Nekad osam učenika, danas 20 razrednih odjeljenja

Poljoprivedna škola, koju je 1883. godine otvorila Pokrajinska uprava, proslavila 141. rođendan

| Autor: Zvonimir Guzić
Poljoprivredna škola nekad i danas

Poljoprivredna škola nekad i danas


Svega četiri učenika bila su na nastavi u novosnovanoj Poljoprivrednoj školi u Poreču 8. veljače 1883. godine. Radilo se o specijalnoj vinogradarsko-voćarskoj školi u trajanju od dvije godine. Učenici su veći dio vremena provodili na praktičnoj nastavi, a teorijska nastava izvodila se nekoliko sati dnevno.

Školu je otvorila Pokrajinska uprava, a prvi ravnatelj bio je Carlo Hugues. Bila je to prva školska ustanova u Istri, koja je ovih dana proslavila svoj 141. rođendan pod nazivom Srednja škola Mate Balote Poreč.

457 učenica i učenika

Za razliku od prošle godine, kad se slavila okrugla brojka, 140. rođendan, ove je godine proslava bila manje svečana, ali zato više vesela i razigrana. Uz stručna predavanja, najzabavnije je bilo na sportskim terenima gdje je proslava kulminirala igrom graničara između učenika i nastavnika. Čestitati je došao i gradonačelnik Loris Peršurić, nekad i sam učenik ove škole. Od ona početna četiri učenika škola je danas došla do brojke od 457 učenica i učenika u 20 razrednih odjeljenja.

- Ponosni smo na našu povijest i tradiciju. Škola je dobila ime po književniku i ekonomistu Mati Baloti 1986. godine, kada je osnovana RO Mate Balote za srednje obrazovanje i poljoprivredne djelatnosti. U to vrijeme je u sklopu RO-a Mate Balote bila srednja škola i Institut za poljoprivredu i turizam. Od 1989. godine škola se vodi kao samostalni subjekt CUO Mate Balote, kazao je ravnatelj Krešimir Bronić.

U školi se danas provode brojne i razne aktivnosti.

- U školi funkcionira Učenička zadruga Parentino, zatim provodimo program DSD-a, Njemačke jezične diplome, imamo učenički školski športski klub. Kroz cijelu godinu odvija se niz edukativnih predavanja i radionica za mlade, provodimo niz aktivnosti na prijedlog Nastavničkog vijeća i Vijeća učenika, projektne dane raznih tematskih sadržaja, maškare, Valentinovo, obilježavamo Dan žena, provodimo školski preventivni program, izvanučioničke i terenske nastave, sudjelujemo u provođenja EU projekata, posebno agrotehničari, a posljednji projekt je "Europe is what it eats". Naši učenici redovito postižu zapažene rezultate na natjecanjima županijske i državne razine, primjerice iz talijanskog i njemačkog jezika, matematike, sudjeluju na smotrama učeničkih zadruga, sportskih natjecanja... Neki učenici sudjelovali su i na međunarodnim natjecanjima, primjerice Antonio Andrić koji je osvojio prvo mjesto na međunarodnom natjecanju iz njemačkog jezika 2016. godine u Berlinu, te sadašnja učenica prvog razreda opće gimnazije Petra Brajković koja je jesenas osvojila treće mjesto na Svjetskoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih na Tajlandu, osvrnuo se ravnatelj Bronić na uspjehe škole i njenih učenika.

Gotovo stoljeće i pol škola ima svoj kontinuitet usprkos proživljenim turbulentnim vremenima u kojima su se mijenjale države, jezici, nastavni predmeti, politike i nazivi.

Godine 1907. podignuta je suvremena školska zgrada pod nazivom "Praktična poljoprivredna škola", koja je sadržavala urede, učionice, kabinete, knjižnicu, poljoprivredni muzej, laboratorije, meteorološku stanicu, pokusne nasade, vinski podrum te đački dom. Nastava se izvodila na talijanskom jeziku, a školovanje se plaćalo, što je bilo nedostupno seoskoj djeci. Školu su, stoga, uglavnom pohađala djeca imućnijih roditelja. Trajala je tri godine (fakultativno 4), a nastava je bila usklađena sa sezonskim radovima na zemlji. Upisivani su učenici u dobi od 14 do 17 godina sa završenom osnovnom školom i položenim prijemnim ispitom.

Hrvatska škola

Nakon Prvog svjetskog rata Istra je pripala Italiji, a nastava je započela tek 1920. Godine 1937. dolazi do reorganizacije škole; osnovane su niža i srednja poljoprivredna škola pod nazivom "Istituto tecnico agrario". Kad je završio Drugi svjetski rat, Istra je pripojena Hrvatskoj, a Poljoprivredna škola postaje hrvatska škola.

Dana 4. studenog 1945. godine svečano je otvorena nova školska godina. Prvi put osnovan je prvi razred s hrvatskim nastavnim jezikom. Do 1947. godine nastava se usporedno izvodila na hrvatskom i talijanskom jeziku, a s vremenom su se mijenjali i nastavni planovi.

Godine 1954. osnovan je Zavod za unapređenje gospodarstva, koji je od 1955. djelovao pod imenom Poljoprivredne stanice. Od 1961. do 1966. u istoj je zgradi djelovala Viša poljoprivredna škola, koja je obrazovala inženjere voćarsko-vinogradarsko-vinarskoga smjera. Tijekom 1960-ih Srednja poljoprivredna škola udružila se s ekonomskom i turističkom školom u obrazovni centar koji postoji i danas. Nakon ukidanja Više poljoprivredne škole 1965. godine u Poreču ponovno djeluje Srednja poljoprivredna škola.

Predstavnici škole bili su protiv osnivanja školskog centra s ekonomskom i ugostiteljskom školom. Strahovali su za svoj identitet, no došla su nova vremena koja zanemaruju poljoprivredu. Poreč se okreće turizmu. U jedinstvenu obrazovnu instituciju udružuju se Srednja ekonomska, Srednja turistička i Srednja poljoprivredna škola. Školski centar za stručno obrazovanje registrira se 26. lipnja 1971. godine. Potom, 3. travnja 1978. godine, osniva se Centar usmjerenog obrazovanja Poreč.

Danas je poljoprivredna škola sastavni dio jedinstvene ustanove koja se zove "Srednja škola Mate Balote Poreč" te u sklopu koje se nalaze još ekonomska škola, trgovačka škola i gimnazija (jezična i opća).


Podijeli: Facebook Twiter