vremenska prognoza za istru

Slijedi li razvoj siječanjske sinoptike na početku klimatološkog proljeća? Evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

| Autor: Petar Radovan/Istramet
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Ušli smo u ožujak, prvi mjesec klimatološkog proljeća. Ožujak je u narodu poznat i kao “luđak” zbog mogućih naglih promjena vremenskih prilika, što je karakteristično za prijelazne mjesece između dva godišnja doba, piše Istramet.

Ovogodišnja veljača će s druge strane biti mjesec koji će ostati zabilježen kao jedan od najtoplijih zimskih mjeseci u povijesti mjerenja. Svi dani bili su topliji od prosjeka, što je ekstrem sam po sebi. Naravno da je takvo stanje uzrokovalo prerano buđenje vegetacije koja je krenula 3-4 tjedna prije uobičajenih rokova.

I u ožujak ulazimo s iznadprosječno toplim vremenom, a u nedjelju nas očekuje i izraženija južina. Temperature zraka biti će primjerenije posljednjoj dekadi travnja nego li početku ožujka.

Ipak, sinoptička situacija u Europi će se postupno mijenjati, i to ne u smjeru povoljnom za poljoprivrednike i općenito ljubitelje prirode koji su svjesni šteta koje naglo zahlađenje za 10-ak dana može prouzrokovati. Naravno, ne govorimo o slabom mrazu kojeg će sigurno biti u iduća dva mjeseca još u nekoliko navrata, već o mogućnosti žešćeg zahladnjenja koje bi donijelo temperature ispod -5 °C.

Dolazak velike količine hladnog zraka na sjeveroistok kontinenta krajem idućeg tjedna, izvor: WRF, Istramet

Na samom početku ožujka, dok će naši krajevi biti pod utjecajem južine, na sjeveru Europe ojačat će anticiklona. Riječ je o skandinavskoj anticikloni koju želimo vidjeti u siječnju i veljači, ali nikako u ožujku. Takav razvoj situacije uzrokovat će premještanje hladne zračne mase prema jugozapadu na područje zapadne Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, što se dobro može uočiti na gornjoj karti WRF-a.

U slučaju višednevnog zadržavanja blok situacije, po rubu anticiklone moglo bi doći i do upada hladnih visinskih ciklona sa sjeveroistoka Europe sve do Sredozemlja. U takvoj situaciji, vrijeme bi u cijeloj našoj regiji bilo pravo zimsko, a bilježili bi niže temperature zraka od prosjeka za doba godine uz mraz, a vjerojatno bi bilo i snijega.

Sinoptička situacija 07.03. gdje možemo uočiti visinsku ciklonu koja se premješta prema nama po rubu anticiklone, izvor: ECMWF, Meteociel

Iako dio jutrošnjih prognostičkih modela vidi upad veće količine hladnog zraka u Sredozemlje (ECMWF, UKMO), zbog same nepredvidljivosti visinskih ciklona još postoji konkretna mogućnost kako ćemo izbjeći jača zahladnjenja i štete koje bi pritom nastale.

Ipak, uspostavu hladnijeg sjeveroistočnog strujanja teško da ćemo izbjeći, stoga je objektivno pretpostaviti kako će ožujak ipak biti temperaturno “primjereniji” od ekstremne veljače, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih godina. Zime su tople i monotone, dok su proljeća temperaturno umjerenija, a nerijetko i hladnija od prosjeka. 

Sinoptička situacija 06.03., izvor: UKMO, Meteociel
GFS ensemble za Pazin – umjereniji je te otvara prostor kako će nas jača zahladnjenja ipak zaobići, izvor: Wetterzentrale

Trodnevna Istrametova prognoza za Istru i Kvarner

PETAK - Oblačno vrijeme uz mjestimičnu kišu. Puhat će umjereno i jako jugo. Jutarnje temperature zraka od 7 do 12 °C, dnevne vrijednosti između 12 i 15 °C.

SUBOTA - Oblačno vrijeme s povremenom kišom. Puhat će umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperature zraka ujednačene, kretat će se od 10 do 14 °C.

NEDJELJA - Djelomice sunčano, ali ne i posve stabilno vrijeme uz mogućnost mjestimične kiše. Puhat će umjereno i jako jugo koje će poslijepodne dodatno ojačati. Jutarnje temperature zraka od 7 do 12 °C, dnevne vrijednosti između 13 i 16 °C.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter