u barbanu

Održan 14. "Kantajmo i svirimo po staroj užanci"

| Autor: Glas Istre
(Foto KUD Barban)

(Foto KUD Barban)


U Barbanu je u petak, s početkom u 18 sati održan tradicionalni 14. susret "Kantajmo i svirimo po staroj užanci".

Nakon "Mantinjade" koju su izveli Željko i Mihael Glavaš, otac i sin, dugogodišnji svirači KUD-a Barban, mlada voditeljica Nina Vale najavila je početak susreta a nazočne je pozdravio i Susret otvorio Predsjednik Općinskog vijeća Općine Barban Andi Kalčić.

(Foto KUD Barban)(Foto KUD Barban)

Manifestacija je održana u znak sjećanja na Romana Broskvara i Josipa Mavrića, vrsnih barbanskih kantadura i jednih od osnivača KUD-a Barban. Ne samo sjećanje na njih nego i brojne druge pjevače i svirače kojih nažalost više nema među živima.

Program je započeo plesom "Rašpa"u izvedbi pomladka KUD-a Barban. Na ovogodišnjem Susretu je nastupilo 60-ak učesnika, a posebno raduje nastup mladih pjevača i svirača koji nastavljaju čuvati i promovirati nasljeđenu baštinu svoga kraja.

Čule su se kante: "Ča je šćapunić", "Jedan brod mi plovi", "Majka Maru", "Da bin znala", "Uzrasla je narandžica", "Poila je nevestica", "Nasrid mora jedna gora", "Šeće se Marko", "Jedne mi noći", "Barba Tone barba Vi" i poznate pjesme Zajednice talijana A. Capolicchio iz Galižane.

(Foto KUD Barban)(Foto KUD Barban)

Publika je uživala u različitim načinima izvođenja tradicijskih istarskih napjeva, bugarenju i perojskom pojanju.  Na susretu su se mogli čuti svirači na tradicijskim istarskim instrumentima, violinu (usna harmonika) i na harmonici.

Osim toga publika je uživala slušajući domaći govor, stihove na čakavskom dijalektu koje su govorile članice KUD-a Barban. Bogati program ovodišnjeg Susreta zaključila je grupa Paljarica sa kantom "Barba Tone barba Vi".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter