31. međunarodna smotra izvornog folklora u Velikoj

Uz istarski folklor Rašani ponudili i istarske delicije

U sklopu smotre i ove se godine održao tradicionalni 12. Najduži stol u Hrvata, gdje razne specijalitete pripremaju i predstavljaju stanovnici i proizvođači požeškog kraja i drugih krajeva iz Hrvatske i susjednih zemalja iz kojih dolaze folklorne grupe

| Autor: Branko BIOČIĆ
RKUD Rudar

RKUD Rudar


Članovi Radničkog kulturno-umjetničkog društva Rudar iz Raše, sudjelovali su i ove godine na tradicionalnoj manifestaciji, 31. međunarodnoj smotri izvornog folklora "Čuvajmo običaje zavičaja", koja se održava u Velikoj u Požeško-slavonskoj županiji.

U sklopu smotre i ove se godine održao tradicionalni 12. Najduži stol u Hrvata, gdje razne specijalitete pripremaju i predstavljaju stanovnici i proizvođači požeškog kraja i drugih krajeva iz Hrvatske i susjednih zemalja iz kojih dolaze folklorne grupe. Na najdužem stolu, koji je ove godine dugačak 550 metara,   RKUD-ovci su za brojne posjetitelje pripremili namaz s bakalajom, buzaru ot pidoći iz Raškog zaljeva, te kalamare na žaru uz istarsku malvaziju. Niti kiša, koja je iznenadila posjetitelje, nije pokvarila raspoloženje prisutnih i programi su se održali do kraja po predviđenom planu. Ovu poznatu tradicionalnu smotru izvornog folklora "Čuvajmo običaje zavičaja" vodio je Branko Uvodić, a na smotri su sudjelovale i grupe iz BiH, Srbije, Rumunjske i Mađarske, koje su predstavile bogatstvo svojih krajeva.

Članovi RKUD-a Rudar iz Raše su predstavili tradicionalni ples balon i tradicijske svirke na mehu i mešnicama. Dugogodišnja i bogata je to suradnja KUD-ova i to organizatora KUD-a "Ivan Goran Kovačić" iz Velike i RKUD-a Rudar iz Raše, koji su još 1997. godine učvrstili suradnju potpisivanjem Povelje prijateljstva i suradnje koja traje do danas u mnogim tradicionalnim kulturnim manifestacijama koje se održavaju u Velikoj i Raši.

Prvi međusobni nastupi i suradnja datiraju iz 1995 godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater