Dvije istarske općine, dvije različite turističke priče

Dok je jedna već 21 godinu zamašnjak istarskog turizma, druga je prva zvijezda na nebu divlje gradnje

Zahvaljujući direktorici TZ-a Meliti Peroković Fažana je postala jedna od najsjajnijih zvijezda na istarskom turističkom nebu. I to po sadržajima koje organizira TZ, po uređenosti lokacije i stalnom unapređenju turističkih usluga. S druge strane istarskog poluotoka, TZ Marčane bio je pod neprekidnim vodstvom općinskog načelnika Marijana Kostešića koji je najavljivao velike projekte, ali jedino što im se dogodilo je nabujala divlja gradnja

| Autor: Paulo Gregorović
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Kada se usporedi turistički razvoj općina Fažana i Marčana vidi se da su prije 30 godina obje imale jednake startne pozicije. Marčana je u Aldu Perušku dobila prvog predsjednika Turističke zajednice, a Fažana je napokon prestala biti zabranjena zona za strane turiste. No, ono zbog čega je Fažana doživjela strelovit rast je svakako izbor Melite Perković za prvu direktoricu fažanske Turističke zajednice 2002. godine.

Kostešić bio i šef Općine i TZ-a

U arhivi "Glasa Istre" našli smo da je autor ovih redaka potpisao prvi tekst u kojem se spominje nova direktorica TZ-a Fažane u srpnju te godine. Narednih godina Peroković je radila više i bolje od mnogih drugih čelnika turističkih zajednica i to što je radila, kvalitetno je prezentirala novinarima, turističkim radnicima i njihovim gostima.

Fažana je proteklu 21 godinu mijenjala općinske načelnice, mijenjala je pročelnike, ali angažman i nevjerojatna snaga Melite Peroković nisu zamijenjeni. I dobro da nisu jer je Fažana postala jedna od najsjajnijih zvijezda na istarskom turističkom nebu. I to po sadržajima koje organizira Turistička zajednica, ali i po uređenosti mjesta i stalnom unapređenju turističkih usluga.

kkMelita Peroković (Arhiva)

Kada je Peroković preuzela kormilo novoosnovanog TZ-a Fažane istovremeno je autor ovih redaka izvještavao i o najavama turističkog razvoja u općini Marčana. Objavljeni su u "Glasu Istre" mnogobrojni tekstovi o izgradnji velike rakljanske nautičke marine u kamenolomu podno crkvice Sv. Agnjije ili Agneze. Zatim o podizanju kategorizaciji turističkog naselja Duga Uvala i hotela "Croatia" te snažnom razvoju turizma u unutrašnjosti općine Marčana. Ništa od toga se nije dogodilo. Divlja gradnja na istočnom istarskom priobalju je nastavila bujati, a Općina i njezini čelnici nisu znali izgraditi brend poželjnijeg mjesta za boravak i obilazak za brojne svoje bisere, od kojih su najpoznatiji Kalavojna i Krnička Luka.

Za takav neuspjeh odgovornost ne snose samo općinski vijećnici koji su donosili ključne odluke za razvoj čitave općine, već i načelnici. Marčani se jednostavno nije dogodila jedna kvalitetna osoba kakvu je našla Fažana. Ali ne možemo reći da aktualni općinski načelnik Predrag Pliško nije, u protekle tri i pol godine, pokušao u naumu da dobije osobu takvih karakteristika. No, neuspjeh takve potrage rezultirao je time da će uskoro Turistička zajednica općine Marčana morati potražiti čak četvrtog direktora i to u razdoblju od svega 3,5 godine!

