bogat program

Fažana slavi ribarsku tradiciju i brodet:U subotu regata barki i gastronomsko natjecanje

| Autor: Glas Istre
(TZO Fažana)

(TZO Fažana)


Fažana će u subotu, 26. srpnja 2025. godine, biti domaćin događanju posvećenom ribarskoj baštini, mediteranskoj kuhinji i maritimnoj tradiciji. Na fažanskom kanalu i platou iza ribarske kućice okupljaju se ljubitelji mora i dobre hrane na manifestaciji koja spaja Regatu tradicijskih barki i Fažanski brodet kup.

Program započinje u 13 sati regatom tradicijskih barki u organizaciji JK Brioni-Fažana. Sudionici će tijekom šest sati jedriti fažanskim kanalom, a u 19 sati predviđena je podjela nagrada najboljim ekipama. Središnji gastronomski događaj, Fažanski brodet kup, započinje u 19.30 na platou iza ribarske kućice, gdje će se natjecati 11 ekipa s područja općine Fažana. Ističu se ekipe Zlatna Fažana, Expertis team, Škrpine, Zlatne kreativke, Anamarija, NK Valbandon, Ulike, Brodarke, DVD Fažana, Boćari i Fažanske maslinarke.

Svaka ekipa dobit će osnovne namirnice: 6kg miješane ribe, začine, vino, pregače, kuhalo i plinsku bocu. Riba koju ekipe pronađu i ostali dodaci po vlastitom izboru daju svakom brodetu posebnu osobnost. Brodet, tipično jelo mediteranske kuhinje i jedno od najčešćih ribljih jela na Jadranu, tradicionalno se priprema od ribe koja se ulovi, a brodet je bogatiji što je više različitih vrsta ribe u njemu. Gotove riblje delicije dijelit će se s posjetiteljima uz palentu te će biti popraćene pričama, razgovorima i iskustvima ljudi od mora.

(TZO Fažana)(TZO Fažana)

Zanimljivost je i natjecanje u vezanju mornarskih čvorova "Zlatni čvor", koje će voditi majstor Blaž Piton. Sudionici će imati priliku pokazati spretnost svojih prstiju, a najuspješnijima su predviđene vrijedne nagrade i priznanja. Večer upotpunjuje zabavni program uz Škico Acoustic Band i klapu Ris, uljepšavajući atmosferski doživljaj manifestacije.

Manifestacija je osmišljena kao prostor za druženje, razmjenu iskustava i povezivanje svih onih koji dijele ljubav prema tradiciji, brodetu, ribarskim pričama i načinu života uz more. U središtu svake riblje porcije bit će strast i ljubav prema kuhanju koje čine svako okupljanje posebnim i nezaboravnim.

Građani i gosti pozvani su da 26. srpnja prisustvuju fažanskoj proslavi mediteranske kuhinje i ribarske baštine, gdje svatko može osjetiti duh tradicije, morskog života i autentične kuhinje ovog dijela Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama