Svjetski dan istarske kobasice

VELIKA FOTOGALERIJA / Sjajna atmosfera na supetarskom slavlju hrane i tradicije

| Autor: Gordana Čalić Šverko


Svjetski dan istarske kobasice, manifestacije posvećene istarskim kobasicama i tradiciji prašćine, početnim rezovima svinje teške 168 kilograma, simbolično su otvorili državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, istarski župan Boris Miletić, supetarski načelnik Mario Bratulić, županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan i direktor Turističke zajednice središnje Istre Darko Žiković.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

U svom drugom izdanju prosinačka manifestacija u Svetom Petru u Šumi, zavičaju istarske kobasice, privukla je gurmane, ali i sve one koji su u šatoru ispred Hrvatske kuće kobasica htjeli doživjeti ugođaj jednog od ključnih običaja istarskog sela i važnog dijela lokalne gastronomske baštine.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Zdravko Tušek naglasio je da supetarski načelnik i njegov tim, koji su odnijeli u Europu istarsku kobasicu i koji organiziraju Svjetski dan istarske kobasice, promoviraju ono što je najvažnije, a to su kultura, tradicija i u konačnici očuvanje identiteta.

- Njegovati svoju tradiciju, svoje užance, jako je bitno. Danas u globaliziranom svijetu može se manje, više sve naručiti i kupiti, ali svoju tradiciju, svoje običaje, čovjek mora naprosto doživjeti, a ovo je jedna manifestacija koja pruža takav doživljaj, istaknuo je župan Miletić.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Cilj supetarske manifestacije predstaviti je tradiciju obrade mesa, zajedništvo istarskih sela te vrijednosti koje se prenose generacijama. Načelnik Općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić, domaćin i predsjednik organizacijskog odbora sajma, najavio da će druge godine istarska kobasica biti zaštićena, kao i da su prošli na nekim međunarodnim natječajima, tako da će svi općinski projekti druge godine biti još bogatiji i kvalitetniji jer su osigurana dodatna sredstva.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Pozdravne riječi uputili su i županijski pročelnik Ezio Pinzan, direktor Turističke zajednice središnje Istre Darko Žiković i predsjednik Udruge S klobasicom u EU Dejan Škropeta.

Tijekom nedjeljnog popodneva u koje je uveo nastup Supetarskih mažoretkinja, posjetitelji su imali priliku pratiti majstore koji su prezentirali starinski običaj prašćine, od tradicionalne obrade mesa i bekarenja, preko pripreme mesa za soljenje i sušenje, do obrade masti te izrade istarskih kobasica i drugih proizvoda prašćine, kao što su pršut, špaleta, panceta, žlompart.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Prezentiran je i najstariji način punjenja kobasica na beku, ručna izrada kobasica uz pomoć vrbove grančice-beke. Sve se odvijalo u autentičnoj atmosferi koja oživljava duh istarskog sela, uz mirise, zvukove i okuse koji vraćaju u prošlost, u vrijeme kada su ovakvi običaji bili srce svakog domaćinstva.

U šatoru ispred Hrvatske kuće kobasica mogao se tako vidjeti cijeli proces izrade kobasica i ostalih delikatesa, kušati proizvode lokalnih proizvođača i uživati u bogatoj ponudi tradicionalnih jela pripremljenih posebno za taj dan. Nedjeljna manifestacija tako nije bila samo gastronomski doživljaj, već i pravo kulturno putovanje kroz povijest i običaje Istre.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Kao i lani, za bekarenje svinje i obradu mesa, s time da je zbog zakonske regulative, svinja prethodno zaklana u klaonici, pobrinuli su se članovi Udruge S klobasicom u EU, među njima i Viktor Prenc.

U Svetom Petru u Šumi kažu da je sada štajun od delanja domaćih klobasic. Delaju ih ka i ča su njihovi stari delali pred sto let.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Za ljubitelje domaće proizvodnje, svoje proizvode predstavili su lokalni proizvođači: OPG Turčinović i OPG Franjul, Pršutana Jelenić iz Svetog Petra u Šumi, OPG Milan Udovičić iz Žminja, Destilerija Frane, IQ proizvodi Istarska kvaliteta, te općinski brend St. Petrus.

Osim prezentacijskog dijela, osigurana je i bogata gastro ponuda tradicionalnih jela koja se od starine pripremaju za dan prašćine, tipičnih istarskih jela poput istarske kobasice s kuhanim kupusom ili tjesteninom sa šugom od svinjskog mesa, jetre, utrobe.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

U zabavnom programu nastupio je Etalon band. Odrasli su testirali svoje znanje o istarskim kobasicama u nagradnoj igri "Pogodi kobasicu", gdje su degustacijom nastojali prepoznati različite vrste istarskih kobasica. Najmlađi su se upustili u veselu avanturu pod nazivom "Lov na kobasicu". Nositelj projekta i glavni organizator je Općina Sveti Petar u Šumi, suorganizatori Udruga S klobasicom u EU, Petrus park d.o.o., TZ središnje Istre, Udruga proizvođača istarskog pršuta. Generalni pokrovitelj Istarska županija, a pokrovitelji Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama