KOMENTAR

Bernardić je izveo vodstvo istarskog SDP-a pred streljački vod i naredio: PUCAJ!

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ

Istarski SDP, koji je jak i svakim danom sve jači, ima moju punu podršku, rekao je Davor Bernardić na potpisivanju koalicijskog sporazuma s IDS-om. Opaska predsjednika SDP-a, koju bih okarakterizirao kao ciničnu, puno govori kakvo je njegovo mišljenje o stranačkim drugovima iz Istre, onima u vrhu istarske organizacije. Predizbornom koalicijom s IDS-om ne da im je mesarskim nožem, ali kirurškom preciznošću, precvikao leđnu moždinu, nego ih je usput i dekapitirao čisto da bude siguran da nitko neće ostati živ. I onda im je još, riječima da je istarski SDP svakim danom sve jači, iscijedio kiseli agrum na otvorenu ranu.

Pa što su mu, pobogu, učinili da ih tako gazi, da ih hladnokrvno posmica, da ih izvede pred streljački vod i ravnodušnim glasom, žvačući pileći batak ili sejtan, izda naredbu: Pucaj!, kao da mu nisu stranački rod, kao da su mu nitko i ništa?

Ne vjerujem da je u ovom slučaju riječ o neuračunljivosti, da Bernardić nije znao što radi. To je bilo ubojstvo s predumišljajem. Doduše, na novinarsko pitanje što kaže o sumornoj atmosferi u istarskom SDP-u nakon odluke središnjice o koaliranju s IDS-om, predsjednik socijaldemokrata kaže: "Ja ne bih tako rekao i mislim da je ta konstatacija pregruba." Dakle, njemu se ne sviđa ta teza da je kolegama zabio nož u leđa. Bernardić je osjetljiv. Vjerojatno bi mu više pasalo da se spomene zabijanje šestara u leđa, grafitne olovke, igle bez konca ili kakvog oštrog cvijetka, samo ne noža. Ali bez obzira na alat, ovo je ubojstvo čisto kao suza.

Svojom je odlukom o koaliciji s IDS-om Bernardić isključio najviše rangirane istarske SDP-ovce s liste za Sabor, uručio im je crveni karton i pokazao prstom put svlačionice. Jer nije ni on toliko blesav, mada se ponekad čini takav, da ne zna da njegovi istarski drugovi neće na zajedničku listu s IDS-ovcima. Da se razumijemo, ne mogu ni IDS-ovci njih vidjeti, ali nisu oni u obrambenoj poziciji, oni su sada partneri koji su se izborili za svoja mjesta na koalicijskoj listi, oni su pobjednici. Istarski su SDP-ovci, međutim, u nezavidnom položaju, jer bi sada trebali surađivati s IDS-om, a sutra ih opet kritizirati na lokalnoj razini. Neobranjiva je to pozicija.

Da u Hrvatskoj postoji politički integritet, vrh SDP-a u Istri bi kolektivno podnio ostavku. Budući da ga nema, nakon svega je uslijedila tišina. Bernardić ih je preveslao, osjećaju se prevareni. Pitaju se što su učinili da su zaslužili brutalan nokaut u prvoj sekundi prve runde. Pitaju se zašto ih je ne tako davno Bernardić nakon jednog skupa u Puli pitao što oni misle o suradnji s IDS-om. Oni su mu rekli: Nikako. Možda je bila buka u kafiću u kojem su ispijali piće pa je Bernardić to protumačio kao: Svakako. Naravno da nije problem u buci, ni u šumu u kanalu. Bernardić je jako dobro čuo to njihovo: Nikako, ali ga je zanemario, izbrisao. Jer on je trkač na kratke staze, njemu je nužno potrebna pobjeda da bi opstao u politici. Što će biti nakon toga, nije mu važno. Može biti i pustara, koga briga.

Dozvoljavam da sam sve profulao, da je i mene Bero preveslao i da je on zapravo maratonac koji će otrčati počasni krug. Ali teško, ne izgleda mi takav tip. Možda Bernardić ima pakleni plan kako napiti pijanca, a da ovaj ostane trijezan. U svakom slučaju, na listi za Sabor teško da će se naći Sanja Radolović, predsjednica pulskog SDP-a, glavni istarski SDP-ovac Vili Bassanese je odavno rekao da ga parlament ne zanima, što ne znači da i on nije Bernardićeva žrtva, naprotiv, dok se za Danijela Ferića, predsjednika SDP-ovog savjeta za financije i potencijalnog kandidata za gradonačelnika Pule, s gotovo stopostotnom sigurnošću može reći da ne želi biti u blizini IDS-ovaca, pa makar to značilo i da neće dospjeti u Sabor.

Taj trojac je ujedno i ono najbolje što trenutno nudi istarska socijaldemokratska podružnica, budući da Peđu Grbina iz toga isključujem jer njega lokalna politika ne zanima previše pa mu je, u skladu s time, vjerojatno svejedno hoće li uz njegovo ime na listi biti i netko iz IDS-a. Jedini kojem bi ova situacija mogla koristiti je načelnik Savičente Dalibor Macan. On bi na koncu, ni kriv ni dužan, mogao završiti na listi za parlament. Ima za to sve reference. Brat mu je u IDS-u, pa se može reći da je s tom strankom u rodbinskoj vezi.

Bernardić se, da skratim priču, odrekao navedenog trojca i najavio promjenu politike istarskog SDP-a, koja bi se trebala ponovno naći pod skutima IDS-a. "Naravno da ovaj savez (s IDS-om, op. n.) može biti temelj za početak određene suradnje u budućnosti, a to će ovisiti o lokalnim rukovodstvima stranaka", rekao je. To je onaj završni udarac, škopljenje vodstva SDP-a Istre. Postupak je kratak. Bernardić im je poručio: Ili ćete biti uz našeg partnera IDS ili vas neće biti. Time istarskim SDP-ovcima ne ostaje puno prostora za djelovanje. Zapravo su vrlo stiješnjeni. Ili će progutati to što ih je drug Bero izdao i stati uz bok IDS-u, ili će stranačkog šefa poslati u neki spolni organ i nastaviti nekim svojim putem. Na što god se odlučili, neće moći izbjeći da iz ove priče izađu kao gubitnici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter