priključenje iznosi 99,54 eura

Pri kraju pokrivanje cijelog bujskog područja ultrabrzim internetom

Do sada je na bujskom području postavljeno 25 kilometara svjetlovodnih kablova, instalirana su 23 ormarića (od 29 planiranih) od kojih ide sekundarna mreža prema krajnjim korisnicima, čime se stvaraju uvjeti za spajanje na širokopojasnu mrežu ultra brzog internetskog prometa, na mrežu najnovije generacije koja pruža i preko stotinu puta brži internet nego do sada

| Autor: Luka JELAVIĆ
Prezentacija nove optičke mreže na bujskom Gradskom vijeću

Prezentacija nove optičke mreže na bujskom Gradskom vijeću


Na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća Buja prezentirani su dosadašnji poslovi na izgradnji širokopojasne optičke telekomunikacijske mreže koja će građanima i poduzetnicima omogućiti daleko bržu internetsku komunikaciju nego do sada. Riječ je o projektu RUNE (Rural Network) koju vodi istoimena tvrtka na području Istarske i Primorsko-goranske županije s ciljem postavljanje brze svjetlovodne (optičke) infrastrukture i u ruralnim područjima.

Optička mreža ne zrači

Taj posao je na području Istarske županije počeo prije nekoliko godina, a do sada je na području Buja završeno 90 posto posla. Postavljeno je telekomunikacijsko čvorište kao glavna točka koja će povezati ulične ormariće koji pokrivaju pedesetak adresa. Do sada je na bujskom području postavljeno 25 kilometara svjetlovodnih kablova, instalirana su 23 ormarića (od 29 planiranih) od kojih ide sekundarna mreža prema krajnjim korisnicima, čime se stvaraju uvjeti za spajanje na širokopojasnu mrežu ultrabrzog internetskog prometa, na mrežu najnovije generacije koja pruža i preko stotinu puta brži internet nego do sada, s postojećim vodovima.

Mrežom je pokriven najveći dio područja Buja, dok se trase prema naseljima Mlini, Gamboci i Jurcanija zbog vrlo lošeg stanja postojeće infrastrukture (koja se koristi i za novu optičku mrežu) za sada neće izvesti. U nekim mjestima gdje je manje problema s postojećom telekomunikacijskom ili elektromrežom, čiji se stupovi koriste i za novu optičku mrežu, radovi napreduju brže.

- Prednosti tzv. optike je što kablovi zauzimaju manje mjesta od trenutnih bakrenih žica kakve su desetljećima prisutne na našem području. Ujedno, ne postoji niti jedan mediji koji je brži od optičkog. Ne zrači, ne bruji, ne zagađuje okoliš, nije osjetljiv na prenapone, na primjer udar groma i ono što je najbitnije, omogućava veći i brži prijenos podataka putem interneta. Nova mreža osigurava povezivanja brzinom i veće od 1Gbps, prenijeli su vijećnicima predstavnici tvrtke RUNE.

Priključak 100 eura

Što zainteresirani građani, poduzetnici, ustanove i svi drugi mogu učiniti? Prvi korak je na mrežnim stranicama tvrtke RUNE provjeriti dostupnost nove optičke mreže na njihovoj adresi. Zatim, ukoliko je dostupnost nove mreže moguća, zainteresirani mogu ispuniti zahtjev za ukopčavanje, ispunjavaju se potrebni obrasci i ugovor. Tvrtka RUNE do korisničkog objekta (stana, poslovnog prostora ili kuće) zatim postavlja potrebnu infrastrukturu i nakon što je mreža aktivna, korisnik uslugu prebacivanja na brzu optičku mrežu treba naručiti od svog, odnosno jednog od sedam operatora koji su iskazali zanimanje za korištenje te mreže.

Građani sami zovu svog operatera iskazujući želju da prelaze na novu, optičku mrežu. Tvrtka RUNE, objasnili su čelnici tvrtke, ne pruža telekomunikacijsku uslugu, isključivo gradi infrastrukturu, a teleoperateri koriste tu mrežu po dogovoru s krajnjim korisnikom i tom tvrtkom, kao vlasnikom infrastrukture.

Projekt širokopojasnog interneta kojega vodi ta tvrtka ne financira se ni iz jednog europskog ili našeg fonda pa dovođenje optičke mreže plaćaju budući korisnici. Za priključenje na novu svjetlovodnu infrastrukturu i izradu unutarnje instalacije naplaćuje se jednokratno 99,54 eura (750 kuna) s uključenim porezom na dodanu vrijednost i plaća se po predračunu (prije početka radova).

U toj naknadi uključena je ugradnja svjetlovodnog kabela od ulaza u stan do mjesta svjetlovodne utičnice u stanu, montažu nove svjetlovodne utičnice, ispitivanje (mjerenje) svjetlovodne niti, ugradnju i spajanje svjetlovodnog mrežnog uređaja (ONT) te testiranje veze. Izvedbu dodatnih svjetlovodnih i drugih instalacija unutar stana potrebno je posebno ugovoriti.

Grad Buje je već prilikom prvog predstavljanja prije nekoliko godina dao potporu projektu koji će na cijelom području dati dodatnu pogodnost za investitore i poduzetnike, kao jedan od uvjeta bržeg ukupnog razvoja.

- Sada, kada je primarna mreža izgrađena, ponosni smo na činjenicu da smo zajedno realizirali jedan tako važan i inovativan projekt koji građanima omogućuje spajanje na ultrabrzu širokopojasnu optičku infrastrukturu, odnosno mrežu najnovije generacije koja omogućava brzine veće i od jednog gigabajta u sekundi. Ovo je velika prilika za poduzetnike, ali i uvjet kojega su spominjali mnogi potencijalni investitori na našem području, rekao je bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter