TKO TO MOŽE PLATITI?

CIFRA ZA PAST' U NESVIJEST! U Umagu se prodaje po kvadratu možda i najskuplja kuća u Hrvatskoj

Radi se o nekretnini koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji u starogradskoj, povijesnoj jezgri Umaga. Smještena je iza župne crkve, uz samu obalu, na šetnici Sv. Pelegrina. Čestica je kulturno dobro jer starogradska jezgra naselja Umag predstavlja dio naselja upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Kuća se nalazi na jako atraktivnoj lokaciji i ima status kulturnog dobra (Snimila Sanja Bosnić)

Kuća se nalazi na jako atraktivnoj lokaciji i ima status kulturnog dobra (Snimila Sanja Bosnić)


U Umagu se prodaje kuć(ic)a od 32 kvadra po cijeni od 382 tisuće eura, što je otprilike 12 tisuća eura po metru kvadratnom! Je li ovo najskuplja kuća u Hrvatskoj?! Vlasnica ju je odlučila prodati po toj cijeni ponudivši je istodobno Republici Hrvatskoj, Istarskoj županiji i Grad Umagu jer se radi o kulturnom dobru pa ostvaruju pravo prvokupa. Međutim, na posljednjoj sjednici umaškog Gradskog vijeća vijećnici su jednoglasno izglasali nepostojanje interesa za korištenje prava prvokupa za nekretninu označenu kao k.č.br.2434/2 k.o. Umag za ponuđenu cijenu vlasnice M. V. u iznosu od 2.870.000 kuna ili oko 382 tisuće eura.

Naime, kako je vijećnicima pojasnila Maja Galović, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za upravljanje imovinom, izgradnju i održavanje II., radi se o nekretnini koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji u starogradskoj, povijesnoj jezgri. Smještena je iza župne crkve, uz samu obalu, na šetnici Sv. Pelegrina. Čestica je kulturno dobro jer starogradska jezgra naselja Umag predstavlja dio naselja upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Na temeljem toga, u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, vlasnica je, prije nego što je izloži tržišnoj prodaji, najprije mora ponuditi Republici Hrvatskoj, Županiji i Gradu Umagu za istu kupoprodajnu cijenu, uz isplatu ponuđene cijene u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora. Županija nije iskazala interes za kupnju nekretnine pa se morao očitovati Grad Umag.

  Povezane vijesti


  Podijeli: Facebook Twiter
  Web kamere

  Pula

  Pula: Golden Gate of
  Pula: Golden Gate of

  Pula

  Pula: Forum
  Pula: Forum