mještani ogorčeni

Buzećani ne žele da se ponovi lanjski scenarij sa zatvaranjem županijske ceste - zbog privatnog spektakla

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Županijska cesta od naselja Most do crkve Svi Sveti na raskrižju lanjskog je svibnja deset dana po par sati bila zatvorena za javni promet zbog privatne manifestacije u organizaciji jedne slovenske tvrtke. Možda bi lanjski događaj pao u zaborav da se i ove godine nije počelo spekulirati da će ponovno biti održan.

Već je prvi puta izazvao burnu reakciju mještana sela koji žive uz cestu, onih koji njoj gravitiraju, kao i dijela političke javnosti, posebno Vedrana Majcana, predsjednika lokalnog SDP-a i člana Kluba vijećnika Nezavisni-SDP u aktualnom sazivu Gradskog vijeća, pa ga je potencijalna mogućnost ovogodišnje reprize ponukala da se ovih dana obrati Županijskoj upravi za ceste.

1,99 eura dnevno

Zanimalo ga je i temeljem kojih propisa se izdaje takva suglasnost i koliko je ŽUC lani uprihodovao od davanja te ceste na privatno korištenje slovenskoj tvrtki.

- Odgovor sam stvarno dobio u roku, ali on ne spada pod obične odgovore već pod rubriku »vjerovali ili ne«. Jer u njemu se navodi da je od organizatora te manifestacije u prošloj godini uprihodovano 19,91 eura za troškove izdavanja suglasnosti. Što znači da je pet kilometara županijske ceste koja je deset dana bila gotovo pa u privatnom zakupu za vozikanje skupocjenim autima, organizatora koštalo ni manje ni više nego 1,99 eura po danu! Treba li išta više dodati na ovo. Mogu li ja doći u Njemačku i pored Munchena zakupiti pet kilometara njihove regionalne ceste na deset dana i po njoj se privatno vozikati za cijenu od 1,99 eura po danu. Ono što se čini smiješno i pomisliti negdje drugdje u EU, a kamoli pitati i tražiti, itekako je moguće kod nas, istaknuo je Majcan.

Uz nadu se da se ove godine neće ponoviti isti scenarij, poziva na malo zdravog razuma i zaštitu bar minimalnih interesa lokalne zajednice.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)Vedran Majcan (Arhiva Glasa Istre)

- Ukoliko i ove godine postoji takav zahtjev u ŽUC-u, minimum korektnosti bio bi da se traži suglasnost i Grada Buzeta i Mjesnog odbora Svi Sveti kroz koji prolazi ta cesta. Očekujem i od gradonačelnika Buzeta da aktivnije zaštiti interese građana, i ako obostranog interesa s organizatorom eventa nema, da se takvim događajima oštro usprotivimo. ŽUC se u odgovoru nije jasno očitovao postoji li takav zahtjev i za ovu godinu, već su samo šturo odgovorili da do sada nisu izdali suglasnost za održavanje manifestacije. Što ne znači da neće, komentirao je Majcan, uz napomenu kako će se ukoliko se sve ponovi na isti način, tome oštro usprotiviti.

A kako je to izgledao lani kada je Buzet odabran za jednu od istarskih lokacija na kojoj se održavala promocija novih BMW-ovih modela na legendarnoj buzetskoj stazi na kojoj se u rujnu, više od četiri desetljeća, odvija europsko prvenstvo brdskih auto utrka. ŽUC je izdao suglasnost za njeno održavanje na županijskoj cesti od 3. do 12. svibnja prošle godine, u vremenu od 10 do 13 sati sa zatvaranjem prometa u trajanju do 15 minuta, uz postavljanje privremene prometne signalizacije prema prometnom elaboratu kojeg je izradio ovlašteni projektant.

Nikome ni riječi

No, cestu su, komentirao je Majcan, zatvorili, odnosno u ŽUC-u su izdali suglasnost o njenom zatvaranju na čak deset dana, a da prethodno o tome, gotovo do samog početka zatvaranja, nisu izvijestili ni Grad Buzet, niti mještane koje žive u selima uz samu cestu, niti su u Buzetu ikoga išta pitali o tome nešto ili tražili suglasnost.

- Cijeli događaj bio je zatvoren za javnost, a misteriozni gosti niti su u Buzetu boravili, niti koristili ugostiteljske i smještajne kapacitete ovog kraja, niti se u promotivnim materijalima snimljenima tom prigodom moglo naslutiti da se cesta po kojoj su jurili novi BMW-i nalazi u Buzetu. Najgore od svega je što je tako dugotrajno zatvaranje jedne vrlo važne prometnice u Buzetu remetilo život mještana čak četiri sela uz samu cestu, a da ne govorimo o tome da je to jedna od važnijih prometnica koja spaja Buzet s gotovo polovinom svih sela i zaseoka na Buzeštini. Buzećani se pitaju što imaju od toga da im netko zatvara cestu uz koju žive da bi netko održavao privatne seanse na njoj, prenio je Majcan.

Dodao je da ga je prošlog svibnja više mještana, mahom starije životne dobi kontaktiralo, i požalio se kako su baš u tom razdoblju imali preglede kod liječnika, morali nešto hitno obaviti u gradu, a deset dana morali su se prilagođavati nekakvoj satnici za koju nitko nije točno znao kako izgleda. Pa čemu to i za koga je cesta napravljena, zbog građana ili privatnih evenata, pita se Majcan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter