TJERAMO GOSTE

Sramotni tečaj na mjenjačnicama tema dana je i u Rovinju. SVI SU ZAPREPAŠTENI. TURISTI MOGU OSTATI "KRAĆI" I ZA 1.000 KUNA!

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

I dok se većina Rovinjaca rukama i nogama bori za svakog gosta, neki svojom bešćutnošću i sebičnim gledanjem samo vlastitog interesa čitav grad stavljaju u nezavidan položaj.

Tvrtka "Auro Domus", donedavno u Rovinju najviše fokusirana na otkup zlata i srebra, od sredine lipnja na šest pozicija u gradu preorijentirala se na mjenjačnice u kojima danas, za sto eura, po njihovom legalnom tečaju, daju tek 610 kuna!

O tom "aurodomusovom kursu" danas bruje svi u Rovinju, a problem se pojavio u trenutku jačeg dolaska gostiju. Domaći gosti privatne mjenjačnice ne trebaju, a i kada trebaju koriste banke. Međutim, kako je Rovinj danas jedna od tri najposjećenije destinacije u zemlji i turistički dragulj u kojem se, prema posljednjim službenim pokazateljima, odmara više od 16.500 registriranih gostiju, tajna više nije mogla ostati - tajnom.

Prvi su na vrata rovinjskog dopisništva "Glasa Istre" zakucali privatni iznajmljivači donoseći sa sobom uredno izdan račun za obavljenu uslugu mjenjačnice koji su im, ne shvaćajući o čemu je riječ i pitajući se da li su prevareni, na kućni prag upravo donijeli njihovi gosti, odnosno toliko željeni turisti.

Dakle, uz same zbunjene goste prvi su se "pobunili" privatni iznajmljivači. Potom je sve postala lančana reakcija. Glas su digli i ugostitelji pa trgovci…

- Ovo je sramota za čitav Rovinj i sve nas. Dok se iz petnih žila trudimo da nam gosti dođu i činimo sve kako bi se u Rovinju strani turisti osjećali ne samo dobrodošlo, već sigurno i zaštićeno, ovo što čini ova mjenjačnica pljuska je svima nama posred lica. Neka ih bude sram. Svi mi trebali bi doprinijeti tome da naši gosti saznaju da su im "žute" mjenjačnice neprijatelji, odnosno prostori u koje ne smiju ulaziti ako si žele dobro, u dahu je, pokazujući izdani tečajni račun, rekao jedan Rovinjac.

Tragom računa uputili smo se u jednu od šest mjenjačnica Auro Domusa i kako saznajemo, sve je po propisu i sve je legalno, a isti tečaj vrijedi u Auro Domusu u cijeloj Hrvatskoj.

Što bi rekli, tko je kriv onima koji dragovoljno ulaze u mjenjačnice i mijenjaju novce po tom nepovoljnom kursu. U slučaju sto eura "prevareni" gost se neće dugo ljutiti, međutim kad je u pitanju 400, 600 ili 799 eura, priča postaje drugačijom. Tek u slučaju kada gost mijenja 800 eura kurs se vraća na onaj iz banaka i ostalih mjenjačnica i postaje 7,4. To znači, ako u obzir uzmemo razliku od 130 kuna između normalnog tečaja i ovog "specijalnog", da turisti pri mijenjanju mogu ostati kraći i za oko 1.000 kuna!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater