Uskoro počinju radovi

BRTONIGLA Jedanaest poduzetnika čeka parcele za proizvodne pogone u Poduzetničkoj zoni Štrpe

| Autor: Luka JELAVIĆ

Trenutno na području Poduzetničke zone nema nikoga, upravo zbog nepostojanja neophodne poduzetničke infrastrukture, a Općina iz svog proračuna nije bila u mogućnosti financirati gradnju prometnice i opremanje parcela za poduzetnike

 

U tijeku su posljednje pripreme za početak realizacije još jednog važnog gospodarskog projekta, gradnja prometnice u Poduzetničkoj zoni Štrpe kod Brtonigle. Radi se o gradnji prometnice kroz poduzetničku zonu s pratećom infrastrukturom, što će omogućiti podjelu parcela i konačno investiranje poduzetnika u vlastite pogone u toj zoni. To je prva faza uređenja poduzetničke zone za koju interes već postoji, ali su mnoge okolnosti usporile realizaciju projekta.

 Dugotrajna javna nabava

Prijavu projekta za financiranje iz europskih fondova Općina Brtonigla poslala je u rujnu 2017. godine, a sredstva su odobrena tek dvije godine kasnije. Slijedio je uobičajeni i dugotrajni postupak službeno nazvane javna nabava kojim se bira izvođač radova, a kad je i to obavljeno, stigla je kriza s virusom.

Ovih je dana potpisan dodatak ugovora o izgradnji prometnice s pratećom infrastrukturom s poduzećem Cesta Pula, koje je imalo najpovoljniju ponudu. Prema posljednjem dogovoru radovi će uslijediti početkom lipnja, a ugovoreni iznos vrijednosti radova je oko 2,9 milijuna kuna s uključenim PDV-om. Do početka radova bit će odabrana i usluga nadzora realizacije projekta, a predviđeno je da radovi budu završeni za osam mjeseci. Za realizaciju projekta očekuje se potpora iz fondova EU-a od 55 posto vrijednosti investicije.

Izgradnjom glavne prometnice unutar Poduzetničke zone Štrpe i prateće infrastrukture ta će se poduzetnička zona moći staviti u funkciju, čime će se omogućiti razvoj industrije i poduzetništva, a s time i novog zapošljavanja. 

Atraktivna lokacija

Projektom je, između ostalog, predviđena izgradnja prometnice, sustava vodoopskrbe i odvodnje, postavljanje javne rasvjete te postavljanje telekomunikacijskih i plinskih instalacija. Za sve te radove izrađeni su potrebni projekti, izrađena je potrebna studija za cijelu investiciju, a pribavljena je i građevinska dozvola. Sada je izvjesno da će u idućoj godini početi podjela parcela zainteresiranim investitorima, a plan je da u 2021. godini u zoni Štrpe svoje poslove pokrene 11 aktivnih poduzetnika. Trenutno na području Poduzetničke zone nema nikoga, upravo zbog nepostojanja neophodne poduzetničke infrastrukture, a Općina iz svog proračuna nije bila u mogućnosti financirati gradnju prometnice i opremanje parcela za poduzetnike.

Inače, Poduzetnička zona Štrpe nalazi se na atraktivnoj lokaciji koja je zanimljiva domaćim i stranim investitorima naročito zbog dobre prometne povezanosti i lokacije. Zona Štrpe nalazi se uz Istarski ipsilon i uz prometnicu Nova Vas - Novigrad, s koje je pristup jednostavan, a u neposrednoj blizini je i prometni čvor Istarskog ipsilona. U Općini Brtonigla puno očekuju od tog projekta, posebno u cilju razvoja malog i srednjeg poduzetništva na lokalnoj i regionalnoj razini te otvaranja novih radnih mjesta.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater