ANALIZA POKAZALA

Nigerija na čelu zemalja s najvećim potencijalnim skokom broja milijunaša


Gospodarske sile poput SAD-a, Kine i Japana možda su zemlje s najvećim udjelom svjetskog bogatstva, no kada je riječ o nastanku novih milijunaša prilike za to javljaju se na nekim iznenađujućim prostorima. 

 

To je pokazalo novo istraživanje tvrtke za istraživanje bogatstva Wealth-X, koje je utvrdilo da su zemlje na putu najsnažnijeg rasta broja imućnih osoba one u nastajanju na području Afrike, Azije i Europe.

Najnovija studija, temeljena na istraživanju provedenom na više od 540 tisuća imućnih pojedinaca, onih s neto bogatstvom od 1 do 30 milijuna dolara, donosi prognoze za rast globalnog bogatsva u idućih pet godina. U obzir je pritom uzela sadašnje razine bogatstva, procjene rasta stanovništva i predviđene buduće prilike za ulaganja.

Studija je tako pokazala da je sjevernoafrička zemlja Nigerija u samom vrhu i na putu da ostvari rast broja imućnih osoba po godišnjoj stopi od čak 16,3 posto do 2023. godine. Slijede Egipat s 12,5-postotnim rastom i Bangladeš s 11,4-postotnim rastom.

U izvješću se ukazuje na trend koji je zajednički među procjenama rasta, a to je da manje razvijene zemlje s nižom početnom bazom – u ovom slučaju visine bogatstva - bilježe veći relativni rast.

Sigurno bi daleko teže bilo gigantima poput SAD-a i Kine, s respektabilnih 8,7 milijuna odnosno 1,9 milijuna milijunaša, da ostvare iste stope rasta, premda se Kini predviđa impresivan rast od 9,8 posto. No, istraživanje je otkrilo i neke netipične zanimljive primjere.

Iznenađenje su Poljska i Kenija, ističe se u studiji, a kao razlog navode to što te zemlje ne pripadaju tradicionalnim skupinama vodećih gospodarstava u nastajanju poput onih iz skupine BRICS -Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička republika - te MINT - Meksiko, Indonezija, Nigerija i Turska.

Pojedinačni razlozi za rast broja milijunaša bitno se razlikuju među zemljama.

Zemlje bogate sirovinama poput Nigerije i Egipta mogu vjerojatno većinu akumuliranog bogatstva pripisati izvozu energije, navela je tvrtka Wealth-X u zasebnom istraživanju iz 2018.

Bangladeš - koji bilježi najbrži rast ultra bogate populacije, s netom vrijednim bogatstvom od preko 30 milijuna dolara, u proteklih pet godina - svoj uspjeh zahvaljuje brzoj urbanizaciji i pojačanim infrastrukturnim ulaganjima.

Vijetnam, Indija, Filipini i Kenija ostale su zemlje koje su također osjetile pozitivne efekte većih strukturnih ulaganja, a Ukrajina i Poljska mogu većinu rasta u novije vrijeme pripisati skoku u tamošnjim tehnološkim sektorima.

Kina, rasadnik novog bogatstva, nastavlja imati koristi od sveobuhvatnih vladinih gospodarskih programa. Tom azijskom divu predviđa se da će u idućih pet godina biti matična zemlja za 32 od 40 najimućnijih gradova u svijetu. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini