Na današnji dan, godina je 2002.

Vremeplov Glasa Istre: Nijemci vratili Riječku banku Hrvatskoj, malverzacije s dionicama DRC-a Puntižela

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Vremeplov Glasa Istre

Vremeplov Glasa Istre


Utorak je, 19. ožujka 2002., a na naslovnici "Afera Nodilo" - na sastanku predstavnika hrvatske Vlade, HNB-a i većinskog vlasnika Bayerische Landesbanka odlučeno o daljnjoj sudbini Riječke banke. Linić izjavljuje: Nijemci vratili Riječku banku Hrvatskoj, a glasnogovornik Bayerische Landesbank kaže da je gubitak od 100 milijuna dolara - špekulacija. Čitamo i informaciju kako je uhićena još jedna djelatnica Riječke banke, a novinarka Gordana Jezdić piše o istarskim štedišama drugih banaka koje još nije obuzela panika zbog ove krize. Istovremeno, štediše Riječke banke u Istri podižu ušteđevinu, a limita nema.

Vremeplov Glasa IstreVremeplov Glasa Istre

Bivšeg predsjednika i potpredsjednicu Hrvatskog fonda za privatizaciju policija je prijavila zbog malverzacija dionicama Dječjeg rekreacijskog centra "Puntižela". Hrvač i Turudić dionice "Puntižele" protupravno dali Dom fondu. Time su, prema navodu u naslovu, oštetili državni proračun za 11.004.420 kuna. U novom slučaju uzurpacije javnih površina piše se o bespravnoj gradnji koja je "zarazila" Umaštinu. Naslovna tema su i Lagunine dionice, koje je HFP poklonio invalidima Domovinskog rata.

Bolković i Radojčić u Gradu

Teretni brod Monica s izbjeglicama stigao je u talijansku luku Catania, a Kurdi prijetili da će djecu pobacati u more. Slovenac švercao devet i pol kilograma heroina, a Glas Istre tog dana objavljuje imena dobitnika Nagradne igre.

Uoči Sabora IDS-a u Rovinju zasjedao Savjet stranke u Pazinu. "IDS je financijski konsolidiran", poručili su. Savjet je jednoglasno utvrdio da, uz postojeće podružnice IDS-a u Rijeci i Kastvu, poslije rovinjskoj sabora mogu osnovati ogranke i u Klani i Viškovu.

Oko nezakonitog odlaganja koštanog brašna u brgodskom kamenolomu, uprava Cementare Koromačno ne osjeća se odgovornom, a iz Purisa poručuju da su sve učinili prema propisima. Tehnički direktor za odgovornost proziva prijevoznike.

Vremeplov Glasa IstreVremeplov Glasa Istre

Istarski hotelijeri za Uskrs očekuju 20,5 tisuća gostiju, odnosno 67 tisuća noćenja. Najviše ih očekuju u Plavoj laguni, a po brojnosti najviše gostiju stiže iz Italije.

U Puli je održana Skupština Talijanske unije, a pulska Zajednica Talijana te godine od Fonda za promociju institucionalnih aktivnosti zajednica Talijana dobiva 18 tisuća eura.

Usvojen je prijedlog pulskog gradskog proračuna za 2002. godinu, težak 250 milijuna kuna. Gradonačelnik Luciano Delbianco najavio je i mogućnost povećanja gradskog prireza radi podizanja standarda u školama koje su, kaže on, u gorem stanju nego kada ih je država centralizacijom uzela pod svoje. Izglasani su i brojni gradski programi koji se tiču zdravstva, školstva, sporta i socijale, a sve će se narednog tjedna naći na sjednici Gradskog vijeća. Poglavarstvo je podržalo Livia Bolkovića za predsjednika Gradskog vijeća.

Tjedan prije predstavljen je Master plan razvoja istarskog turizma, a na svojoj idućoj sjednici Vijeće pulskog TZ-a ponovno će odlučivati o tome hoće li Pula sudjelovati u izradi tog plana, poručila je tada aktualna predsjednica TZ-a grada Pule Dušica Radojčić, piše novinar Nenad Ivanović.

Pazinka u stečaju, Mljekara još nije

Pulskoj Mljekari je službeno odobren nastavak proizvodnje, nakon što su otklonjeni svi nedostaci zbog kojih je u ovom poduzeću na dva tjedna prekinut rad. U ime Filozofskog fakulteta u Puli zahvalnicu za suradnju i podršku dekanu Goranu Filipiju te priznanja najboljim odsjecima uručio je predsjednik Studentskog zbora Filip Zoričić. Odsjek za povijest proglašen je odsjekom s najviše ostvarenih projekata u toj akademskoj godini, a priznanje je Zoričić uručio prodekanu Robertu Matijašiću.

Dio aktivista Zelene Istre odlučio se angažirati na osnivanju utočišta za životinje te su zatražili od Grada da uspostave suradnju s jednim od najpoznatijih društava za zaštitu životinja - Royal Société for the Prevention of Cruelty on Animals. Zelena Istra uputila je zahtjev za ulazak u društvo, držeći da bi njihova pomoć bila od izuzetnog značaja za osnivanje skloništa u Puli. Odnedavno su pridruženi član društva, a uskoro očekuju i potvrdu ulaska.

Madonna i Rowling u BritanniciMadonna i Rowling u Britannici

Nova inicijativa dolazi iz Građanske zajednice žena Rovinja, traže osnivanje prve komune za ovisnice o drogama u Istri. Do sredine sljedeće godine trebala bi se otvoriti komuna za mlade majke i trudnice. Vukovarski prognanici u Hotelu Fortuna revoltirani su viješću da će morati napustiti hotel. U tom ih je trenutku u hotelu 52, a najkasnije moraju iseliti do završetka školske godine.

Novinarka Selvina Benić piše o drugom natječaju za prodaju imovine Pazinke u stečaju i pita se hoće li to konačno značiti izlazak iz krize za 600-tinjak zaposlenih tekstilki. U Labinu su izabrani najbolji mladi literati kroz gradsko natjecanje Lidrano, a u Pazinu predstavljen središnji istarski vinarski događaj - Vinistra. U Vodnjanu pozivaju maslinare na predaju uzoraka za predstojeću Smotru maslinovog ulja južne Istre, a saznajemo i da se izbori za vijeća mjesnih odbora u Tinjanu neće održati jer nije prijavljena niti jedna kandidacijska lista.

Pero Tadić i boksači seniori

Nastavljaju se akcije čišćenja Parka prirode Učka, a iz teksta saznajemo da je s Učke odvezeno tridesetak kamiona smeća; četrdesetak automobilskih olupina, krupnog i ostalog otpada. U Buzetu zasjedalo Gradsko poglavarstvo koje, iako u Domu zdravlja nisu evidentirali ovisnike ni konzumente droga, želi educiranjem u školama ukazati na problematiku zlouporabe opojnih droga.

Hrvatska seniorska boksačka reprezentacija otputovala je na treći ovogodišnji EABA turnir koji te večeri počinje u Rimu. Izbornik Pero Tadić odredio je šest reprezentativaca koji će tamo nastupiti: Filip Palić, Stipica Brekalo, Pero Veočić, Josip Jalušić, Mario Šivolija i Filip Cvrlje. Uz njih će biti trener Drago Mijić.

U INK-u su u tijeku Dani slovenske kulture, za tu večer najavljuje se samostalni koncert mladog udaraljkaša Petra Ćurića, pod nazivom "Veliki uskršnji boom", a u Klubu Radio Maestrala Uljanik održava se, kao i svakog utorka tih godina, slušaonica rock i blues glazbe "Downtown". Armando Debeljuh, v.d. umjetničkog ravnatelja Pula Film Festivala, nakon sastanka s tadašnjim gradonačelnikom Lucianom Delbiancom izjavljuje da je usuglašen prijedlog programa 49. Pule prema kojem će se Festival održavati u trećem tjednu srpnja, piše novinarka Bojana Ćustić Juraga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter