!

Konkretno, cijena kazne koju ugostitelj temeljem izdanog rješenja mora platiti identična je novigradskom slučaju. To znači da za pravnu osobu ona iznosi 20.100 kuna, a za odgovornu osobu 5.100 kuna. U prvom je slučaju, dakle, manča koju je konobar dobio od gosta stavila omču oko vrata ugostitelja. U drugom slučaju to je bilo "neposredno opažanje ovlaštenog carinskog službenika" koji je utvrdio da račun za konzumaciju nije izdan.

No, prema tvrdnjama kažnjenog ugostitelja račun za macchiato i čaj je izdan i uz piće je gostima stavljen na stol. Međutim, gosti na odlasku, ne čekajući konobara, odlučili su konzumirano platiti za šankom, kod pipničara. On ih je pitao što su popili te im potom naplatio račun od 22 kune. Carinskim inspektorima, koji su to mogli, ali nisu našli smislenim zatražiti račun od gostiju, ovo je bio dovoljan razlog za podnošenje prekršajnog postupka vezanog za neizdavanje računa.

- Posebnost ovog slučaja svodi se na problematiku (ne)izdavanja računa koje je utvrđeno neposrednim opažanjem ovlaštenog carinskog službenika. Pitam se što neposredno promatranje znači u trenutku kad imate gosta od kojeg ste, navodno, naplatili račun bez računa, a niste našli za shodno da ga kao inspektor bilo što upitate ili ne daj bože zatražite račun, kaže nam naš sugovornik koji želi ostati anoniman.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter