JEDNODNEVNI PLANINARSKI IZLET

Pješice 16 kilometra od Labine do Skitače

| Autor: Branko Biočić
Uspon bike stazom Skitača i Crna punta (foto Enes SEFERAGIĆ)

Uspon bike stazom Skitača i Crna punta (foto Enes SEFERAGIĆ)


Turistička zajednica grada Labina u suradnji s Turističkom zajednicom općine Raša i Bike4you centrom iz Rapca, organizira u subotu jednodnevni planinarski izlet Labin - Skitača. Dolazak na parking kod gradskog groblja Labin i povratak sa Skitače je u vlastitom aranžmanu, vlastitim vozilima. Okupljanje je od 9.30 sati na parkiralištu pokraj gradskog groblja u Starom gradu Labinu, a polazak je u 10 sati s navedenoga parkirališta.

S parkirališta se kreće asfaltiranom cestom Labin - Prtlog do Gondolići, gdje se skreće desno prema Skitači i to Istarskim planinarskim putom. Sudionici se zatim spuštaju u Prtlošku jarugu te se iz nje, preko ceste Labin - Sv. Marina, penju do Majala (272 m) i dalje preko sela Tominovići i Bontauli izlaze na put Bartići - Škarpoci (340 m). Iz Škarpoci, sela koje se nalazi u području Karmenica, podno Skitačkog platoa stiže se Putom Kuša do Šikoli (430 m), nekad velikog, dobrostojećeg sela, danas tek skupinom ruševina obraslih u gusto raslinje. Šikoli su posljednje selo na putu s te strane.

Izletnici dalje kreću preko vrha Oštri (531 m) i pored sela Mihaljini (492 m) na plato, a potom preko Prodola, pored crkvice sv. Mateja (391 m), preko Velega Kola (410 m) do planinarske kuće Skitača (425 m). S vrha Oštri, koji je matični vrh Planinarskog društva Skitaci iz Labina, pruža se jedan od ljepših vidika u dubinu i u širinu čitavog Kvarnera te Istre na drugoj strani. Gotovo čitavim putem pruža se pogled prema otoku Cresu i Lošinju na istoku, a iza njih cijelom dužinom, za lijepoga vremena, i na masiv Velebita. Područje obiluje pašnjacima ljekovite kadulje i kovilja (Stipo Salvietum officinalis) te pašnjacima šaša crljenike i žute krške zečine (Carici Centauretum rupestris). Potrebno je spomenuti da posebnu draž ovim prostorima nudi cvjetanje drena u rano proljeće (Cornus mas), brnistra u proljeće (Spartium junceum) te rujevina u jesen (Cotinus coggygria).

Dolazak na Skitaču planiran je oko 16 sati, gdje sve sudionike s plaćenom kotizacijom čeka omiljena okrjepa - planinarski grah. Duljina staze je oko 16 kilometara. Povratak u Labin je u vlastitoj organizaciji. Staza je tehnički lagana, a kondicijski srednje zahtjevna. Potrebna je standardna planinarska oprema (gojzerice ili cipele za hodanje rebrastog đona, nikako sportske tenisice ravnog đona ili gradske cipele). Vlastita hrana iz svog ruksaka. Preporučuju se štapovi za hodanje, zaštita od sunca, kapa, naočale za sunce, podloga za sjedenje. Prijave se primaju na telefon 052/855-560 ili na mail info@rabac-labin.com do četvrtka 30. ožujka do 13 sati.

Kotizaciju u iznosu od 5 eura treba uplatiti do četvrtka 30. ožujka na račun HR34 2340009 1110992706 s opisom plaćanja "kotizacija za planinarski izlet". Sudionici planinarskog izleta dužni su pridržavati se uputa vodiča i pristupaju izletu na vlastitu odgovornost. Ukoliko vodič procijeni da osoba nema odgovarajuću opremu za hodanje, može joj zabraniti sudjelovanje u planinarenju. Planinarenje nije za osobe sa srčanim tegobama ili poteškoćom u hodanju. Djeca moraju biti starija od 10 godina, u pratnji roditelja i da mogu prohodati rutu u ritmu odraslih. Vodič zadržava pravo promjene itinerera u slučaju nepredviđenih okolnosti a vodiči na stazi su Andrej i Katarina Đapić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom