Potpisani ugovori o dodjeli sredstava civilnom društvu

Valorizirat će se Porečka rosulja i promovirati pčelarstvo i pčelinji proizvodi

Ove godine prvi puta planira se i organizacija sajma vina i maslinovog ulja u predsezoni i posezoni u centru Poreča, a Udruga pčelara Nektar će u raditi na prikupljanju i ocjenjivanju uzoraka medova  

| Autor: Glas Istre
Organizirat će se i ubuduće humano prikupljanje rojeva pčela u gradskim sredinama i u prirodi (Arhiva)

Organizirat će se i ubuduće humano prikupljanje rojeva pčela u gradskim sredinama i u prirodi (Arhiva)


U Poreču je održano potpisivanje Ugovora o dodjeli financijskih sredstava iz Proračuna Grada Poreča programima i projektima organizacija civilnog društva koje djeluju u području poljoprivrede za 2023. godinu. Grad Poreč je, kao i posljednje četiri godine, natječaj proveo u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva. Ukupno je 32.517,09 eura dodijeljeno udrugama - pčelara "Nektar" Poreč za promidžbu značaja pčela, pčelarstva i pčelinjih proizvoda u zdravlju ljudi, te udruzi Agro Poreč za redovni rad.

Grad turizma i poljoprivrede

Kako je rekao gradonačelnik Loris Peršurić na potpisivanju, Poreč je grad turizma, ali i grad poljoprivrede.

- Nastavljamo s ulaganjem u razvoj poljoprivrede i podrškom brojnim poljoprivrednicima putem udruga. S obzirom na to da je poljoprivreda važna djelatnost u našem gradu, svake godine povećavamo iznos za tu namjenu. Podrška Grada tu ne staje, jer mi naše udruge pratimo kroz većinu aktivnosti. Ova sredstva se odnose na projekte i aktivnosti koje provodimo u zajedničkoj suradnji, rekao je Peršurić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove Morena Mičetić, podsjetila je da, osim udruga u poljoprivredi, Grad izdvaja značajna sredstva i za druge namjene, a sve usko povezano s poljoprivredom. To su razni projekti Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča kao što je vrlo uspješni projekt „Upiši poljoprivrednu školu“, zatim sufinanciranje rada Domeće web tržnice i županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i javnog turizma Istre kroz koji se redovito poljoprivrednici apliciraju i dobivaju kreditna sredstva po povoljnijim uvjetima.

Ivan Kovač, predsjednik udruge "Nektar" je gradonačelniku uručio nabolje medove ocjenjivanja Apis HistricaIvan Kovač, predsjednik udruge "Nektar" je gradonačelniku uručio nabolje medove ocjenjivanja Apis Histrica

Prelazak na bio/eko proizvodnju

- Našim se poljoprivrednicima pomaže i na način da ih se redovito informira, kroz organizaciju informativnih dana za poljoprivrednike, organizira se Sajam poduzetništva kada poljoprivrednici imaju mogućnost izlaganja svojih proizvoda i takve će se aktivnosti nastaviti i nadalje, a razmatraju se i druge mogućnosti podrške poljoprivredi, rekla je Mičetić.

Tajnik udruge Agro Poreč Zdenko Barac podsjetio je na razne aktivnosti koje provode, od savjetovanja, edukacija, distribucije sadnog materijala i promidžbe. Udruga Agro Poreč će u 2023. godini dodijeljena sredstva utrošiti za nastavak aktivnosti kao što su savjetovanje svojih članova poljoprivrednika, održavanje predavanja, pokaznih vježbi i prezentacija, organizacija posjeta poljoprivrednim sajmovima te izlaganje na sajmu Vinistra, organizacija susreta maslinara i vinara, organizacija nabave i podjele sadnog materijala, promocija i zastupanje integriranog pristupa poljoprivrednoj proizvodnji te pomoć poljoprivrednicima pri prelasku na bio/eko proizvodnju. Udruga nastavlja raditi na projektu "Gospodarska valorizacija sorte maslina Porečka rosulja" kao i suorganizirati razne manifestacije. Ove godine prvi puta planira se i organizacija sajma vina i maslinovog ulja u predsezoni i posezoni u centru Poreča.

U okviru projekta "Značaj pčela, pčelarstva i pčelinjih proizvoda u zdravlju građana" Udruga pčelara Nektar će u 2023. godini raditi na prikupljanju i ocjenjivanju uzoraka medova (laboratorij i senzorika), tiskati bojanku "Ape Urbana - Urbana pčela" za djecu te organizirati manifestaciju Mjesec meda i mednih delicija. Nastavit će s provedbom raznih aktivnosti promicanja pčelarstva te s organizacijom humanog prikupljanja rojeva pčela u gradskim sredinama i u prirodi, rekao je Ivan Kovač, predsjednik udruge "Nektar".

Istrani mogu biti sigurni da od domaćih pčelara kupuju vrhunski med

Ivan Kovač, predsjednik udruge "Nektar", je podsjetio kako je Udruga Nektar zajednički s Gradom Porečom i Upravnim odjelom za gospodarstvo i EU fondove pripremala i provodila EU projekte, pa su tako prošle godine u rujnu održali 1. Regionalnu konferenciju o kvaliteti pčelinjih proizvoda, namijenjenu svima koji se bave uzgojem pčela i proizvodnjom meda, kao i svima koji med vole konzumirati. Tijekom dva dana trajanja konferencije, okupili su se brojni sudionici s ciljem izmjene prakse i znanja iz područja pčelarstva, a održano je i ocjenjivanje medova pod nazivom "Apis Histrica" kao izravan doprinos članova Udruge Nektar na podizanju kvalitete meda. U sklopu manifestacije API Poreč prikupljeno je 25 uzoraka medova s područja Istre. Čak 15 medova ocijenjeno je zlatnom diplomom (90-100 bodova), 9 srebrnom (80-90 bodova) i 1 brončanom (80 i ispod bodova), a šampionima su proglašeni bagremov med Ilana Žikovića iz Višnjana, medun Petra Banka iz Baderne i cvjetni med Roberta Starčića iz Poreča.

Uzorci meda predavani su na lanjskoj manifestaciji Apis Histrica , a metoda senzornog ocjenjivanja je kvantitativno deskriptivna metoda ocjenjivanja kvalitete meda Hrvatske udruge senzornih analitičara meda od 100 bodova uz korištenje jednog do dvije vrste senzornih obrazaca. Dodjela diploma održana je prošli tjedan, a Kovač je ovom prilikom rekao kako građani Istre mogu biti sigurni da od naših pčelara kupuju med vrhunske kvalitete te najavio u ovoj godini novo raspisivanje poziva za ocjenjivanje meda Apis Histrica 2023.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum