uređenje luka i plaža u Istri

Sanira se obalni zid Valdibore, dovršavaju se Santa Marina i novigradska luka

Lučkoj upravi Rovinj dodijeljeno je 250.000 eura za projekt "Sanacija dijela luke otvorene za javni promet Valdibora u Rovinju". Projektom je predviđeno saniranje postojećeg obalnog zida i uskog pojasa partera operativne obale te sanacija pukotina i kaverni duž operativne obale koje su nastale tijekom dugogodišnjeg korištenja

| Autor: Jasna ORLIĆ
Lučka uprava Poreč nastavlja s ulaganjima u luku otvorenu za javni promet Santa Marina (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Lučka uprava Poreč nastavlja s ulaganjima u luku otvorenu za javni promet Santa Marina (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je u ponedjeljak osam sporazuma i ugovora za projekte županijskih lučkih uprava te gradova i općina u Istri. Osim za uređenje 60 komunalnih vezova u lučici Bunarina, riječ je o investicijama u Novigradu, Poreču, Rovinju, Plominskom zaljevu, Trgetu, Premanturi i Peroju.

Veća sigurnost i sidreni sustav plovila

U sklopu uređenja dijela luke Novigrad predviđena je ugradnja novih anela na približno svakih pet metara te novih bitvi s vijcima. Za potrebe vezanih brodica ugradit će se dva ormarića priključka vode i struje te ugradnja stupova javne rasvjete.

Time će se poboljšati sigurnost i radni uvjeti ribara i ostalih korisnika luke, bolje i kvalitetnije opsluživanje domaćeg stanovništva i turista prilikom kupovine ribe direktno s plovila, a utjecat će se i na očuvanje atraktivnih vizura luke u prostoru. Planirana vrijednost cjelokupnog projekta je oko 365.000 eura, od kojih je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo 150.900. Rekonstrukcija bi se trebala izvršiti u roku od osam mjeseci od potpisivanja ugovora, uz prekid radova tijekom turističke sezone.

Lučka uprava Poreč nastavlja s ulaganjima u luku otvorenu za javni promet Santa Marina između Poreča i Novigrada. Lučkoj upravi Poreč Ministarstvo je dodijelilo 250.000 eura kojima će se dovršiti dio radova vodoopskrbe, protupožarne zaštite, fekalne i oborinske kanalizacije, elektro-radova te uređenju površine. Nakon dovršetka svih betonskih radova na izgradnji obalnog zida, gata i istezališta, izvršit će se i produbljenje lučkog akvatorija na projektiranu dubinu, položiti i ugraditi sidreni sustav plovila.

Ugovor se planira sklopiti početkom travnja s planiranim rokom završetka do kraja drugog kvartala. Time bi se, zajedno s dovršetkom paralelnog projekta izgradnje ribarskog dijela luke Santa Marina financiranog EU sredstvima, zaokružila investicija i u uporabu stavila nova luka otvorena za javni promet Santa Marina.

- Projektom "Izmještanja Polja 2 sidrišta Trget" zaokružit će se cjelina započeta u 2022. godini kada smo zbog primjedbi Lučke uprave Rijeka, morali maknuti postavljeno Polje 2 s plovnog puta. Time ćemo u luci Trget dobiti još deset vezova na novosagrađenom sidrištu, što nam je bitno zbog velike potražnje za vezovima. Postavljanjem dodatnih deset bova, zaokružit će se za sada planirani radovi u luci Trget. Početak radova planirat ćemo u dogovoru s izvođačem nakon provedene jednostavne nabave. Radovi će biti dovršeni u 2023. godini, odgovorili su iz Lučke uprave Rabac.

Sanacija pukotina i kaverni

Lučkoj upravi Rovinj dodijeljeno je 250.000 eura za projekt "Sanacija dijela luke otvorene za javni promet Valdibora u Rovinju". Projektom je predviđeno saniranje postojećeg obalnog zida i uskog pojasa partera operativne obale te sanacija pukotina i kaverni duž operativne obale koje su nastale tijekom dugogodišnjeg korištenja. Ukupna vrijednost projekta je 712.798 eura od kojih su na dionicama šest i sedam radovi već u tijeku, a sufinancirani su bespovratnim sredstvima Europske unije u okviru natječaja za dodjelu potpore putem mjere I.23./i.24. "Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burza riba i zakloništa". Za preostale dionice bit će proveden postupak javne nabave, a početak radova predviđen je u rujnu 2023. godine.

Među projektima namijenjenima za sufinanciranje sanacije i rekonstrukciju pomorskog dobra su i projekti u Medulinu, Plominskom zaljevu i u Peroju. Općina Medulin dobiva 28.000 eura za ulaganje u prilagodbu plaže Runke za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Općini Kršan dodjeljuje se 40.000 eura za izgradnju pristupa moru osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti u Plominskom zaljevu. Grad Vodnjan dobit će 150.000 eura za uređenje plaže Martulina u Peroju s rekonstrukcijom postojećih molova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini