BACANJE NOVCA NA HRVATSKI NAČIN

Pazinski školarci za nula kuna i u jedan dan napravili aplikaciju koju je HNB platio 275.000 kuna. Njihov voditelj: "Kad sam čuo informaciju, mislio sam da sam krivo čuo"

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Prostorije pazinskog Radiokluba

Prostorije pazinskog Radiokluba


Pazinski informatičar Ivan Guštin izradio je, zajedno s polaznicima svoje informatičke grupe iz Radiokluba Pazin, mobilnu aplikaciju koja preračunava kune i eure.

Prošlog tjedna Hrvatska narodna banka objavila je da je izradila sličnu, a oni su to platili čak 275 tisuća kuna.

- Volimo biti u trendu i raditi aktualne stvari. Zadnjih se dana priča o tome kako smo za nepoznati iznos dobili "aplikaciju za preračunavanje kuna u eure", pa smo na STEM radionici to napravili - sami. Polaznici od 3. osnovne do 3. srednje su u Scratchu (appinventor.mit.edu) isprogramirali mobilnu aplikaciju koja preračunava kune i eure i obratno. Neki od njih su slično isprogramirali u Pythonu, a oni koji su slično već radili prethodnih godina su radili s Arduinom, piše u Facebook objavi nastavnika Guština.

Zanimalo nas je kako je došao na ideju o izradi aplikacije za preračunavanje kuna u eure.

- Tijekom vožnje dan prije zadnje STEM radionice slušao sam vijesti na radiju i čuo informaciju da je HNB pustio u promet besplatnu aplikaciju za konverziju kuna u eura. Mislim si: "Ma ne, krivo sam čuo, kakva crna aplikacija za takvu banalnu stvar? Zar je netko platio za tako nešto? Ma valjda radi još nešto pametno!".

Prostorije pazinskog RadioklubaAplikacija koju su napravili mladi Pazinjani

Kasnije sam pročitao cijelu informaciju koja se pokazala ne samo točnom, nego i da je to plaćeno nevjerojatnih 275.000 kuna. Usto su za dodatan iznos nabavili fizičke kalkulatore koji rade to isto i koje će dijeliti ne znam kome, kaže informatičar Guštin.

Budući da s djecom na STEM radionicama radi slične stvari, htio im je pokazati da i s malo predznanja u nekoliko koraka sami mogu napraviti takvu jednostavnu aplikaciju za svoj pametni telefon.

- Na toj sam im radionici pokazao osnove izrade mobilnih aplikacija. Dio polaznika slično je već radio prethodnih godina, ali su i novi i mlađi sve odmah polovili i na jednoj radionici napravili aplikaciju od nule do kraja, pohvalio je Guštin svoje polaznike.

Prostorije pazinskog RadioklubaIvan Guštin

Dodajmo da Udruga tehničke kulture Radioklub Pazin, koja uskoro slavi 50 godina postojanja, već petu godinu provodi STEM radionice za djecu i mlade. Radi veće efikasnosti i kontinuiteta, ove godine odlučili su se za jednu grupu od 16 polaznika koje su odabrali prema motivacijskom pismu u prijavi. Radionice se održavaju jednom tjedno u bloku od dva školska sata, a polaznici su od 3. razreda osnovne do 3. razreda srednje škole iz Pazina i okolice, pa čak i iz Poreča.

Radi se 3D modeliranje i printanje, programiranje u Scratchu, Pythonu i C-u, koriste razni roboti, Arduino i Raspberry Pi sklopovi, uči se lemljenju, koriste razne aplikacije i web servisi, uči se o prednostima i opasnostima interneta i sličnim temama. Obilazili su i nadalje planiraju razna STEM događanja, a očekuju i gostujuće predavače. Osim STEM radionica, istodobno se održavaju i tečajevi za radioamatere.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter