vikendica

ĐIR PO VODNJANŠTINI, SAVRŠENOM MJESTU ZA AKTIVNI ODMOR: Uz suhozide, maslinike i vinograde proteže se više od 120 kilometara biciklističkih staza

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Područje južne Istre, a pogotovo okolica Vodnjana idealna je za aktivni odmor

Područje južne Istre, a pogotovo okolica Vodnjana idealna je za aktivni odmor


Da su južna Istra i područje današnje Vodnjanštine savršeno mjesto za odmor i provođenje slobodnog vremena bilo je dobro poznato još u antička vremena kada su rimski velikaši upravo to područje i susjedne Brijune rado odabirali za gradnju svojih vila. Negdje u isto vrijeme otkrili su i da tlo i klima tog područja u koje su stigli savršeno odgovaraju uzgoju maslina te su sadnjom ogromnih maslinika započeli tradiciju koja je nastavila živjeti kroz naredna tisućljeća sve do danas kada su Vodnjan i Vodnjanština širom svijeta poznati po svojim maslinarima i vrhunskoj kvaliteti svog ekstradjevičanskog maslinovog ulja. 

Grad relikvija i tijela svetaca

Uz odlična vina, vrhunske proizvođače mliječnih i suhomesnatih proizvoda te ugostitelje s bogatim iskustvom pripreme tradicionalnih jela istarske kuhinje i ovoga kraja, Vodnjan se često nalazi na vikend itinererima domaćih i stranih posjetitelja, no Vodnjan i Vodnjanština svojim gostima nude puno više od bogatog eno gastro iskustva. Sam grad, pravi je šarmer, koji će vam dok šećete njegovim živopisnim ulicama i uličicama, kroz zgrade, trgove, palače i svoje stanovnike strpljivo pripovijedati o stoljećima povijesti koja nosi na svojim leđima. Središte gradskog života nekad je bila Trgovačka ulica, jedna od najdužih ulica u Istri koja vodi prema glavnom gradskom trgu i starom dijelu Vodnjana. Ne tako davno ta ulica je živjela punim plućima, a njom je od ranog jutra odzvanjao žamor glasova postolara, bačvara, kovača, krojača i brojnih drugih obrtnika i njihovih još brojnijih mušterija, no ta su vremena nepovratno prošla, a u ulici koju se ponovno pokušava oživjeti raznim sadržajima, na obrtnike podsjećaju tek izblijedjela slova na nekoliko starih fasada.

Središnjim gradskim trgom dominira velebna palača Arhiva

Središnjim gradskim trgom, od kojeg se račvaju brojne uličice, dominira palača u kojoj je danas smještena gradska uprava, kao i palača Bradamante koja je kroz stoljeća imala razne namjene, a danas je sjedište Zajednice Talijana Vodnjana. Nedaleko trga nalazi se i impozantna Palača Bettica iz 14. stoljeća koja je nedavno obnovljena i u njoj se danas nalazi muzej Vodnjana. Još jedna od znamenitosti po kojoj je Vodnjan poznat daleko izvan granica Hrvatske je njegova sakralna baština u središtu koje se nalazi župna crkva sv. Blaža, s najvišim zvonikom u Istri i velikom zbirkom relikvija i zemaljskih ostataka svetaca zbog kojih je ovaj gradić već dugo vremena i jedna od omiljenih destinacija vjerskog turizma. 

Logo HTZ

Bicikliraj, istraži i uživaj

Vikend na Vodnjanštini prava je poslastica i za ljubitelje aktivnosti na otvorenom, a pogotovo za ljubitelje trekkinga i vožnje biciklom s obzirom na to da se uz suhozide, maslinike i vinograde ovog dijela Istre proteže više od 120 kilometara biciklističkih staza. Cikloturizam je inače ovih dana i u središtu promotivne kampanje „Bicikliraj, istraži i uživaj!“ koju je pokrenula Hrvatska turistička zajednica.

"Cikloturizam je u Hrvatskoj unazad nekoliko godina značajno unaprijeđen te bilježi kontinuiran rast potražnje. Kao zemlja imamo vrlo kvalitetnu resursnu osnovu, integrirani smo u EuroVelo mrežu biciklističkih ruta, a dio rute koji prolazi kroz Hrvatsku obuhvaća svih sedam jadranskih županija ukupne duljine 1.116 kilometara. Vjerujem kako ćemo ovom kampanjom domaće goste, kojih su u dosadašnjem dijelu godine ostvarili više od 9 milijuna noćenja, još više potaknuti na otkrivanje Lijepe naše na jedan zanimljiv, zdrav i održiv način“, kazao je tim povodom direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Središnjim gradskim trgom dominira velebna palača Arhiva

Na Vodnjanštini se nalaze četiri biciklističke staze od kojih je svaka na svoji način zanimljiva i uzbudljiva. Kružna Staza kažuna vodi kroz jedinstvene krajolike tipične za ovo podneblje. Uz suhozide i maslinike vozeći ovom stazom među ostalim ćete vidjeti crkvicu Sv. Martina iz 14. stoljeća, baziliku Sv. Foške iz 12.stoljeća, te lokaciju "tri kažuna" s neuobičajeno velikim kažunima smještenim jedan uz drugog, kao i lokaciju "dva kažuna" koju karakterizira kažun četvrtastog oblika. Staza Stare bazilike prolazi kroz naselja Boduleri, Stancija Falaš, Majmajola i Kacana, a nedaleko nje nalaze se arheološka nalazišta i očuvani ostaci crkvica i bazilika po kojima je staza dobila naziv. Uzbudljive pejzaže nude i preostale dvije staze Carega del vescovo i Ulike, kao i dvije pješačke staze primamljivih naziva Staza srednjovjekovnih putova i staza Moj kažun - La mia casita.

Vikend na otvorenom svakako je odličan način da se vrijeme provede u epidemiološki sasvim sigurnom okviru, no i za vrijeme provedeno u zatvorenom prostoru i s drugim ljudima taj okvir osigurava se na brojnim lokacijama kroz sudjelovanje u projektu Safe Stay in Croatia. Tu oznaku nose dionici iz hrvatskog turističkog sektora i ostalih djelatnosti vezanih uz turizam te ona, vidljivo istaknuta, pruža informaciju svim posjetiteljima da turistički objekt njihovog interesa djeluje prema aktualnim preporukama Svjetskog vijeća za putovanja i turizam te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter