PROLJEĆE I LJETO NAJBOLJE VRIJEME ZA PROMET NEKRETNINAMA

BOGATAŠI KUPUJU KUĆE U ISTRI VRIJEDNE MILIJUN EURA: Veća potražnja za obiteljskim kućama, stanovi manje zanimljivi

| Autor: Sanja BOSNIĆ
ilustracija

ilustracija


Lani je ostvaren rekord od 432 prodane kuće u Istri. Cijene se kreću od nekoliko stotina tisuća eura pa do preko milijun eura za neke objekte. Radi se o vrlo bogatim klijentima što je dokaz da smo izuzetno poželjna destinacija. Najčešći klijenti s kojima surađujemo i koji kupuju dolaze iz Slovenije, Njemačke i Austrije, kaže Snježana Gospić

 

Što se događa s prometom nekretnina na istarskom poluotoku? Po kojoj se cijeni prodaju kuće i stanovi i za čime vlada veća potražnja? O ovim smo pitanjima poveli razgovor sa Snježanom Gospić, predsjednicom Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina pri Županijskoj komori. Ujedno je i vlasnica vodeće umaške agencije za prodaju nekretnina Arx Primus iz Umaga.

- Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta do sada je izdalo rješenje za posredovanja u prometu nekretnina u Istarskoj županiji za 101 posrednika poznatijim kao agencije. Prema zajedničkom izvješću o tržištu nekretnina Istarske županije, Grada Pazina i Pule za 2018. godinu, u toj je godini u odnosu na prethodne dvije promet nekretnina u porastu. Uočljivo je kako trend prodaje stanova u 2018. godini pada dok znatno raste prodaja obiteljskih kuća i ljetnikovaca u 2017. i 2018. godini, izjavljuje Gospić.

U Puli 337 prodana stana

Doznajemo da su postignute cijene stanova u Istri u porastu od 2015. godine. Tada je u Hrvatskoj prosječna cijena iznosila 7.858 kuna po metru kvadratnom.

- Najsvježiji podaci s kojima raspolažem za Istarsku županiju pokazuju da se prosječna postignuta vrijednost za stanove kreće između 7.800 i 12.800 kuna po metru četvornom u priobalnom pojasu, dok se u unutrašnjim gradovima Istre cijena po četvornom metru kreće između 5.000 i 7.000 kuna, informira nas Gospić i podastire tablicu s brojevima.

Evidentno je i gdje je realizirano najviše kupoprodajnih ugovora u 2018. godini. Prva je Pula sa 337 prodanih stanova. Slijedi Poreč sa 250, Umag 158, Novigrad 152, Medulin 96   i Labin sa 87 prodanih stanova. Kretanja ponude i potražnje na tržištu nekretnina u Istri su nepredvidiva, jer je u 2016. godini zabilježena prodaja 1.147 stanova, u 2017. godini 1.719, a prošle godine je zabilježen osjetan pad kada se brojka spustila na 1.479 prodanih stanova.

- Jedan od vodećih razloga toga je što je porasla potražnja za kupnjom obiteljskih kuća ili iznimno luksuznih stanova, kojih najviše nedostaje na istarskom tržištu. Recimo u Umagu je uočljivo da se vrlo malo grade takvi novi stambeni objekti stoga bih naglasila potrebu takve luksuzne gradnje, jer vlada izniman interes za njima. Dobar primjer u Istri je Novigrad koji ima veliku ponudu novih stanova i gdje se postiže cijena od 2.500 - 3.500 eura po metru četvornom. Inače su najtraženiji stanovi na tržištu veličine 50 do 60 kvadrata, odnosno optimalne vrijednosti oko 100.000 eura, iz iskustva govori Gospić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom