POBUNILI SU SE

BRODARI KOJI PLOVE OKO BRIJUNA: "Ovo je samo nastavak pljačke. I u vrijeme Tita je bilo slobodnije"

| Autor: Marcello ROSANDA
Pavle Orešnik i Marno Milotić

Pavle Orešnik i Marno Milotić


"Ovo je samo nastavak pljačke", kaže predsjednik Udruge malih brodara Istarske županije Pavle Orešnik o odnosu s Nacionalnim parkom Brijuni, o kojem izvještava Glas Istre.

Njegova Udruga okuplja 29 brodara i svi su, kaže, upoznati s ishodom ovotjednog sastanka te nisu zadovoljni.

- Nezadovoljni smo predloženim uvjetima i opet ćemo morati prosvjedovati. Žele nam naplatiti sve - vodu, zrak, kopno, sve! Koncesijska naknada se povećala, a usput budi rečeno, naplata takve koncesije je zakonom zabranjena, tvrdi Orešnik. Što se tiče javnog poziva za smanjenje naknade, Orešnik kaže da je to "svjetska prevara".

- Objavili su ga 28. prosinca, a imali smo vremena za prijavu do 13. siječnja. Zanimljivo, nitko od nas nije bio obaviješten o tom javnom pozivu, ali kada šalju račune, svaki nam se put osobno jave, napominje Orešnik.

Cijeli Fažanski kanal je, po njihovoj logici, nastavlja Orešnik, zatvoren za plovidbu. Postavili su šire granice nego što su bile u Jugoslaviji. Dok je bilo Tita je bilo slobodnije! Da bi se situacija riješila i da se izbjegnu prosvjedi, brodari zahtijevaju da plate isključivo ono što koriste, ni manje ni više, zaključuje Orešnik.

S druge strane, ravnatelj Brijuna Marno Milotić ima drugačiju verziju priče. On tvrdi da mora braniti interese Nacionalnog parka, dok brodari imaju svoju logiku. Normalno je, kaže, da se u nekim dijelovima suradnje nađu na suprotnim stranama.

- Na sastanku smo usuglasili nedoumice i sada je situacija prilično jasna. Nacionalni park uživa najveći stupanj zaštite i u njemu su zakonom zabranjene gospodarske djelatnosti. Iznimno se može dopustiti obavljanje ugostiteljsko-turističkih i rekreacijskih djelatnosti koje su u ulozi posjećivanja. U tom slučaju, o uvjetima i cijenama odlučuju Ustanova i nadležno ministarstvo, kaže Milotić.

Suglasnost na novi Pravilnik o koncesijskim odobrenjima dalo je i Ministarstvo pomorstva, nastavlja Milotić, te tvrdi da sada više nema dileme da su u pravu. Ističe da je ove godine Nacionalni park Brijuni izašao u susret brodarima te je predložena pravednija raspodjela u naknadi malih i većih brodara, budući da mali brodari čine 90 posto svih brodara s kojima Brijuni imaju sklopljen ugovor.

- Predložili smo im puno bolje uvjete nego lani. Recimo, da jedna mala brodica vozi šest mjeseci, ove će godine platiti otprilike 3.000 kuna, a lani bi platila otprilike 5.000. Uz to, brodari mogu i smanjiti troškove time što će od sada sami birati i platiti mjesece tijekom kojih će raditi. Isto tako, ponudili smo im varijantu korištenja GPS uređaja, tako da se vrši naplata samo onda kada stvarno i obavljaju djelatnost, odnosno kada uđu unutar granica Parka. S tim su se uvjetima složili skoro svi sudionici ovotjednog sastanka, pojašnjava Milotić, i dodaje da su brodari ponudili neke alternative koje će svakako biti uzete u obzir.

Otvoren je, kaže, za nastavak dijaloga, a napominje da je brodarima ponuđena i mogućnost dobivanja progresivne provizije za svakog dovedenog posjetitelja od 5 do 25 posto, prema ponuđenoj skali ovisno o ostvarenom prometu. Tim provizijama brodari mogu, recimo, povratiti koncesijsku naknadu, a eventualno i zaraditi, zaključuje Milotić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of