BESPRAVNA GRADNJA U ISTRI, 3. DIO:

BARBARIGA I PEROJ: Na poljoprivrednim zemljištima i šumama najprije su bile postavljene kamp-prikolice, a s godinama su niknule velike kuće, vile pa i cijela naselja

| Autor: Marcello ROSANDA
Usred šume i tik do mora - i bez građevinske dozvole

Usred šume i tik do mora - i bez građevinske dozvole


Po pitanju galopirajuće bespravne gradnje u istarskom priobalju u zadnje se vrijeme mnogo piše, a nakon što smo nedavno pisali i objavili fotografije iz zraka iz općine Marčana i Umaga, danas donosimo isto toliko nevjerojatne prizore koje prikazuju stanje na području Barbarige i Peroja, koji pripadaju Gradu Vodnjanu.

Ulice i kućni brojevi

Tamo se, naime, gradi potpuno slobodno pa su se vremenom formirala prava mala improvizirana i nelegalna selca s nastambama različitih vrsta; od starih kamperica do modernih i velikih montažnih kuća. Neke su, naravno, izrasle u prave fine kuće pa i malene vile, dok su ostale obične barake posložene po prostoru bez ikakve logike i smisla. Neke od njih su vjerojatno i legalizirane, druge imaju kućne brojeve, a vodu i struju tko zna odakle crpe. O gospodarenju otpadom da i ne govorimo.

Problem, naravno, nije od jučer. On je višedesetljetni, a seže još od prvih valova naseljavanja stranaca u Istru, pretežito Slovenaca. Budući da su uglavnom kupovali poljoprivredno i šumsko zemljište, još početkom 60-ih počinju na njih postavljati kamp-prikolice. Time je malo po malo započela bespravna gradnja na poljoprivrednom zemljištu i po tamošnjim šumarcima. Sakaćenje prirode se, unatoč brojim ali epizodnim inicijativama i apelima, i dalje nesmetano nastavlja.

Neefikasnost sustava se vidi na svakom koraku. Nitko ne može toj pošasti stati na kraj, a država je očito preslaba, a trebala bi biti prva u sprječavanju takve vrste kriminala. Primjera radi, na žbuki jedne nedovršene kuće stoji službena tabela o zabrani radova. Međutim, upućeni u taj slučaj govore nam da to tako stoji već nekoliko godina, bez ikakvog pomaka, a kamoli rušenja bespravnog objekta.

Sporovi su prespori

Za pojašnjenje smo se ponovno obratili ravnateljici Javne ustanove Natura Histrica Silviji Buttignoni, koja kaže da rušenje nekretnina mogu, nažalost, naložiti samo građevinska inspekcija ili sud.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater