NA SVOJ RED ČEKAJU I U POGRANIČNOM DIJELU ISTRE

UKLANJANJE ŽICE S DRŽAVNE GRANICE: U zaseoku Mlini kod Buzeta nadaju se da će se s državne granice maknuti i metalna vrata koja su u proljeće 2020. godine postavljena na cesti usred sela

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Metalna vrata na cesti usred sela Mlini (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Metalna vrata na cesti usred sela Mlini (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Slovenija je započela s uklanjanjem žičane ograde na državnoj granici s Hrvatskom, a prvi metri žice pali su u slovenskoj općini Metlika, kod graničnog prijelaza Krmačina. Na svoj red s nestrpljenjem čekaju i u pograničnom dijelu Istre. Procjene su da će se angažmanom vojske dnevno skinuti oko 200 dužinskih metara ograde, što znači da bi ona mogla biti potpuno demontirana s granice prema Hrvatskoj u 150 radnih dana.

Uklanjanje ograde s državne granice odvijat će se postepeno, počevši od žilet žice. Nastavit će se s uklanjanjem panelne ograde. Slovenija danas ima prema Hrvatskoj oko 51 kilometar žilet žice i 143 kilometra panelne ograde. Demontažu panelne ograde izvršit će kvalificirani izvođač koji će se odabrati u postupku javne nabave. U pograničnom zaseoku Mlini kod Buzeta, nadaju se da će u ovom novom valu slovenske politike, s državne granice maknuti i metalna vrata koja su proljeće 2020. godine postavljena na cesti usred sela.

Uklanjanje žice, ističu u slovenskom Ministarstvu unutarnjih poslova, simbol je novog smjera migracijske politike u Sloveniji. Nova Vlada premijera Roberta Goloba želi iz javnog diskursa maknuti potenciranje straha od stranaca, koji se često u društvu tretiraju kao pretjerana "prijetnja". Statistički podaci o počinjenim kaznenim djelima i prekršajima ne govore u prilog tezi da su stranci u Sloveniji češći prijestupnici od slovenskog stanovništva.

Potrebno je suočiti se s činjenicom da su migracije uobičajena pojava, posebice u današnjem globalnom svijetu. Dio su stvarnosti, konstanta su, nipošto nisu kriza same po sebi. Politika utjerivanja straha i neprihvaćanja različitosti više ne smije biti prihvatljiva praksa. Najdjelotvornija politika u području migracija je osigurati zakonite, a time i sigurne i organizirane migracije.

Ograda na slovensko-hrvatskoj granici podignuta je krajem 2015. godine u vrijeme masovnih migracija kao privremeni instrument za usmjeravanje migracija te je kao takva ostatak kriznog upravljanja migracijama. U slovenskom Ministarstvu unutarnjih poslova podsjećaju da je 2015., 2016. godine kroz Sloveniju dnevno prošlo gotovo 13.000 ilegalnih migranta.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter