UPISI

BROJNE PREDNOSTI ODABIRA STRUKOVNIH ZANIMANJA: Financijska potpora učenicima od 18.000 kuna

| Autor: Lara BAGAR
Arhiva/Ilustracija

Arhiva/Ilustracija


Vrijeme je upisa u srednje škole, a jedna od mjera kojima se nastoji potaknuti učenike na upis strukovnih škola su stipendije. Tako učenici koji žele upisati Strukovnu školu Pula, u školskoj godini 2021./2022., mogu odabrati obrazovne programe - kozmetičar, tehničar nutricionist, frizer, stolar, pekar i mesar.

Kako bi potaknula strukovna zanimanja već godinama Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na godišnjoj razini dodjeljuje stipendije učenicima koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) za pekara, mesara i stolara. 

Pula i Buje

Te su stipendije školske godine 2020./2021., iznosile 18.000 kuna. I ove godine stipendirat će se učenici po istom modelu. To znači da učenik dobiva oko 1.500 kuna mjesečno koje se kvartalno isplaćuje, pojasnio je Ivo Bebek, ravnatelj Strukovne škole Pula. U Istri ovaj jedinstveni model obrazovanja ostvaruje pulska Strukovna škola i bujska Gospodarska škola.

Također se i ugovorom o naukovanju obrtnik obvezuje učeniku isplaćivati minimalnu nagradu i to u prvoj godini 10 posto, u drugoj godini 20 te u trećoj godini 25 posto prosječne neto plaće ostvarene u prethodnoj godini u gospodarstvu Republike Hrvatske. 

Propozicije za upis 

U školu se upisuje 98 učenika, a prilikom upisa potrebno je priložiti određenu dokumentaciju. Za zanimanja kozmetičar i tehničar nutricionist potrebno je dostaviti upisnicu, potvrdu nadležnog školskog liječnika i ostale dokumente kojima su ostvarena dodatna prava za upis, a za zanimanja frizer, stolar, pekar i mesar upisnicu, liječničku svjedodžbu medicine rada, ugovor o naukovanju i ostale dokumente kojima su ostvarena dodatna prava za upis.

Detaljne informacije o obrazovnim programima, broju učenika, trajanju obrazovanja, informacijama i uvjetima potrebnima za upise, mogu se pronaći na internetskoj stranici škole u natječaju za upis.

Obrazovanjem u strukovnim programima učenici stječu znanja, vještine i kompetencije za obavljanje stručnih poslova, a po završetku srednje škole direktno se uključuju na tržište

rada. Prema posljednjim podacima o upisima, primjećuje se povećani udio učenika u redovitom strukovnom obrazovanju, što pokazuje da strukovno obrazovanje postaje prvi izbor za mnoge učenike, pa tako i odlikaše.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of