Formula za uspjeh bila je na stolu

U želji da analizu tog problema sagledamo mnogo šire pregledali smo arhivu "Glasa Istre" u proteklih 30 godina u potrazi za ikakvim značajnijim rezultatima rada marčanske Turističke zajednice. Prvi pronađeni članak objavljen je 11. srpnja 1993. Tamo je opisano kako je održana osnivačka sjednica Turističkog sabora Turističke zajednice općine Marčana u kongresnoj dvorani hotela "Croatia" u Dugoj Uvali. Tada je za predsjedavajućeg Sabora izabran Dino Buršić, Aldo Peruško za predsjednika TZ-a, a Tatjana Vareško za njegovu zamjenicu. No, u desetljećima koja su uslijedila vodstvo TZ-a nije držao direktor, već općinski načelnik. Marijan Kostešić nije prepoznao priliku da pronađe "marčansku Melitu Peroković" već je u svojim rukama zadržao vođenje Općine i Turističke zajednice sve do 2017. godine. Sve te godine "Glas Istre" nije zabilježio značajnije događaje koje je napravila Turistička zajednica predvođena Kostešićem. No, 2017. godine Kostešić sve funkcije prepušta Predragu Plišku koji je ubrzo uvidio potrebu da pronađe mlađe snage koje će kvalitetno voditi TZ.

kkMarijan Kostešić (Arhiva)

I onda se dogodila 2019. koja je trebala biti godina iskoraka, a zapravo je bila početak nizanja nesretnih rješenja. Do kraja te godine TZ Marčane nije imala direktora, već samo Maju Percan Milohanić u funkciji voditeljice Turističko-informativnog centra. Na raspisanom natječaju izabrana je Vedrana Valić za direktoricu TZ-a i očekivalo se buđenje te uspavane male Turističke zajednice jer se nova čelnica već afirmirala kao novinarka "Glasa Istre" i glasnogovornica Grada Poreča, grada koji je uz Rovinj uvijek bio šampion hrvatskog turizma. Uz to, bračni partner nove direktorice je Serđo Valić koji je poznat diljem Istre kao odličan glazbenik-pjevač-zabavljač, ali povrh svega jedan od najomiljenijih voditelja na Radio Puli. Formula za uspjeh bila je na stolu, ali nešto je pošlo po krivu za Marčanu.

Rad Jelene Latin u sjeni restrikcija

Nezavisni marčanski vijećnik Branko Vareško tada je upozorio da Valić uopće nije ispunila glavni uvjet - godinu dana iskustva na poslovima s područja turizma. To je kasnije potvrdilo i Ministarstvo turizma pa je Općina krenula u potragu za novim čelnikom TZ-a. U tri naredne korona godine restrikcija, ograničenog kretanja i okupljanja, marčanski TZ vodila je Jelena Latin. No, onda, krajem prošle godine, općinski TZ ponovno raspisuje natječaj za direktora. Izabran je Luka Škabić koji je već osvojio medijsku pozornost jer je bio finalist Istarske županije na izboru za Mistera turizma Hrvatske 2022. godine

Međutim, iako izabran za direktora, Luka Škabić nikada nije formalno preuzeo tu funkciju nezadovoljan radno-pravnim odnosom gdje dobiva ugovor na određeno vrijeme, a ponadao se da će to biti na neodređeno. Kada nije dobio ugovor na neodređeno, jer mandat direktora TZ-a traje ipak ograničeno vrijeme, nije ga potpisao. Potvrdio nam je to ovih dana i načelnik Pliško te dodao da su reference Luke Škabića, s jedne strane, neosporne.

- No, s druge strane, jasno su definirani okviri za navedeno radno mjesto koje Turističko vijeće poštuje i mora poštovati. Sklapanje ugovora na neodređeno vrijeme bilo bi protivno Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma na kojem je propisano da se direktor imenuje na vrijeme od četiri godine, izjavio nam je načelnik Općine i predsjednik TZ-a općine Marčana Predrag Pliško. Zaključio je da će nepotpisivanje ugovora zasigurno usporiti rad u Turističkoj zajednici.

Komentar čitavog slučaja zatražili smo od Luke Škabića koji nam je iznio da je, nakon pomnog promišljanja, odlučio povući svoju kandidaturu "zbog okolnosti nastalih tijekom procesa formaliziranja njegovog mandata". U pisanom dopisu kojeg nam je poslao zahvalio se na izboru i imenovanju na mjesto direktora TZ-a te ukazanom povjerenju i poželio svu sreću u pronalasku novog kandidata.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater