U restoranu Dorina u Plominu predstavljena je "Fianona – riblja kuharica", izdanje Turističke zajednice Općine Kršan. Direktorica TZ-a Kršan Ariana Brnetić u ime izdavača je rekla:
- Kada smo započeli rad na ovom projektu, imali smo jednu jasnu želju - istražiti, valorizirati i sačuvati gastronomiju našega kraja kao nematerijalno kulturno dobro. Gastronomija nije samo hrana, ona je priča, identitet i sjećanje koje spaja generacije. Ona čuva uspomene na naše obitelji, običaje i svakodnevni život.
Kuharica Fianona posvećena je upravo tom nasljeđu – ribarskoj i mediteranskoj tradiciji našega kraja. Željeli smo dokumentirati recepte i prenijeti ih na način koji će biti razumljiv i privlačan i današnjim, ali i budućim naraštajima. Na taj način, ova kuharica postaje most između prošlosti i budućnosti. Vjerujemo da će riblja kuharica Fianona biti vrijedan izvor inspiracije za sve korisnike, ali i podsjetnik na bogatstvo lokalnih namirnica, rekla je Brnetić, te istaknula kako joj je posebno drago što je Fianona predstavljena upravo u Plominu, mjestu bogate povijesti i tradicije, koje je dalo veliki doprinos očuvanju identiteta ovoga kraja. Urednica kuharice je uz Arianu Brnetić bila i Viviana Brkarić, a autor likovnog oblikovanja i fotografije je Valter Stojšić.
Ariana Brnetić, Viviana Brkarić, Valter Stojšić i načelnica općine Kršan Ana Vuksan (Snimio Branko Biočić)
- Željeli smo istražiti i valorizirati gastronomiju ovog kraja kao nematerijalno kulturno dobro koje je vrijedno sačuvati i prenijeti novim naraštajima te iskoristiti kao jedan od glavnih aduta kvalitetne turističke ponude. Izdavanjem kuharice, koja proizlazi iz suživota s ribarskom i maritimnom tradicijom, željelo se promicati održivo ribarstvo te održati sinergiju ribarstva, turizma i očuvanja ribarske i maritimne baštine. U kuharici su, uz tradicionalne recepte, predstavljeni i oni koje su osmislili šefovi ugostiteljskih objekata Plominštine i Kršanštine, gdje posjetitelji mogu uživati u delicijama pripremljenim od ribe, mekušaca i školjki iz našeg mora.
(TZ Kršan)
Ugostitelji su u pripremi jela koristili kvalitetne i svježe namirnice, poput netom ulovljene ribe, povrća iz obližnjih OPG-ova te samoniklog bilja. Kuharica je namijenjena svim generacijama kao poticaj da se u svakodnevnu prehranu uvrste riba i morski plodovi te zdrave sezonske namirnice iz našeg kraja, rekla je Viviana Brkarić.
Za pripremu jela i osmišljavanje recepata zaslužni su bili iz Restauranta Dorina Loris Knapić i Sandra Knapić, kuhali su Marko Ponjević, Marko Vojić i Ljubimka Starčević, iz Konobe Porat recept je osmislio Serđo Kos, kuhali su Serđo Kos i Đana Boneta, iz Pizzerie Burra recept je osmislila Matea Knapić a kuhao je Amit Singh, iz Restorana Tri murve recepte su osmislili Vanesa Boneta Faraguna i Damir Faraguna, a kuhao je Damir Faraguna. Iz Stancije Stare Staze recept je osmislila Maja Lazarić Radić, a kuhao je Denis Benković. Tradicionalne recepte dala je gđa. Nada Janjić, a kuhala je Viviana Brkarić. Kuharica je osmišljena 2023. godine, kada je predstavljena u digitalnom obliku te ju je moguće preuzeti sa službene web stranice Turističke zajednice Općine Kršan.
Krak hobotnice na povrću (TZ Kršan)
- Na kraju, želimo zahvaliti svima koji su sudjelovali u stvaranju ove kuharice, autorima, suradnicima, ugostiteljima i svima koji su otvorili svoja vrata i podijelili recepte i priče. Bez njih ova kuharica ne bi bila moguća. Velike zahvale i domaćinima Sandri i Lorisu koji su na prezentaciji sve lijepo ugostili, zaključila je Brnetić, te zahvalila i Lokalnoj akcijskoj grupi u ribarstvu Alba, jer je projekt financiran sredstvima Europske unije, iz Fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu, odnosno iz Programa za ribarstvo i akvakulturu iz Mjere 3. Revitalizacija i očuvanje ribarske i maritimne baštine iz lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2021. – 2027. FLAG-a Alba.
Buzara od pidoća (TZ Kršan)
Kuharica ima 93 stranice sa mnoštvo fotografija a podijeljena je po vrstama riba i morskih plodova sa naznakom restorana koji su pripremili to jelo.