Još više posla za istarske liječnike

Sezona donosi novi teret na ordinacije obiteljske medicine, evo o čemu je riječ

Zbog nedostatka liječnika, turističke ambulante koje s radom počinju ove subote pacijente će primati samo vikendima i praznicima. Ostale dane turiste će primati ordinacije obiteljske medicine

| Autor: Jasna ORLIĆ
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Istarski domovi zdravlja ovih su dana raspisali još jedan natječaj kojim traže veliki broj medicinskih sestara, liječnika niz specijalnosti, ali i brojno administrativno i pomoćno osoblje. Nedostatak kadrova u ovoj je zdravstvenoj ustanovi na vrhuncu, a turistička sezona je već počela. Nije velika utjeha da se sa sličnim problemima muče i ostale regije uz more.

- Nažalost, u svim ispostavama nedostaje kadra i veliki je deficit, kako zdravstvenih, tako i nezdravstvenih djelatnika. Ne računajući deset liječnika i deset medicinskih sestara za rad u turističkim ambulantama, IDZ-u trenutno nedostaje 16 doktora i 12 medicinskih sestara/tehničara koje za sada uspijevamo pokriti. Zahvalan sam svim zdravstvenim djelatnicima koji daju više od svog maksimuma kako bi održali zdravstveni sustav na našem području. Oduvijek se govorilo da je medicina poziv, a ne posao i upravo u ovim trenucima ta teza dolazi do izražaja i u potpunosti se potvrđuje, naglasio je Manuel Runić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja.

Runić kaže da trenutno, uz dobru organizaciju i prekovremeni rad svih djelatnika te koristeći burzu rada zdravstvenih djelatnika koju je krajem prošle godine pokrenula Istarska županija, sve ambulante primarne medicine imaju liječnika i temeljna zdravstvena zaštita dostupna je svim žiteljima Poluotoka, kao i onima koji trenutno borave u Istri.

Kada bi sustav bio u potpunosti pokriven, računajući zamjene za bolovanja i godišnji, u općoj medicini nedostaje 12 liječnika i devet medicinskih sestara. Od toga, najviše u Puli, čak šest liječnika, u Rovinju jedan, u Umagu dva, a u Labinu tri. Nedostaje i medicinskih sestara, i to jedna u Buzetu, tri u Poreču, četiri u Puli i jedna u Rovinju.

Na naše pitanje je li pronađena zamjena za specijalisticu ginekologije koja je dala otkaz u Puli, Runić odgovara:

- Što se tiče upražnjenog radnog mjesta za specijalistu/icu ginekologije i opstetricije u ispostavi Pula, ponovno raspisujemo natječaj i nudimo pomoć pri stanovanju i u vidu subvencije stanarine i što se tiče pronalasku stana. Htio bi napomenuti da smo se u ispostavi Poreč suočavali s istim izazovom te nakon skoro godinu dana uspjeli naći rješenje. Ginekološka ambulanta započinje s radom s novim ginekologom te se nadamo da ćemo uskoro pronaći rješenje i za Pulu.

Početkom lipnja s radom bi trebale početi raditi i turističke ambulante. Stoga pitamo kada se planiraju otvoriti turističke ambulante u istarskim ispostavama.

- Turističke ambulante počinju s radom u subotu 10. lipnja i radit će subotom popodne, nedjeljom i praznicima. Zbog nedostatka kadra i nemogućnosti organizacije svakodnevnog rada turističkih ambulanti, morali smo pristupiti reorganizaciji poslovanja i rada. Svi turisti se primaju po unaprijed definiranom rasporedu u radu ordinacija obiteljske medicine, a vikendima i praznicima u turističkim ambulantama. Svim turistima će biti osigurana potrebna zdravstvena zaštita, kazao je Runić.

Jasna ORLIĆ

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini