drugi dan manifestacije

Istarski lutkarski festival "Abracadabra": Rovinj u znaku lutki, lutkara, kazališnih umjetnika i žonglera

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Rovinj)

(Foto: Grad Rovinj)


"Sreća se množi kad s drugima dijeliš!" Glavna je to poruka predstave "Riba duginih boja" Marcusa Pfistera, iz produkcije Kazališta lutaka Zadar u režiji u Renate Carola Gatica, a koja je u utorak ujutro u Rovinju otvorila drugi dan 2. Istarskog lutkarskog festivala "Abracadabra".

Ta se poruka zapravo prelila i na cijelu atmosferu trodnevnog Festivala koji traje do srijede 29. svibnja, a ulaz na sve predstave i radionice iz bogatog programa je besplatan. S misijom približavanja lutkarskog kazališta i umjetnosti lutkarstva domaćoj i inozemnoj publici svih uzrasta, "Abracadabru" organizira Pučko otvoreno učilište grada Rovinja zajedno s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku i uz potporu Hrvatskog centra UNIMA.

(Foto: Grad Rovinj)(Foto: Grad Rovinj)

Razumijevajući važnost odgoja publike za buduće generacije, Istarski lutkarski festival "Abracadabra" je, kako to ističe ravnateljica rovinjskog Pučkog otvorenog učilišta Dubravka Svetličić, nastao kao "reakcija na potrebu uživanja kulturnih i kazališnih događanja koji nisu orijentirani na turizam već je cilj integrirati lokalnu zajednicu, pogotovo škole i vrtiće, u kulturne sadržaje, odnosno lutkarstvo kao kazališni izričaj".
Na tom je tragu i drugi festivalski dan u kazalištu "Antonio Gandusio" odigrana predstava namijenjena najmlađoj publici, a u "Ribi duginih boja" uživali su i odrasli. Riječ je o toploj, vedroj razigranoj lutkarskoj predstavi u kojoj su glumili i lutke animirali Gabrijela Meštrović Maštruko i Josip Mihatov.

Glavna je junakinja ribica Srebrica, a kazališna je to priča iz morskih dubina koja donosi univerzalnu poruku o važnosti prijateljstva i dijeljenja. Glazbu i tekst pjesama u "Ribi duginih boja" potpisuju Ivana Đula i Luka Vrban, a likovnost Alena Pavlović.

Bio je to divan nastavak prvog festivalskog dana kada su održane poslijepodnevna ulična radionica žongliranja pod vodstvom Tonija Leakovića koja je svakog dana s početkom u 17 sati otvorena za sve zainteresirane na Trgu Valdibora. Tu je odigrana i predstava "Petrica Kerempuh na vašaru" Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u izvedbi Ane Ilakovac. Riječ je o ispitnoj studentskoj predstavi pod mentorstvom izv. prof. dr. art. Maje Lučić, a sumentori su bili Matea Bublić i Goran Guksić. U "Gandusiu" je uprizorena i druga ispitna predstava "On(a)", osječke Akademije za umjetnost i kulturu u izvedbi Rafaela Anočića i Lore Kovač.

(Foto: Grad Rovinj)(Foto: Grad Rovinj)

Program "Abracadabre" u utorak poslijepodne u 17 sati donosi predstavu "Još si zelen" Gradskog kazališta Zorin dom, Karlovac. Na Trgu Valdibora u 17 sati počinje ulična radionica žongliranja, a u 18 sati igra "Neka druga predstava" osječke Akademije za umjetnost i kulturu. Izvođači su Tea Mandarić, Jona Zupković i Domagoj Pintarić, mentorica izv. prof. dr. art. Maja Lučić, a sumentori Goran Guksić i Matea Bublić. U 19 sati na programu je predstava "Pulcinella", koju izvodi ugledni talijanski lutkar Giulio Settimo, a riječ je o produkciji riječkog Teatrina. U 20.30 u rovinjskom Multimedijalnom centru počinje "Rekvijem za vještice", predstava u izvedbi studenata Akademije za umjetnost i kulturu Osijek - Asje Vidović, Ivana Dragičevića, Stjepana Bešlića i Mateja Žerjava.

Festivalska završnica u srijedu 29. svibnja u Kazalištu "Antonio Gandusio" u 9 i u 10 sati donosi predstavu "Geronimo stilton-pustolovina u mišjoj školi" Zakon Teatra iz Karlovca. Predstava traje 35 minuta. U 12.30 sati u Multimedijalnom centru na programu je predstava "Rekvijem za vještice" Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (45 minuta), a u 19 sati počinje predstava "Priče iz davnine" pulskog Teatra Naranča (49 min). Na Trgu Valdibora u 11 sati te navečer u 18 sati publiku očekuje predstava "Arlecchinate" iz produkcije Bambabambin Puppet Theatrea iz talijanske pokrajine Veneto, a nastupa slavni lutkar Paolo Rech (45 min). U 17 sati počinje ulična radionica "Ribica" koju vodi Toni Leaković.

Na programu "Abracadabre" su i radionice lutkarstva za odgajatelje dječjih vrtića "Neven" i "Naridola" te radionice žongliranja za učenike osnovnih škola. Voditeljice su izv.prof.dr.art Maja Lučić, ass. Matea Bublić i Goran Vuksić s osječke Akademije, a umjetnički ravnatelj festivala je doc.art. Nenad Pavlović.

Više informacija o festivalu moguće je pronaći na stranicama Pučkog učilišta Grada Rovinja: https://www.pour.hr/.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter