obilježava se diljem europe

U Poreču obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta. Položeno je cvijeće na spomenik palim borcima

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Poreč)

(Foto: Grad Poreč)


Delegacija Grada Poreča predvođena gradonačelnikom Lorisom Peršurićem, predsjednikom Gradskog vijeća Zoranom Rabarom te predsjednikom Udruge antifašističkih boraca Poreča položila je cvijeće na spomenik palim borcima u parku pokraj gradske palače u povodu današnjeg dana sjećanja na žrtve holokausta.

Kako je prilikom obilježavanja naglasio gradonačelnik, na ovu obljetnicu polažemo nadu da se ovakva događanja ne zaborave i da se više nikada i nigdje neće ponoviti.

(Foto: Grad Poreč)(Foto: Grad Poreč)

Matošević je zaključio kako se trebamo boriti demokratskim sredstvima da više nikada ne dođe do takvih događanja, te je minutom šutnje odana počast svim žrtvama.

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater