u istarskoj sabornici u poreču

Danas se obilježava Dan Istarskog statuta. Na svečanost stiže i predsjednik Milanović

| Autor: Glas Istre
Zastava Istarske županije (foto: Arhiva)

Zastava Istarske županije (foto: Arhiva)


Danas se u Istarskoj županiji obilježava Dan Istarskog statuta - Giornata dello Statuto istriano. Svečanost će se održati u povijesnoj Istarskoj sabornici u Poreču s početkom u 12 sati, a svoj dolazak potvrdio je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Statut Istarske županije je dokument kojim se Istra 1994. godine definirala kao višenacionalna i dvojezična zajednica koja predstavlja jedinicu područne regionalne samouprave u okviru Republike Hrvatske.

Nakon što je Skupština Istarske županije 30. ožujka 1994. godine prihvatila Statut, Vlada Republike Hrvatske je poslije dva tjedna, 14. travnja 1994. godine ukinula 36 članaka. Ozbiljno se razmatrala i mogućnost raspuštanja Županijske skupštine, što se nije dogodilo.

Slijedila je duga političko-pravna bitka: 2. veljače 1995. godine Ustavni sud Republike Hrvatske prihvatio je 18 članaka, a ukinuo, potvrdivši djelomično Vladinu odluku, drugih 18 članaka.

Članci Statuta koje je Ustavni sud ukinuo bili su uglavnom vezani za mogućnost uvođenja dvojezičnosti, odnosno mogućnost službenog korištenja talijanskog jezika u radu županijskih tijela. Konačno, na zasjedanju Skupštine, 19. studenoga   2001. godine vraćeni su svojedobno ukinuti članci Statuta, koji je kasnije potvrdio Ustavni sud.

Tadašnji Istarski Statut Skupština je donijela s velikom većinom, jer je samo jedan vijećnik bio protiv, a jedan suzdržan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum