NA DANAŠNJI DAN, PRIJE 20 GODINA

Vremeplov Glasa Istre: U Vergotinovoj pećini pulski arheolozi pronašli prapovijesnu keramiku i životinjske kosti iz pleistocena

Mukotrpno iskapanje špatulom, prosijavanje zemlje, upisivanje i arhiviranje svakog pronađenog fragmenta i kosti trajalo je danima. Manje količine materijala pronađene su izvan pećine, a iskapanjem samog ulaza otkrivena je prava arheološka riznica, 26. ožujka 2003. Glas Istre

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Naslovnica Glasa Istre od 26. ožujka 2003.

Naslovnica Glasa Istre od 26. ožujka 2003.


U Vergotinovoj pećini smještenoj u blizini Tara i Gedića, na današnji je dan prije točno dvadeset godina otkrivena prapovijesna keramika, ostaci životinjskih kostiju iz pleistocena, kremen, rimski novčić, ulomci amfora te jedan ljudski zub.

Pronađeno je to tijekom istraživanja Arheološkog muzeja Istre i Zavoda za paleontologiju i geologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, uz sponzorstvo i suradnju voditelja Jame Baredine te porečkog speleološkog kluba "Proteus". Istraživanja su bila usmjerena na sam ulaz u podzemlje, budući da je unutrašnjost pećine 1962. i 1974. godine sondiranjem istraživao paleontolog Mirko Malaz, otkrivši tada nalaze iz rimskog i prapovijesnog doba.

Arheološka riznica

Darko Komšo, tadašnji kustos pulskog Arheološkog muzeja, a danas ravnatelj te institucije, tom je prilikom pojasnio da su se stanovnici pećina najviše zadržavali na njihovom ulazu, gdje su obrađivali alatke za lov, spravljali jela i slično. Zbog toga se ondje moglo pronaći i najviše vrijednih nalaza za daljnja istraživanja.
- Mukotrpno iskapanje špatulom, prosijavanje zemlje, upisivanje i arhiviranje svakog pronađenog fragmenta i kosti trajalo je danima.

Glas IstreGlas Istre

Manje količine materijala pronađene su izvan pećine, a iskapanjem samog ulaza otkrivena je prava arheološka riznica, izvijestio je tada Glas Istre. Bilo je rečeno i da će se nakon detaljne obrade cjelokupnog nalaza znati iz kojeg razdoblja ostaci datiraju, kao i da Vergotinova pećina zasigurno krije još važnih predmeta.

U Rovinju su u to vrijeme tekle pripreme za obilježavanje 15. zaredom obljetnice čišćenja podmorja u organizaciji Turističke zajednice i uz suradnju Grada Rovinja.

Najbolji pometači

Ekološka akcija koja se tradicionalno svake predsezone održavala u Rovinju, i tog je puta najavljena na poluotoku Muccia, a uz nju i središnji događaj - međunarodna akcija čišćenja podmorja koja se 2003. godine provodila pod sloganom "More pamti", uz sudjelovanje velikog broja ronioca iz zemlje i inozemstva.

Povodom 15. obljetnice, najavljen je bio i odabir najboljih gradskih pometača, odabir najljepših balkona i vrtova, te literarnih i umjetničkih učeničkih radova na temu ekologije. Tom je prilikom predstavnik Grada Valerio Drandić rekao da se s puno više entuzijazma, ali i novaca priprema za nadolazeću turističku sezonu, pa se tako za uređenje i uljepšavanje grada odvojilo 2,5 milijuna kuna.

Glas IstreGlas Istre

Neke od tih aktivnosti uključivale su dovršetak uređenja Uvale Lone, uređenje parka Valdibora s novom fontanom te saniranje šetnice od marine do ulaza u park šumu Zlatni rt. Najavljen je i završetak popločavanja ispred crkve Svete Eufemije, sanacija dva platoa starog groblja, postavljanje koševa za smeće, označavanje znamenitih zgrada trojezičnim natpisima…

U istom je broju Glasa Istre bilo najavljeno i otvaranje Plodina - petog hipermarketa u Puli, koji se smjestio na mjesto nekadašnje tvornice odjeće Tekop u Šijani. Predstavnik tog trgovačkog društva, mjesec dana uoči otvaranja hipermarketa, kazao je da će se u njemu nuditi uglavnom prehrambena roba, dok će uz njega biti smještena i mesnica, pekara i caffe bar, kao i parkiralište sa 300-njak mjesta za kupce. Prije no što su Plodine otvorile vrata svog centra, posao je ondje dobilo 40 prodavačica s Puljštine koje su, kako su tada rekle, zadovoljne što su konačno pronašle posao.

Uz Plodine, u Puli se, također u Šijani, gradila i velebna zgrada u kojoj je bilo najavljeno otvaranje salona namještaja Mima. Trgovina u "modrom ruhu" koja se tada gradila, prostirala se na 1.500 četvornih metara. Nakon što je izvjesno vrijeme Mima radila, kasnije je na njenom mjestu otvorena trgovina s odjećom i obućom Pitarosso, a danas taj prostor, čija su stakla oblijepljena papirima, zjapi prazan.

Muke po kanalizaciji

Pisalo se i o sramotnom kašnjenju vrlo vrijednog projekta odvodnje otpadnih voda u Puli. Kako je navedeno u članku, godinama se od građana preko računa za vodu uzimao velik novac, oko 30 milijuna kuna, a sam projekt nije ni bio započeo. Bilo je najavljeno da će njegova realizacija na Valkanama započeti 1999. godine, a da će pulska kanalizacija biti dovršena 2002. godine.

No projekt nije započeo ni u ožujku 2003. godine. "I dalje se, naime, ne zna gdje će biti lokacija glavnog pročistača…ovogodišnji, pak, potez Grada Pule, koji je zaustavio proračunsko financiranje projekta, samo je službena potvrda da je projekt nove pulske kanalizacije i prije polaganja prvih cijevi - gadno zaglibio", pisalo se tada.
Zanimljivo je da je i nakon dvadeset punih godina, tema gradskog pročistača, odnosno njegove izgradnje, i ovih dana ponovno "vruća tema" političkih previranja, no ovoga puta na lokaciji Molo Carbone.

Jedna od istaknutijih vijesti bilo je i otkazivanje letova iz Izraela, odnosno Tel Aviva, prema Zračnoj luci Pula. Ta je linija, Tel Aviv-Pula-Tel Aviv, bila uspostavljena 2002. godine i prometovala je dva puta tjedno od kraja ožujka do listopada. No, izraelska zrakoplovna kompanija Elal otkazala je sve letove zbog rata u Iraku. Bruno Rogović, tadašnji direktor Istarskog aerodroma u Puli kazao je da se nadaju smirivanju situacije i ponovnom uspostavljanju te linije, a tom je prilikom najavio uvođenje redovnih letova za Skandinaviju, također dva puta tjedno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater