Park Food Fest

FOTO / Dvodnevna gastro manifestacija u Novigradu: Bogatstvo okusa i mirisi jeseni u Mandraču

| Autor: Zvonimir Guzić


Novigradska lučica Mandrač ovog je vikenda ponovno postala tražena gastro destinacija na sjeverozapadu Istre, zahvaljujući ovogodišnjem izdanju Park Food Festa, dvodnevnog street food festivala. Među publikom je zabilježen i iznimno velik udio gostiju iz Slovenije, koji su produženi praznički vikend odlučili iskoristiti za uživanje u istarskim okusima i jesenskom ambijentu uz more.

U potrazi za blagom

Tijekom petka i subote posjetiteljima je ponuđeno više od dvadeset jela inspiriranih lokalnim sezonskim namirnicama. Bogata gastronomska ponuda bila je raspoređena na Street Food Pointu, gdje su se predstavili Half 8, Kod Marice, Restoran Porporela, Laco de Pelagius i Mikološka gljivarska udruga Russula.

Na menijima je bila bogata ponuda od istarskih kobasica, ombola i goveđih jela, do modernih varijanti burgera s lokalnim okusima. Posebnu pozornost privlačili su Istrian Zero Burger s pršutom, tartuf majonezom i ovčjim sirom, kao i Street Style Burger te Chilli hot dog s cheddarom i prženim lukom. Ljubitelji gljiva mogli su kušati gljivarski kotlić, palačinke i paštetu od gljiva koje je pripremala Mikološka gljivarska udruga Russula.

Bogata gastro ponuda na Park Food Festu (Snimio Zvonimir Guzić)Bogata gastro ponuda na Park Food Festu (Snimio Zvonimir Guzić)

Nije izostala i tradicionalno bogata ponuda s morskim jelima koja je nudila pečene kapesante, brodet s palentom, jadranske lignje te frigane trilje, što potvrđuje da istarska obala i dalje obiluje dobrim izborom svježih morskih namirnica. Na posebnom punktu predstavljala se i kuhinja Aminess Maestral Hotela s kolačem od bundeve i sira, koji se pokazao kao idealan jesenski desert.

Ponudu hrane pratila je bogata selekcija lokalnih vina na Wine Pointu, gdje su se predstavili vinari Demark, Ghira, Moreno Ivančić, Pervino i Veralda. Craft piva nudili su Bura Brew i Bruman, a velik broj posjetitelja iskoristio je priliku i za degustaciju novih sezonskih etiketa.

Uz gastronomsku ponudu, festival je ponudio i raznovrstan glazbeni program. U petak su pozornicom dominirali DJ Mister G & Peđa Littlel Sax i One Man Band, dok su u subotu atmosferu podizali Febra i No Problem Band, što je dodatno doprinijelo živoj atmosferi i dužem boravku posjetitelja u Mandraču.

DJ Sword & Dr. SAX (Snimio Zvonimir Guzić)DJ Sword & Dr. SAX (Snimio Zvonimir Guzić)

Najmlađi su imali svoj izdvojeni Kids Corner u obližnjem Parku novigradskih ribara, gdje je u suradnji s udrugom Žuti kišobran organiziran poseban Halloween program. U petak su djeca sudjelovala u edukativnoj radionici rezbarenja bundeva i potrazi za blagom, dok je subota donijela igre poput Trke metlama, Letećih šišmiša, Lova na duhove i Mumija maratona.

Naglasak na održivosti

Ovogodišnji Park Food Fest istaknuo je i snažan naglasak na održivosti. Jela su se pripremala isključivo od lokalnih sezonskih namirnica, posluživala su se na biorazgradivom priboru, a pića u višekratnim staklenim čašama koje su posjetitelji mogli ponijeti kući.

Direktorica Turističke zajednice Grada Novigrada, Vesna Ferenac, izrazila je veliko zadovoljstvo ovogodišnjim odazivom.

- Drago nam je vidjeti da Park Food Fest iz godine u godinu raste i privlači sve više posjetitelja. Kao i prošlih godina, posebno smo ponosni na snažnu zastupljenost lokalnih proizvođača i ugostitelja, jer nam je cilj prezentirati najbolje od eno i gastro ponude koju Novigrad i okolica mogu ponuditi. Reakcije publike, ali i naših izlagača, potvrđuju da festival postaje prepoznatljiv jesenski događaj koji će se sigurno nastaviti i u buduće, rekla je Ferenac.

Prema prvim procjenama organizatora, ovogodišnje izdanje Park Food Festa usprkos prijetnji kišnog vremena privuklo je velik broj posjetitelja, a odlična atmosfera, kvalitetna hrana i bogat prateći program ponovno su potvrdili status jedne od najposjećenijih jesenskih gastronomskih priredbi u ovom dijelu Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama