BESPRAVNA GRADNJA

Grad Vodnjan se uhvatio ukoštac sa bespravnim graditeljima. Uklanjaju se objekti u Mandriolu i Proštini kraj Peroja

| Autor: Zoran Oljača
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Bespravna gradnja je rak rana svih jedinica lokalne samouprave, a tako je i u Gradu Vodnjanu. Naime, već godinama mediji izvještavaju o toj problematici u kojoj se bespravnom gradnjom devastiraju ogromna područja, a i priobalje. Svima je područje Barbarige jedan od najpoznatijih eklatantnih primjera gdje se sustavno iz godine u godinu gradi bespravno, a budući su vlasti u Gradu odlučile stati na kraj tom problemu, početkom prošle godine krenulo se sa podizanjem prijava.

Prijave

Iz Grada Vodnjana doznajemo kako je nemoguće definirati koliko je bespravnih objekata na cijelom području Grada, jer bespravni graditelji ne miruju. Pogotovo ne oni izvan granica građevinskog područja. Područja bespravnih gradnji variraju od legalnih objekata, koji su nakon ishođenja legalizacije nadograđeni, pa sve do potpuno ilegalnih objekata, ili područja u kojim se nalaze modularni kontejneri, kamp kućice i slični objekti.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Najveći pritisak bespravnih graditelja je na priobalju. Procjenjuje se da je u obuhvatu Zaštićenog obalnog pojasa mora (ZOP) više od 1.000 bespravno izgrađenih objekata. Iz tog razloga Grad Vodnjan pokrenuo je, protiv bespravnih graditelja, podnošenje kaznenih prijava DORH-u. Prijava se odnosi na počinjenje kaznenog djela iz članka 212. Kaznenog zakona, za koju je predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

Odnosi se na protupravno građenje u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu. Komunalno redarstvo grada Vodnjana, u okviru zakonskih mogućnosti, obavlja terenske očevide radi utvrđenja postojanja bespravne gradnje. Budući da je postupanje komunalnih redara vezano uz zakonske okvire kao i promjenjivu praksu Upravnog suda, trenutno su nadležni za uklanjanje postavljenih kamp kućica te ostalih mobilnih objekata postavljenih na kotačima, ogradne betonske zidove, žičane ograde, te razne varijante nasipavanja terena građevinskim materijalom, materijalom od iskopa i slično, javljaju nam iz Grada.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Ukoliko komunalni redar nije nadležan postupati, dostavlja prijave bespravne gradnje Državnom inspektoratu, građevinskoj odnosno šumarskoj inspekciji na nadležno postupanje sa svom popratnom dokumentacijom. Za utvrđenu bespravnu gradnju unutar granica zaštićenog obalnog pojasa dostavljaju se kaznene prijave. U proteklo su vrijeme s područja Grada Vodnjana uklonjeni bespravni objekti sa stotinjak katastarskih čestica, mahom na Mandriolu i Proštini kod Peroja. Većina objekata, razne kućice, nadstrešnice, ograde, uklonjeno je temeljem rješenja Grada, a manjim dijelom temeljem rješenja građevinske inspekcije.

Otkako je Grad Vodnjan početkom 2023. godine krenuo u sustavni obračun s bespravnom gradnjom, koliko-toliko pokrenuo je i druge instance te problem bespravne gradnje vratio u fokus javnosti. O razmjerima devastacije na području Grada Vodnjan i naporima koje poduzima komunalno redarstvo kroz Odsjek za komunalne poslove, prostorno uređenje i gradnju ukazuju na to da je u 2023. godini Grad podnio Građevinskoj inspekciji 475 prijava, a samo do travnja 2024. godine čak 290 prijava. Šumarskoj inspekciji je do travnja 2024. podneseno 236 prijava.

Otpor

Iz Grada Vodnjana ističu da su se intenzivnim radom, odnosno borbom protiv pošasti bespravne gradnje gradonačelnik Edi Pastrovicchio i gradski službenici izložili brojnim neugodnim situacijama. Ovo što je Grad Vodnjan poduzeo nije ni jedan drugi grad ili općina. Iako nailaze na otpor, to ih ne obeshrabruje. Promjene su velike i zato se toliko glasno viče i pišu neistine po društvenim mrežama.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Vjeruju da će bespravni graditelji razumjeti da se bespravnoj gradnji mora stati na kraj, za dobrobit svih. Vjeruju i da će ih u ovoj borbi pratiti i druge institucije. Zahvaljuju se pritom svim bespravnim graditeljima koji su osvijestili činjenicu odgovornosti za nedozvoljene zahvate u prostoru i samostalno uklonili postavljene objekte.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter