(Snimio Branko Biočić)
Berba grožđa, kada zemlja vraća ono što je cijelu godinu upijala, sunce, kišu, rad, ljubav i strpljenje, ove je godine zbog povoljnih vremenskih uvjeta na Labinštini počela ranije nego inače. Zima je bila jako blaga, bez temperaturnih minusa, a zatim je došlo toplo proljeće što je pogodovalo grožđu koje je odlično, kažu vinogradari, pa će takvo biti i vino. Živo je ovoga vikenda bilo u mnogim vinogradima pa tako i u onima Valtera Licula u Nedešćini, Šumberu i Kršanu.
- Beremo muškat i malvaziju, berba je izuzetno dobra. Tu je 18 berača među kojima i pet njemačkih državljana koji su se sami ponudili za pomoć i na kraju bili jako zadovoljni. U vinogradima koji se nalaze u Nedešćini, Šumberu i Kršanu na oko 4.000 trsova malvazije ubrat ćemo oko sedam tona grožđa, a na 1.000 trsova muškata 1,5 tonu. Svake godine beremo veću količinu pošto su nam svi vinogradi mladi i još nisu na punom rodu.
(Snimio Branko Biočić)
Grožđe je zdravo i zrelo a parametri su različiti zavisno o lokaciji, šećeri od 17 do 18,5, kiseline od 5,5 do 7,2. Nastavit ćemo pratiti crne sorte koje će doći na red za berbu za dva-tri tjedna, kaže Licul, koji će od ovogodišnje berbe napraviti oko 15 tisuća butelja vina, najviše malvazije, a ostalo su muškat, merlot, teran i rose. Za dvije-tri godine kada mladi nasadi budu u punom rodu napravit će i do 25 tisuća butelja, a to je ono što on i njegov sin Piero mogu sami proizvesti. U ekipi domaćih berača iz Nedešćine, Kršana, Rovinja i Pule, u njegovom vinogradu bilo je i četvero Nijemaca i jedan Čeh.
(Snimio Branko Biočić)
- U Hrvatskoj sam bila desetak puta, ali ovo mi je prvi puta da berem grožđe. Kupovala sam vino kod Valtera Licula i on me pozvao u berbu. Prihvatila sam poziv jer sam željela vidjeti kako to ide. Oduševljena sam, super je bilo, jako sam zadovoljna, jedno lijepo novo iskustvo i druženje s domaćim ljudima, rekla nam je Iris Kristin Bialluch iz okolice Münchena koja je u berbi bila sa svojim dečkom i prijateljima. Čeh Miroslav Hrstka iz okolice Znojma je također bio oduševljen.
(Snimio Branko Biočić)
- Prvi put sam u hrvatskoj berbi, Valtera sam upoznao u Rapcu na sajmu Istrian lifestyle na njegovom štandu s vinima i on mi je predložio da dođem u njegovu berbu i vidim kako se radi vino. Odlično je bilo, nije bilo teško, svi ste vi super ljudi, rekao je Miroslav, a Licul je na kraju berbe sve berače pozvao k sebi na večeru. Valter Licul je i predsjednik Udruge vinogradara i vinara Labinštine "Trs" koja ima 35 članova i djeluje na području Grada Labina, Općine Raša, Svete Nedelje, Kršana i Pićna. Na Labinštini je pod vinogradima oko 100 hektara. Najvećim dijelom zasađena je malvazija, a ostalo su teran, merlot, muškat, cabernet sauvignon i chardonnay. O ovogodišnjoj berbi u ostalim vinogradima Labinštine Licul kaže:
Valter Licul (Snimio Branko Biočić)
- Vegetacija je krenula ranije nego inače, pa tako i cvatnja krajem svibnja. Već tada smo mogli pretpostavljati da će i berba biti ranije. Neki manji vinari su u svibnju i lipnju imali problema s napadom peronospore, ali su se uspjeli obraniti, i sad očekuju dobru berbu. U lipnju su bile dugotrajne i ekstremne vrućine, ali je kiša došla pravovremeno i u zadnji čas. Već su mnogi razmišljali o navodnjavanju. Srpanj je bio nešto hladniji, a kolovoz topao s promjenljivim vremenom, a kiša nam je uvijek došla pravovremeno. Nekad smo berbu malvazije planirali generalno zadnje subote u rujnu, a sada već krajem kolovoza pratimo parametre i vremensku prognozu. Za pjenušce je grožđe već ubrano krajem kolovoza. S berbom malvazije i muškata većina je krenula prošlog vikenda, neki su u berbi ovog tjedna, a neki planiraju za vikend.
U konačnici, to je oko dva tjedna ranije od uobičajenog. I dok smo nekad brali u dugim rukavima i toplo obučeni, sad možemo i u japankama jer temperature prelaze 25 stupnjeva. Grožđe je zdravo, količine su zadovoljavajuće i svi očekuju dobru berbu, kaže Valter Licul, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Labinštine "Trs" koji ističe da pojedini vinari vode veliku borbu za očuvanje svojih vinograda od napada ptica, divljih svinja i jazavaca.
Napominje da se klimatske promjene odavno događaju, pa smo svjedoci velikih ekstrema, od jakih i obilnih kiša do tuče i suše, a u budućnosti može biti samo gore što je posljedica globalnog zatopljenja. Na to se ne može utjecati, pa će se vinogradari i vinari morati prilagođavati i mijenjati navike od agrotehničkih mjera do zaštite pa i kasnije u obradi grožđa i vinifikaciji.
U susjednom Šumberu, poznatom po teranu bralo se i u vinogradima Srećka i Damjana Kosa koji obrađuju hektar vinograda s oko pet tisuća trsova malvazije i muškata.
Damjan Kos (Snimio Branko Biočić)
- U našim vinogradima ovih je dana završena berba malvazije. Ova godina pokazala se iznimno rodnom, količine su nadmašile očekivanja, a kvaliteta grožđa ostala je na visokoj razini. S pažnjom i ručno ubrano, grožđe je stiglo u podrume spremno za pretvaranje u nova vina. Vinograd je tijekom cijele sezone nagrađivao trud vinara, a sunčani završetak ljeta dao mu je poseban pečat. S veseljem iščekujemo prve kapi malvazije koja će ove godine ponosno nositi obilježje bogatog uroda i postojane kvalitete, rekao je Damjan Kos.
Grožđe se bralo i na Pićanštini, u vinogradima Gorana Baćca iz Kukurini.
(Snimio Branko Biočić)
- Berba je krenula s muškatom 4. rujna. S kvalitetom grožđa smo jako zadovoljni ove godine. Za muškat žuti prinos po trsu je bio dva kilograma. Šećeri su bili 17 posto, a kiseline 6,50 g/lit. Kad krene berba, to je emocija, umorne ruke, ali i ispunjeno srce jer je familija na okupu. Koliko god teška bila, na neki drugi način ispuni srca. Grožđe još uvijek beremo ručno u kašete, a ljude koji beru ne mogu nazvati beračima, jer to su nam sve prijatelji.
U berbi nas sudjeluje sve skupa 15 do 20 ljudi, deset bere, tri kupe kašete po redovima, a pet nas je u podrumu na prijemu grožđa. Malvazija je također odlična, šećeri su oko 18 posto, kiseline od 6 do 7 g/lit. Berba malvazije krenula je u ponedjeljak, 8. rujna, i trajat će osam dana. Cabernet sauvignon i merlot planiramo brati poslije 18. rujna, poručio je Baćac.
(Snimio Branko Biočić)
I ovogodišnja berba potvrdila je da to nije samo poljoprivredna aktivnost, nego i okupljanje obitelji i prijatelja raznih generacija, održavanje tradicije, druženje, slavlje i ponos, a sada slijedi dozrijevanje grožđa u bačvama, i iščekivanje njegova pretvaranja u vino.