popravak starih i montaža novih

BUZET: Obnova opreme za sigurniju dječju igru

Licencirana oprema trebala bi biti isporučena i montirana do početka prosinca * Djelatnici komunalca ne smiju popravljati niti mijenjati igrala, sprave i druge sastavne elemente budući se radi o sigurnosti djece što se regulira posebnim propisima, već to smiju samo ovlaštene tvrtke

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
Arhiva/Jedno od 18 dječjih igrališta

Arhiva/Jedno od 18 dječjih igrališta


Na području Grada Buzeta koji, kao najveća teritorijalna jedinica u Istri pokriva 165 četvornih kilometara, jedanaest je mjesnih odbora i 18 dječjih igrališta od kojih su dva nova, u Sjevernoj ulici i Sovinjaku. U Gradu Buzetu su u srpnju, preko gradskog komunalca "Parka" putem ovlaštene tvrtke, odradili godišnji pregled stanja na 16 dječjih igrališta. U rujnu su naručili popravak dječjih igrala i montažu novih na svim igralištima gdje su uočeni nedostaci.

Spori postupak zbog procedure

- Troškovi su procijenjeni na oko 120.000 kuna. Licencirana oprema trebala bi biti isporučena i montirana do početka prosinca, najavio je gradonačelnik Damir Kajin. - Jedna od prvih stvari koju sam tražio je da se dječja igrališta poprave gdje god je to potrebno. Krivo mi je da ne ide brže, ali proceduru moramo poštovati, kaže Kajin.

Na igralištima se, sukladno regulativi, trebaju provoditi dnevni, operativni i godišnji pregledi. Dnevne i operativne preglede obavlja stručno osposobljen djelatnik vlasnika igrališta, a ostale preglede, temeljem posebnih propisa, provode ovlaštene tvrtke. Održavanje igrališta u nadležnosti gradskog komunalca "Parka" svodi se na prikupljanje otpada iz košarica, pometanje i čišćenje igrališta, košnju trave, granja, popravke ograda, postavljanje i zamjenu koševa, klupa za sjedenje i slično. Djelatnici komunalca ne smiju popravljati niti mijenjati igrala, sprave i druge sastavne elemente budući se radi o sigurnosti djece što se regulira posebnim propisima, već to smiju samo ovlaštene tvrtke.

Nema originalnih dijelova u Hrvatskoj

Sukladno tome, svi oštećeni ili neispravni dijelovi i sprave moraju biti zamijenjeni originalnim dijelovima kojih nema u Hrvatskoj, i ne smiju se raditi nikakve improvizacije. Zbog toga nastaje taj zastoj i zato će se, kaže Kajin, čekati još mjesec ili dva. Djelatnici komunalca smiju ukloniti nesigurne, dotrajale dijelove i sprave i staviti ih van uporabe po nalogu ovlaštene osobe.

Pregledi igrališta koje provodi ovlaštena tvrtka, popravci i nabavke elemenata i sprava, financiraju se direktno iz proračuna grada, a ne iz stavke održavanja javnih zelenih površina koja je prihod "Parka".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of