u rovinju

Otvoren 2. istarski lutkarski festival "Abracadabra": Predstave i radionice za sve uzraste

| Autor: Glas Istre


Drugi Istarski lutkarski festival "Abracadabra" otvoren je danas u Rovinju, a naredna tri dana do srijede 29. svibnja rovinjski trgovi, ulice, Kazalište "Antonio Gandusio" i Multimedijalni centar živjet će u znaku lutkara, lutkarskih kazališta, predstava i radionica.

Bogat međunarodni program namijenjen je publici svih generacija, a ulaz na sve programe je besplatan. "Abracadabra" se održava u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, uz potporu Hrvatskog centra UNIMA (UNion Internationale de la MArionnette).

- Svečanost otvaranja "Abracadabre" najavila je vesela povorka lutkara, lutki, djece i odgajatelja iz rovinjskih vrtića "Neven" i "Naridola" koji su od rovinjskog Trga na lokvi predvođeni velikim lutkama Velog Jože, boškarina, šišmiša i brojnih drugih lutkarskim umijećem oživljenih likova, stigli do Trga Valdibora i Kazališta "Antonio Gandusio". Riječi dobrodošlice publici, glumcima i njihovim mentorima, u ime domaćina i organizatora Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja, izrekla je ravnateljica Učilišta Dubravka Svetličić.

U nastavku programa prvog festivalskog dana na Trgu Valdibora u 17 sati na rasporedu su ulične radionice žongliranja koje sva tri festivalska dana vodi Toni Leaković. U ponedjeljak je na istom mjestu za 17.30 sati najavljena predstava "Petrica Kerempuh na vašaru" Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (35 min), u izvedbi Ane Ilakovac. Mentorica je izv. prof. dr. art. Maja Lučić, a sumentori Matea Bublić i Goran Guksić. U 19 sati u "Gandusiu" na programu je predstava "On(a)", osječke Akademije za umjetnost i kulturu u izvedbi Rafaela Anočića i Lore Kovač. Mentorica je Maja Lučić, a sumentori Goran Guksić i Matea Bublić.

U utorak 28. svibnja program u Kazalištu "Antonio Gandusio" počinje u 10 sati. Na programu je predstava "Riba duginih boja" Kazališta lutaka Zadar, koja igra i u 12 sati. Predstava traje 35 minuta. U 17 sati gostuje predstava "Još si zelen" Gradskog kazališta Zorin dom, Karlovac, a predstava traje 40 minuta.

Na Trgu Valdibora u 17 sati počinje ulična radionica žongliranja, a vodi je Toni Leaković. U 18 sati igra "Neka druga predstava" osječke Akademije za umjetnost i kulturu (35 min). Izvođači su Tea Mandarić, Jona Zupković i Domagoj Pintarić, mentorica izv. prof. dr. art. Maja Lučić, a sumentori Goran Guksić i Matea Bublić. U 19 sati na programu je predstava "Pulcinella", koju izvodi ugledni talijanski lutkar Giulio Settimo, a riječ je o produkciji riječkog Teatrina (45 min). U 20.30 počinje "Rekvijem za vještice", predstava u izvedbi studenata Akademije za umjetnost i kulturu Osijek - Asje Vidović, Ivana Dragičevića, Stjepana Bešlića i Mateja Žerjava. Predstava traje 35 min.

U srijedu 29. svibnja u Kazalištu "Antonio Gandusio" u 9 i u 10 sati je na programu predstava "Geronimo stilton- pustolovina u mišjoj školi" Zakon Teatra iz Karlovca. Predstava traje 35 minuta. U 12.30 sati na programu je predstava "Rekvijem za vještice" Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (35 minuta), a u 19 sati počinje predstava "Priče iz davnine" pulskog Teatra Naranča (49 min). Na Trgu Valdibora u 11 sati te navečer u 18 sati publiku očekuje predstava "Arlecchinate" iz produkcije Bambabambin Puppet Theatrea iz talijanske pokrajine Veneto, a nastupa slavni lutkar Paolo Rech (45 min). U 17 sati počinje ulična radionica "Ribica" koju vodi Toni Leaković.

Na programu "Abracadabre" su i radionice lutkarstva za odgajatelje dječjih vrtića "Neven"i "Naridola" te radionice žongliranja za učenike osnovnih škola. Voditeljice su izv.prof.dr.art Maja Lučić, ass. Matea Bublić i Goran Vuksić s osječke Akademije.

Istarski lutkarski festival "Abracadabra" nastao je na inicijativu Pučkog otvorenog učilišta grada Rovinja kao reakcija na potrebu uživanja kulturnih i kazališnih događanja koji nisu orijentirani na turizam već je cilj integrirati lokalnu zajednicu, pogotovo škole i vrtiće, u kulturne sadržaje, odnosno lutkarstvo kao kazališni izričaj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter