demografska politika

Odlična vijest za roditelje: Umag sufinancira čuvanje djece s 200 eura mjesečno

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Umag)

(Foto: Grad Umag)


Grad Umag odlučno i čvrsto nastavlja raditi na stvaranju uvjeta koji u praksi potvrđuju kako je obrazovanje jedini mogući zalog za budućnost.

Od 2009. godine konkretnim se primjerima dokazuje kako se demografska i obrazovna politika provode u praksi. Demografska mjera uvođenja besplatnog predškolskog odgoja i obrazovanja za svu djecu s područja grada Umaga, kao i pedagoški standard koji je među najboljima u državi, naišli su na odobravanja i pohvale, počevši od građana, brojnih udruga, predstavnika nadležnog ministarstva, pa do UNICEF-a.

No, s obzirom na činjenicu da su ustanove predškolskog odgoja mjesta gdje se provode programi ranog i predškolskog odgoja, uvjeti za otvaranje novih obrazovnih skupina kao i metodika rada definirani su određenim zakonskim i podzakonskim aktima. U skladu s time, pedagoška godina započinje 1. rujna. Stoga, uvjet za upis u predškolske ustanove Grada Umaga je da dijete koje se upisuje u vrtić, s 31. kolovoza tekuće godine navršava godinu dana starosti.

Nažalost, problem imaju roditelji djece rođene nakon 31. kolovoza iz razloga što je u trenutku kada ta djeca navrše godinu dana pedagoška godina već započela, a roditelji se moraju vratiti na posao. Stoga je Grad umag otišao korak dalje te, uz besplatne vrtiće, odlučio pomoći obiteljima i mladim roditeljima još jednom nadstandardnom mjerom.

Usvajanjem Odluke o potpori roditeljima, Grad Umag će mjesečnim iznosom od 200 eura roditeljima financijski pomoći u pokrivanju troškova čuvanja djece od strane trećih osoba, a do stjecanja uvjeta za upis u vrtić.

"Svrha i cilj svake politike jest strateškim projektima stvoriti najbolje uvjete za visoku kvalitetu života građana. Projektom "Umag-grad djece" osiguravamo motiv ostanka, kao i motiv dolaska u grad, čime se stvara najkonkretnija i najefikasnija demografska politika, odnosno politika razvoja, rasta, prosperiteta i jednakih mogućnosti za sve", zaključio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater