Domaća rakija je naša medižija

U najmanjem gradu na svijetu održana smotra domaćih rakija: Već četvrt stoljeća na braniku tradicije i popularizacije domaćih žestica

| Autor: Gordana Čalić Šverko


U Humu, najmanjem gradu na svijetu i gradu biske, već četvrt stoljeća kroz smotru domaćih rakija "Domaća rakija je naša medižija" populariziraju domaće rakije proizvedene na tradicionalan način od grožđanog dropa u lambiku, okupljaju brojne proizvođače, stručnjake i posjetitelje.

Više od 200 uzoraka rakija

Za jubilarno 25. izdanje smotre prijavilo se 37 proizvođača iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke s više od 200 uzoraka rakija u sedam različitih kategorija: biska, domaća obična, rakija s travama, medenica, voćni destilat, voće u rakiji te liker. Uključujući i 24 uzoraka prijavljenih za oznaku IQ - istarska kvaliteta.

Žiri je u Humu zasjedao uoči smotre, a rakije su ocjenjivali enolozi, sommelieri i certificirani senzorni analitičari, njih osamnaest podijeljenih u šest tročlanih komisija, u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč. Maksimalan broj bodova bio je sto. Velike zlatne, zlatne, srebrne i brončane povelje dodijeljene su ovisno o kvaliteti rakije, odnosno o broju osvojenih bodova.

Od svih inačica domaćih rakija, u Humu, gradu biske, posebno se nagrađuje najbolja ovosezonska biska. Najboljom biskom smotre proglašena je biska Brandystra iz Kaštelira, ujedno i dobitnica velike zlatne povelje za bisku. Mala obiteljska destilerija iz Kaštelira, vlasnika Maura Legovića, po prvi je puta sudjelovala na humskoj smotri i odmah osvojila prestižno priznanje za najbolju bisku smotre.

Najbolja biska smotre - biska Brandystra iz Kaštelira, vlasnika Maura Legovića (Snimila Gordana Čalić Šverko)Najbolja biska smotre - biska Brandystra iz Kaštelira, vlasnika Maura Legovića (Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Tajna dobre biske je dobra baza, komovica, i imela, kazao je Legović. Dodao je kako je humska nagrada priznanje za njihovu malu destileriju otvorenu 2018. godine, temeljenu na dugoj obiteljskoj tradiciji proizvodnje rakija i likera koja se prenosi s generacije na generaciju.

- Veliki je uspjeh da je prepoznat naš trud jer na smotri je bilo i drugih jako dobrih destilata, kazao je.

Velikom zlatnom poveljom ovjenčane su još dvije rakije: teranino Destilerije Dellbieco OPG Bevanda, Stancija Cernibieco, Bale koji je dobio najviše bodova, 91,67, te travarica Medežija, Istarske Kapljice d.o.o. Cerjani, Kaštelir. Pored tri velike zlatne povelje, dodijeljeno je 55 zlatnih, 84 srebrnih i 38 brončanih. Među one s najviše zlata, s čak devet se uvrstila Istarska Kapljica, a osam, Aura proizvodi iz Buzeta.

Za doprinos u popularizaciji rakije, vitezom od istrijanske rakije proglašen je Oscar Biasi, a princezom Leana Buršić. Humski župan "na leto dan" Bojan Krota iz Erkovčići, dotaknuo im je mačem rame i proglasio ih vitezom, odnosno princezom od istrijanske rakije u ime Boga i Marije, ili po humski u ime Boga i rakije.

Vitez i princeza od istrijanske rakije (Snimila Gordana Čalić Šverko)Vitez i princeza od istrijanske rakije (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Predsjednik ocjenjivačke komisije dr. sc. Igor Lukić iz Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, istaknuo je da je humska smotra već četvrt stoljeća podrška proizvođačima, jedan događaj s najdužom tradicijom vezanom za jaka alkoholna pića.

- Puno je proizvođača koji napreduju, to više nisu samo čuvari tradicije to su sada ozbiljne tehnologije, ideje i kreacije, i krajnji je rezultat odlična kvaliteta, jako je puno dobrih rakija, komentirao je Lukić.

Tradicija i očuvanje proizvodnje

Županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, jedna od onih koja je uz pokojnog Dragu Orlića, pokrenula ovu manifestaciju dok je bila direktorica buzetskog TZ-a, izrazila je zadovoljstvo što se održala u kontinuitetu. Najvažnije je, kazala je, da su rakije svake godine sve kvalitetnije. Osim tradicije i očuvanja proizvodnje rakije, također je važno da smotra spada u red onih manifestacija u posezoni kojima se produžuje turistička sezona, slave se rakije, slavi Hum. Na značajnoj obljetnici humske smotre, organizatorima je čestitao i gradonačelnik Buzeta Damir Kajin.

Rakije su se mogle degustirati na šest punktova podijeljene u kategorije (Snimila Gordana Čalić Šverko)Rakije su se mogle degustirati na šest punktova podijeljene u kategorije (Snimila Gordana Čalić Šverko)

U sklopu subotnjeg programa rakije su se mogle degustirati na šest punktova podijeljene u kategorije onako kako su ocjenjivane. Nastupili su gosti, združena glazba Delnice-Vrbovsko pod vodstvom dirigenta Denisa Kezelea: "Puhački orkestar Vrbovsko" i "Gradska limena glazba Delnice". Za dobre vibracije bili su zaduženi Krepki mužikanti, Ko&Ra band, Pepi Jogarde s time da je dnevni program smotre održan prema planu, a večernji zabavni dio u manjem obujmu s obzirom da je zbog nepovoljne vremenske prognoze otkazan večernji koncert Maura Staraja & La Bande i Gustafa. Humsku smotru organizirala je Udruga Hum, uz potporu Grada Buzeta, buzetske Turističke zajednice, županijskog odjela za poljoprivredu i sponzore.

Oznaka IQ

Četvrtu godinu za redom, uoči ocjenjivanja rakija za humsku smotru, Klaster IQ kao koordinator provedbe sustava IQ - Istarska kvaliteta, organizirao je samostalno ocjenjivanje i sve potrebne aktivnosti definirane pravilnicima sustava te su ostvarena prava za korištenje oznake IQ za proizvođače istarskih rakija.

U ponudi za degustaciju više od 200 uzoraka (Snimila Gordana Čalić Šverko)U ponudi za degustaciju više od 200 uzoraka (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Kriterije za dodjelu oznake IQ - Istarska kvaliteta za jaka alkoholna pića: komovicu, bisku, rudu i medenicu ove je godine zadovoljilo čak 22 uzorka ukupno deset nositelja: Destilerija Aura, Destilerija Frane, Vinarija i destilerija Rossi, Istarska kapljica, Destilerija Krulčić, Dobrović vine & distillery, Old School Distillery, La Vie winery, OPG Perčić i San Mauro.

Poticanje izvrsnosti u domaćoj proizvodnji, prenio je predsjednik Klastera IQ Krešimir Juričić, bio je motiv uspostave sustava dodjele oznake IQ - Istarska kvaliteta. Iskoristiti potencijale i podići postojeću razinu kvalitete istarskih proizvoda, potaknuti razvoj domaće proizvodnje, potaknuti kreativnost, stvaralaštvo, izvornost, inovacije, promociju istarske regije te stvarati istarski identitet na nacionalnom, europskom i svjetskom tržištu, bili su ciljevi sustava IQ postavljeni prije više od 20 godina.

Na štandu medenice i biske (Snimila Gordana Čalić Šverko)Na štandu medenice i biske (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Trenutno su na snazi pravilnici za dodjelu oznake IQ - Istarska kvaliteta za vino malvazija i teran, ekstra djevičansko maslinovo ulje, jaka alkoholna pića, komovica, biska, ruda i medenica, istarski češnjak, istarski pršut i med te od ove godine i teranino.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama