POČELO ČIŠĆENJE U LIŽNJANU

FOTOGALERIJA / Nafta nije zagadila nekoliko stotina metara obale, kao što se mislilo, nego kilometre. Pogledajte kako to grozno izgleda

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ


Iako se jučer spominjalo onečišćenje koje se prostire na nekoliko stotina metara ližnjanske obale, danas je, nakon što je bura malo pala, vidljivo da je nafta koja je doplutala iz nepoznatog smjera zapravo zagadila kilometre priobalja - sve tamo od Punte svetog Stipana u Šišanu do Punte Uljeve u uvali Kuje u Ližnjanu.

Jutros su na teren izašli djelatnici specijalizirane riječke tvrtke Dezinsekcija i odmah postavili brane u moru, ne bi li spriječili da, u slučaju promjene smjera vjetra, naftne mrlje zagade i one dijelove obale koji nisu onečišćeni.

Jak miris po nafti osjeti se na svakom koraku u uvali Kuje. Mještani obilaze svoje barke i brodove u lučici. Jedan od njih je, priča nam, imao sreće, pa je barku netom prije onečišćenja premjestio na drugi vez gdje bura nije uspjela dogurati naftu.

Okupljeni Ližnjanci govore da su navodno nadležne službe primijetile naftnu mrlju na otvorenom moru prije no što je doplutala do ližnjanske obale, ali da nitko ništa nije poduzeo. Činjenica je da je jučer puhala jaka bura pa je upitno bi li, da su postavljene na ulazu u uvalu Kuje, brane spriječile onečišćenje obale.

Akciju čišćenja koordinira Lučka kapetanija Pula. Na kopnu su se okupili i djelatnici lokalne komunalne tvrtke Brnestra, ljudi iz DVD-a Ližnjan, predstavnici Općine… Svi će oni već danas početi čistiti obalu. Njima se jutros pridružio i načelnik Marko Ravnić, koji nam otkriva da se javilo i jako puno volontera koji bi htjeli pomoći u čišćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of