PROSTOR BEZ GRANICA

Granični prijelaz Požane na Silvestrovo će biti glavni buzetski trg

Fešta će započeti u 22 sata. Svirat će Ko- Ra band, a vinari će besplatno nuditi malvaziju, naš teran, bisku, medenicu. Voljeli bi da nam se pridruži što je moguće više Buzećana. U ponoć ćemo nazdraviti buzetskim pjenušcem, a potom krećemo za Sočergu gdje će nas dočekati slovenski domaćini, i na taj način, i jedni i drugi, ulazimo u Novu 2023. godinu, i u jedno posve novo vrijeme, najavio je buzetski gradonačelnik Damir Kajin

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
Fešta počinje na Požanama i seli na Sočergu

Fešta počinje na Požanama i seli na Sočergu


Dok će u drugim gradovima novogodišnji doček organizirati na trgovima, buzetski trg 31. prosinca, što je puno originalnije, bit će granični prijelaz Požane gdje će se proslaviti i ulazak Hrvatske u schengenski prostor, najavio je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin.

S prvim danom iduće godine ukidaju se granične kontrole na svim kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće i u zračnim lukama, čime se desetljeće nakon pristupanja EU, Hrvatska i na ovaj način snažno integrirala u zajednički europski prostor.

- Fešta će započeti u 22 sata. Svirat će Ko- Ra band, a vinari će besplatno nuditi malvaziju, naš teran, bisku, medenicu. Voljeli bi da nam se pridruži što je moguće više Buzećana. U ponoć ćemo nazdraviti buzetskim pjenušcem, a potom krećemo za Sočergu gdje će nas dočekati slovenski domaćini, i na taj način, i jedni i drugi, ulazimo u Novu 2023. godinu, i u jedno posve novo vrijeme, poručio je Kajin.

Ogromna šteta

- Uz državnu granicu u Istri svi će obilježiti ovaj za nas značajan događaj, što znači da će se okupljanja slične vrste dogoditi na Kaštelu, Plovaniji kao što će se dogoditi diljem hrvatsko slovenske i mađarske granice. Oni koji su mlađi od 40 godina možda ni ne znaju da se granica nekada prelazila bez zaustavljanja, bez predaje osobnih dokumenata, a da se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća tražila i putovnica.

Ogromnu štetu zbog ovakvog režima na granici pretrpio je Grad Buzet, nemjerljivu gotovo, ali čemu žaliti za prolivenim mlijekom. Kada se prisjećam da smo 1991. godine 150-tak Buzećana protestirali na Požanama protiv graničnog režima i podjele Istre, a da se prethodno nije riješio ni gospodarski ni socijalni status građana koji žive s jedne i druge stane granice, dok danas te granične barijere padaju, to za mene nije samo emotivno, već u ovom trenutku, iako sam znao da će se dogoditi prije ili kasnije, gotovo pa nestvarno.

U početku se preko granice moglo prelaziti samo s putovnicom, a dvije trećine talijanskih državljana uopće ne posjeduje putovnice jer im nije bila potrebna da bi komunicirali između EU zemalja. Kasnije, kada se moglo prelaziti s osobnom iskaznicom već je to bio civilizacijski iskorak, a da se o ovome sada niti ne govori. Dogovor je da trebaju početi uklanjati žilet žicu sa slovensko hrvatske granice pa tako ukloniti i metalna vrata postavljena na granici u Mlinima, izjavio je Kajin.

Granični prijelaz Požane van funkcije je od 2013. godine otkako je, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, umjesto zaustavljanja i kontrole na dva granična punkta, uvedena zajednička granična kontrola hrvatske i slovenske policije na jednom mjestu i s jednim zaustavljanjem, a hrvatski granični policajci pridružili su se slovenskim kolegama na obližnjoj Sočergi. Sada i granični prijelaz na Sočergi odlazi u povijest.

Slovenska obljetnica

Za razliku od Hrvatske koja tek sada ulazi u schengenski prostor, Slovenija je ovih prosinačkih dana obilježila 15. godišnjicu otkako je postala njegovom članicom. Slovenska policija na svojim je mrežnim stranicama uz podsjećanje na ovu, za Sloveniju značajnu obljetnicu, istaknula da se već se dugo priprema i za ulazak Hrvatske u schengenski prostor što uključuje pripreme na strateškoj i taktičkoj razini, koje će, unatoč ukidanju schengenske kontrole na zajedničkoj granici, omogućiti povoljno sigurnosno stanje u Sloveniji.

- Ulaskom Hrvatske u schengenski prostor 1. siječnja 2023. godine mijenja se i režim prelaska slovensko-hrvatske granice. Svi putnici koji ispunjavaju uvjete, (imaju važeću osobnu ispravu za prelazak granice), moći će prijeći granicu između dviju država bilo gdje. Na sadašnjim graničnim prijelazima «podignut ćemo rampe», upaliti zelena svjetla, tamo gdje su postavljeni semafori, i prilagoditi podne oznake novim pravilima, navodi se u priopćenju Generalne policijske uprave susjedne Slovenije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater