općinsko vijeće kršana

Uskrsnice će biti isplaćene kada dođu bolja vremena - prema procjeni načelnika

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)


Vijećnici općine Kršan jednoglasno su i bez rasprave prihvatili Godišnje izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu koje je podnijela Rita Licul Ilijević voditeljica odsjeka za financije i računovodstvo.

Općina Kršan je u 2023. godini ostvarila ukupne prihode i primitke u iznosu od 4.239.222,14 eura a u istom razdoblju ukupni rashodi i izdaci proračuna izvršeni su u iznosu od 4.670.814,51 eura što je rezultiralo tekućim manjkom od 431.592,37 eura. Uzimajući u obzir navedeno, uz preneseni višak iz prethodne godine u iznosu 44.758,81 eura na kraju je zabilježen manjak za pokriće u sljedećem razdoblju u iznosu od 386.833,56 eura. Riječ je o konsolidiranom manjku koji se sastoji od manjka Općine Kršan u iznosu od 390.018,69 eura, viška prihoda Dječjeg vrtića Kockica u iznosu od 583,74 eura i viška prihoda Interpretacijskog centara Vlaški puti u iznosu od 2.601,39 eura.

- S obzirom na sve, općina je poslovala uspješno i na pravom putu je putu a manjak je prihvatljiv jer je manji nego godinu dana ranije, ocijenio je općinski načelnik Roman Carić.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Unutar proračuna raspoređeno je 4.185 eura. Bez rasprave prihvaćena su izvješća o izvršenju programa održavanja i građenja komunalne infrastrukture na području općine za prošlu godinu, izvješće načelnika o radu za drugo polugodište 2023. kao i izvješće o provedbi godišnjeg plana upravljanja općinskih nekretnina u prošloj godini. Vijeće je na prijedlog Istarske županije prihvatilo odluku o drugim izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja naselja Potpićan kako bi se stvorili uvjeti za preseljenje ambulante Potpićan na novu lokaciju iza takozvane samačke zgrade jer se parcela nalazi u općinskom vlasništvu.

Vijećnik Boris Rogić sa liste Romana Carića ukazao je na problem nedostatka liječnika i medicinskog osoblja u sadašnjoj ambulanti kojoj gravitira 4500 građana pa je predložio da općina Kršan i Pićan zatraže u županiji hitno rješavanje tog problema. Predsjednik vijeća Silvano Uravić iz SDP-a rekao je da rješavanju tog problema treba priključiti i općinu Cerovlje jer i dio stanovništva te općine koristi usluge ambulante u Potpićnu. Vijeće je na prijedlog ravnateljice Dječjeg vrtića Kockica Irene Bašić utvrdilo cijenu usluge Dječjeg vrtića Kockica i participaciju roditelja pa je odlučeno da će od ekonomske cijene koja iznosi 465,80 eura roditelji djece od prvog rujna plaćati sto eura a razliku će podmirivati općina.

Nezavisni Valdi Runko, bivši načelnik općine, primijetio je kako se općina približava inicijativi da za možda pet godina ima besplatan vrtić.

Širu raspravu izazvala je isplata uskrsnica koje zbog teške financijske situacije u proračunu u kojem je rupa od 800 tisuća eura zbog nerada TE Plomin još uvijek nisu isplaćene umirovljenicima u pojedinačnom iznosu od 27 eura a rok prema prijašnjoj najavi načelnika je bio do kraja svibnja.

Iako su Runko i Uravić na početku rasprave predlagali da se uskrsnice isplate jer je tako planirano kod donošenja proračuna za ovu godinu a načelnik je taj koji treba provoditi proračun nakon istupa Carića koji je rekao da novca nema jer su izostali prihodi od HEP-a i porezni prihodi pa bi upitna postala isplata plaća djelatnicima općine te da su svi odgovorni a ne samo on, prevladao je stav da će se uskrsnice isplatiti u nekim boljim vremenima kada to procijeni općinski načelnik. Carić je od općinskih vijećnika tražio peuzimanje odgovornosti jer je vijeće predstavničko tijelo a načelnik samo izvršava njihove odluke.

Stoga je donesena i takva odluka. Vijeće je ovlastilo načelnika i da pristupi prijavi na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava ePlanovi.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Pod točkom "razno" Carić se obračunao sa onima koji po kafićima i društvenim mrežama tvrde da je općina "ulupala" milijun eura za proširenje vrtića za 20 mjesta što je više nego što je koštala izgradnja novog vrtića i isto koliko je koštala izgradnja novog vrtića u Vrećarima.

Carić je pojasnio da su tada bile druge cijene te da je putem javnog natječaja za proširenje vrtića potrebno osigurati 605 tisuća eura bez PDV-a i još 50 za opremanje te da će se proširenjem dobiti novih 264 četvorna metra sa sanitarnim čvorom, hodnikom, spremištem, kuhinjom, restoranom, soba za djecu od 70 četvorna metra, uredom, još nekoliko nužnih prostorija potrebnih za rad vrtića i prostorom za kućnog majstora te da će konačna cijena izgradnje biti poznata nakon javnog natječaja a prostor koji je dograđuje je samo nešto manji od postojećeg.

- Tim proširenjem rješavaju se svi nedostaci bivšeg projekta pa općina neće "ulupati" milijun eura, rekao je Carić.

Valdi Runko je predložio da se na idućim sjednicama na dnevni red stave tri točke. Prva bi bila o Poslovnoj zoni kako bi se donio Pravilnik o raspisivanju natječaja za podjelu parcela u toj zoni, drugo popisati sve općinske nekretnine i zahtjeve za njihovom prodajom i treće usklađivanje sa uredbom Sindikata oko koeficijenata svih djelatnika u Dječjem vrtiću Kockica. Ivan Vozila zamjerio je načelniku Cariću na odgovoru na njegovo vijećnićko pitanje sa prošle sjednice o potrebi ulaganja u obnovu bivše zgrade Lučke kapetanije u Plomin Luci a Carić je rekao da oni nisu bitni nego da je stanarima dosta tih i takvih odgovora u proteklih 30 godina i očekuju konkretno rješenje.

Jelena Bratolić Škropeta dala je potporu Carića i zamjerila predsjedniku vijeća da je prije nekoliko mjeseci dok je bio u oporbi predlagao da dječji vrtić bude besplatan za svu djecu, a danas kada je na vlasti to više ne predlaže pa je vrijeme da se s tom pričom stane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter