donosimo reakciju načelnice

Raste nezadovoljstvo mještana Koromačna: Općina Raša im nije formirala mjesni odbor iako to traže godinama

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)


Od osnutka novih općina 1993. godine sve općine Labinštine imaju osnovane mjesne odbore, osim Općine Raša. Zakonom o lokalnoj i područnoj odnosno regionalnoj samoupravi i Statutom Općine Raša predviđeni su izbori za vijeća mjesnih odbora, a postupak izbora članova vijeća mjesnog odbora uređuje predstavničko tijelo, u konkretnom slučaju Općinsko vijeće općim aktom.

Inicijativa mještana Koromačna i okolnih mjesta od  siječnja 2023. godine vodi bitku sa Načelnicom Općine Raša Glorijom Paliska, Pročelnikom Jedinstvenog upravnog odjela Igorom Radićem i Predsjednikom Općinskog vijeća Općine Raša Željkom Zahtila u vezi provedbe izbora za Vijeće Mjesnog odbora Koromačno. Odluku o raspisivanju izbora donosi Općinsko vijeće kao predstavničko tijelo.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Prema Općini Raša je Inicijativa mještana Koromačna u ožujku 2023. godine uputila zahtjev  Općinskom vijeću Općine Raša za raspisivanje izbora za Vijeće MO Koromačno kao i zahtjev za sazivanje zbora građana MO Koromačno, o čemu smo tada pisali. Zahtjevi su poslani od strane Inicijative mještana Koromačna i dostavljeni u Općinu Raša dana 23.ožujka 2023. godine, a naslovljeni su na Općinsko vijeće Općine Raša. Duško Repac iz Viškovići, predstavnik Inicijative građana Koromačno kaže

-Navedeni zahtjevi nisu nikada uvršteni na dnevni red  sjednice Općinskog vijeća iako smo to tražili a nije nam jasno zašto jer su su podneseni uredno i na vrijeme. Želimo znati zašto na dnevni red sjednice Općinskog vijeća nisu stavljeni naši zahtjevi.

Izjavama u medijima Općinska načelnica Glorija Paliska, je tada rekla kako se računalo da se iduće godine tj. 2024., zajedno sa parlamentarnim izborima održe i izbori za vijeće mjesnih odbora. Za 17. travnja 2024. godine raspisani su Parlamentarni izbori. U skladu sa tim obećanjem nazvao sam Pročelnika jedinstvenog upravnog odjela Općine Raša g. Igora Radića, te ga pitao da li će isti dan biti održani i izbori za vijeća mjesnih odbora.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Odgovor je bio da isti neće biti održani iz razloga što je rok za pripremu izbora bio kratak. Ako je od siječnja 2023. godine do ožujka 2024. godine a to je 14 mjeseci kratak rok onda nam stvarno ništa nije jasno. Područje nepostojećeg Mjesnog odbora Koromačno ima svoju problematiku koju u sadašnjem stanju nije nikako moguće riješiti.

Da postoji Mjesni odbor Koromačno, isti bi bio ovlašten i  mogao sazvati zbor građana na kojem bi se razmotrila problematika i donijeli zaključci s rješenjima. Mišljenja smo da nas se svjesno ignorira i da se na sve načine opstruira naše pravo na sudjelovanje građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od  neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana, kaže Repac u ime inicijative mještana Koromačna te ističe kako ne traže ništa što nije u skladu sa Zakonom i Statutom Općine Raša pa im nije jasno zašto ih se u tome sprječava. Odgovor smo potražili u općini Raša gdje nam je općinska načelnica Glorija Paliska na naš upit odgovorila:

-Općina Raša je u proračunu za 2024. godinu planirala sredstva potrebna za provođenje izbora za mjesne odbore. Očekivali smo da će oni biti provedeni s jednim od triju izbora koji nam predstoje u ovoj godini. No, to neće biti zajedno s parlamentarnima, jer su oni raspisani puno prije negoli se očekivalo.

Početkom godine Općina mora provesti mnoge aktivnosti vezane za točno utvrđene rokove, od provođenja brojnih javnih natječaja, do zakonom propisanih obaveza izvještavanja. Za izbore za mjesne odbore potrebno je prethodno provesti određenu proceduru, pripremiti sve propisane odluke. Za to će biti dovoljno vremena u nastavku godine, rekla je Glorija Paliska načelnica općine Raša.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter